АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перелік контрольних питань.

Прочитайте:
  1. Б. Перелік питань до семестрового екзамену
  2. ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ТЕМ ДЛЯ ПУБЛІЧНОГО ВИСТУПУ ЯК ФОРМИ ПРОПАГАНДИ МЕДИЧНИХ ЗНАНЬ
  3. Перелік екзаменаційних питань
  4. Перелік екзаменаційних питань
  5. ПЕРЕЛІК задач Для підсумкового контролю
  6. Перелік знань та основних практичних навичок,
  7. Перелік і мінімальні площі приміщень у рентгенологічному відділенні
  8. Перелік і площі приміщень відділень променевої терапії
  9. Перелік контрольних питань для підготовки до підсумкового модульного контролю №1
  10. Перелік контрольних питань.

1. Які способи запобігання росту рогів знаєте?

2. Охарактеризуйте термічний та хімічний спосіб запобігання росту рогів у телят?

3. Як проводиться кривавий спосіб обезрожування телят?

4. Як проводять ампутацію рога у ВРХ?

 

Тема: Техніка накладання бинтових пов’язок.

План: 1.Загальні правила накладання бинтових пов’язок.

А) Накладання циркулярної пов’язки.

Б) Накладання спіральної пов’язки.

В) Накладання повзучої пов’язки.

Г) Накладання восьмиподібної пов’язки.

Д) Накладання пов’язки на роги.

Ж) Накладання пов’язки на хвіст.

З) Накладання пов’язки на копито.

2. Накладання лігатурних повязок.

Мета: Ознайомитись з методами накладання бинтових і лігатурних пов’язок.

Загальні правила накладання пов’язок. При накладанні пов’язки потрібно в праву руку брати головку бинта, а вільний кінець його – в ліву. Спинка бинта повинна бути повернена до поверхні, а його головка назовні від ділянки, яку бинтують. Після першого туру бинта початкову його частину завертають на перший тур і закріплюють у такому положенні другим туром бинта. Бинтують зліва направо. На протилежному боці ділянки, яку бинтують, головку бинта перекладають з правої руки в ліву і бинт розгортають у протилежному напрямі, тобто з права наліво. Після накладання пов’язки кінець бинта розрізують ножицями поздовж і зав’язують вузлом. Початок і кінець пов’язки розміщують на боці, протилежному місці ушкодження.

Бинтову пов’язку слід накладати щільно, але не туго, щоб вона не перешкоджала крово – і лімфообігу, рівномірно пролягала, не сповзала і не заважала рухам тварини. Бинтують орган або частину тіла у такому положенні, в якому вони повинні залишатися після накладання пов’язки.

Накладання циркулярної пов’язки. Циркулярну пов’язку накладають у вигляді кількох колових турів бинта, що повністю покривають один одного. Ширина пов’язки не перевищує ширини бинта. Ці пов’язки застосовують для захисту невеликих ушкоджених ділянок, а також тих, що наближаються за формою до циліндричних. Крім того, циркулярними турами бинта починають і кінчають всі інші види пов’язок.

Накладання спіральної пов’язки. Пов’язку починають знизу двома, трьома циркулярними турами; кожний наступний оборот ведуть косо вгору, покриваючи ним наполовину або одну третину попередню. Останній тур роблять циркулярним і закінчують вузломСпіральну пов’язку застосовують на нижніх ділянках кінцівок, що мають циліндричну або близьку до неї форму.

Накладання спіральної пов’язки з перегинами – відрізняється від попередньої тим, що на місцях нещільного прилягання бинта роблять перегини, які повторюють на кожному турі і по можливості по одній вертикальній лінії. Накладають її на ділянки тіла, що мають конусоподібну форму.

Повзуча пов’язка накладається для фіксації перев’язного матеріалу. Тури повзучої пов’язки йдуть гвинтоподібно знизу вгору, кожний наступний оборот повинен бути віддалений від попереднього на ширину бинта.

Восьмиподібна пов’язка накладається на путовому та копитному суглобах і рогах жуйних. Бинтувати починають нижче від суглоба циркулярними турами, після закріплення яких бинт ведуть зліва направо і косо вгору, вище від суглоба роблять циркулярний тур, а потім спрямовують бинт косо вниз, справа наліво. Тут знову роблять коловий тур і далі ведуть бинт косо вгору і т.д. Кожний новий косий тур повинен на дві третини прикривати попередній.

Пов’язки на роги – біля основи здорового рога роблять 2-3 циркулярних тури бинта. Від нього бинт ведуть до хворого рога, попередньо покритого марлевою серветкою, і біля основи його також накладають кілька циркулярних турів. Після цього бинтують хворий ріг від його основи до вершини і навпаки за типом спіральної пов’язки з перегинами. Пов’язку закінчують кількома циркулярними турами на здоровому розі.

Пов’язка на хвіст хвіст бинтують від репиці до периферії, накладаючи біля кореня хвоста 2-3 тури циркулярної пов’язки, а потім – спіральну пов’язку з кожним оборотом прибинтовують пасмо волосся, складене петлею і запобігають зміщенню пов’язки. Волосся на кінці хвоста складають удвоє петлею і закріплюють кінцем бинта. До цієї петлі прикріплюють бинт або м’яку мотузу, за допомогою яких хвіст фіксують до шиї коня. Пов’язки на хвіст застосовують не тільки при його пораненні, а й щоб запобігти забрудненню кастрацій них ран та інших ран в ділянці промежини, крупа та стегна.

Пов’язка на копито накладають на піднятій кінцівці, починаючи циркулярним туром навколо вінчика. При цьому у п’ятковій частині вінчика початковий кінець бинта завдовжки 20-25 см залишають вільним для фіксації всіх наступних турів. Від вінчика бинт ведуть через рогову стінку на підошву, а потім до вільного кінця бинта обводять навколо початкового, залишеного вільним, кінцем бинта, після чого спрямовують у протилежному напрямі через підошву і рогову стінку до вінчика, прикриваючи при цьому на половину попередній тур. Накладають пов’язку доти, поки повністю не закриють копито кількома шарами бинта. Пов’язку закінчують зв”язують кінців бинта. Підошовну поверхню пов’язки змазують дьогтем - це запобігає вбиранню в неї вологи. Лiгатурнi пов’язки. Цi види пов’язок застосовують для захисту ран, що закритi глухим швом. Лiгатурну пов’язку за Медведєвим застосовують на рани, зашитi швами з валиками. Пiсля укрiплення валикiв на одному боцi кiнцi Їх лiгатур залишають вiльними а на валики протилежного боку лiгатури прив’язують додатково. На рану (мiж валиками кладуть марлеву серветку, складену в 4 — 6 шарiв, i фiксуют й лiгатурами.Лiгатурну пов’язку за Гірголавою накладають на рани,зашиті вузловим швом. Пiсля зав’язування швiв частину ниток обрiзують, а тими, що за лишилися (кiлькiстьїх залежить вiд довжини рани), закрiплюють на ранi марлевий валик

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 608 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)