АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Практичне заняття №7

Прочитайте:
  1. Cечова система. 1 заняття
  2. III. Виховні цілі заняття
  3. V. Зміст теми заняття
  4. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  5. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  6. V. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  7. V. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття
  8. V. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття
  9. V. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття
  10. V. Матеріали методичного забезпечення практичного заняття

 

Тема: Запобігання рогоутворення у телят та обезрожування ВРХ.

План: 1. Хімічний спосіб запобігання росту рогів у телят.

2. Термічний спосіб запобігання росту рогів у телят.

3. Кривавий спосіб запобігання росту рогів у телят.

4. Ампутація рога у ВРХ.

Мета: Вивчити способи запобігання росту рогів у телят.

Способи запобігання росту рогів у телят. Хімічний спосіб. Концентровані розчини лугів, кислот або інших хімічних засобів втирають у роговий відросток або ін’єкують у тканини біля його основи. При цьому треба бути обережними, бо такі обробки можуть бути небезпечними для ветеринарних працівників і тварин (можливі опіки з утворенням виразок). Щоб запобігти надмірним опікам шкіри тварини і полегшити роботу, застосовують гумовий обмежник. Роблять його з шматка гуми розміром 20х8 см від автомобільної камери. Вздовж цієї пластинки на однаковій відстані вирізують три овальних отвори розміром 1,8х2 см, 2х2,2 см, 2,2х2,8 см. Після вистригання волосся на роговий відросток накладають гумовий обмежник відповідним за розміром отвором і втирають хімічну речовину.

Щоб запобігти рогоутворення у телят, застосовують такі хімічні засоби.

1. Їдкий калій або їдкий натрій використовують у вигляді розчинів або олівців. Концентровані розчини лугу обережно.втирають у роговий зачаток і в шкіру основи рога (на ширину 2—3 мм) протягом 1—1,5 хв. При використанні олівців роговий відросток попередньо змочують водою. Для ефективнішої дії хімічних речовин вершину рога зрізують ножицями, а шкіру біля основи рога.скарифікують металевою щіткою.

Їдкі луги досить ефективно втирати телятам 3—15-денного віку. Проте цей захід має недоліки, оскільки після втирання їдких лугів тварини неспокійні. Крім того, телят треба ізолювати від корів, щоб запобігти опікам вимені та інших місць на тілі тварин.

2. Сірчана кислота в суміші з хромовокислим калієм (співвід­ношення 10:1), він глибоко проникає в тканини, не викликає сильної больової реакції; струп утворюється сухий і повільно відривається.

3. У роговий зачаток ін’єкують 4 мл 200/о-ного розчину саліцилату натрію. Слід мати на увазі, що введення розчину болюче, а змертвіння тканин, що настає, супроводиться неспокоєм тварини протягом кількох діб. Спосіб рекомендовано для обезрожування телят віком до 20 днів.

4. Для запобігання росту рогів у телят 7-8 денного віку рекомендують в ділянці всієї товщі рогового горбка інфільтрувати 8-10 мл спирт-новокаїнового розчину(2,0 г новокаїну,20 мл дистильованої води,80 мл винного спирту). 5. З цією метою ін'єкують телятам з 3-до15денного віку під шкіру навколо основи рогового горбка 5-10%-й розчин кальцію хлориду.

Термічний спосіб. Щоб запобігти рогоутворення в телят до місячного віку, можна користуватись розжареним металом, припіка­ючи ним рогові горбки. Для цього використовують, електропаяльник, розжарений шматок заліза.Найкращими віковими групами для термічного способу запобігання рогоутворення є 5-10-денні телята. Для обробки телят у цьому віці потрібні найменша експозиція і площа припікання, а опік, який виникає при цьому, вони переносять порівняно легко. Перед припіканням коротко вистригають волосся навколо рогових горбків, потім, тримаючи теля за вухо і носову перегородку, приступають до припікання. Для цього розпечений до світло-червоного кольору термокаутер прикладають до рогового горбка кілька разів до утворення на місці припікання чорного сухого струпа, що міцно тримається. Експозиція припікання приблизно 20—30 с для одного рогового горбка. Струп відпадає через 3—4 тижні.

Кривавий спосіб - застосовуютьу телят 15-2О денного віку.

Перед операцією коротко вистригають волосся навколо зачаткових горбків рога, шкіру протирають йодованим спиртом, анестезують нерви рога. Після цього на роговий горбок надівають трепан з зовнішнім діаметром 2,5 см або стальну трубку, один кінець якої загострений, а другий з рукояткою. Швидким поворотом інструмента навколо його поздовжньої осі розрізують прилеглу до відростка ділянку шкіри. Коли інструмент досягне кістки черепа, трубку (тре­пан) нахиляють на 90° і підрізують основу рога. Рану змазують 50/о-ним спиртовим розчином йоду. Кровотеча звичайно припиняється через 4-—5 хв. Рана загоюється протягом 3—5 днів без усклад­нень.У телят старшого віку рогові відростки іноді видаляють спеціальними ножицями-щипцями або різаками.

Ампутація рога у ВРХ. Тварину фіксують у стоячому положенні. Навколо рога на 7—10 см видаляють волосся, операційне поле змазують 50/о-ним спиртовим розчином йоду. Для знеболювання нерва рога на середині відстані між основою рога і заднім краєм орбіти, безпосередньо по краю зовнішнього гребеня лобової кістки, проколюють шкіру короткою ін’єкційною голкою, спрямовуючи її вниз і всередину на глибину, 1,5 см до упору в кістку, і вводять 10 мл 30/о-ного розчину новокаїну. Анестезія настає через 5—10 хв.Після знеболювання і підготовки операційного поля роблять два розрізи на шкірі, починаючи кожен від основи рога. Перший розріз, завдовжки 5—7 см, ведуть по зовнішньому лобовому гребеню в оральному напрямі; другий, завдовжки 5—6 см, — по потиличному гребеню. Розширюючи гачками або хірургічними пінцетами краї першої рани, знаходять і лігатують артерію рога. Потім обидва розрізи сполучають коловим розрізом. його ведуть навколо основи рога по межі волосистої шкіри. Шкіру відокремлюють на 3—5 см по лобовій поверхні і на 5—6 см в напрямі до потилиці. Клапті шкіри відвертають у боки і тримають пінцетом. Потім дротяною, листовою або дуговою пилкою спилюють роговий відросток спереду назад, не залишаючи кісткового виступу. Після цього ранустаранно очищають від кісткової тирси і згустків крові, зближують шкірні клапті і накладають по кінцях розрізів вузлові, а в центрі на рівні колишнього рога — петлеподібні шви. На закінчення на рану накладають лігатурну або клейову пов’язку. Шви знімають на десятий день.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 795 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)