АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

В аналізах сечі за Нечипоренком, Аддіс-Каковським, Амбурже

Прочитайте:
  1. Амбурже, Аддісом – Каковським
  2. Проведення проб Нечипоренка, Амбурже. Аддіса-Каковського
  3. Проведення проби за Нечипоренком, Амбурже, Аддісом-Каковським
  Метод Нечипоренка (в 1 мл сечі) Метод Амбурже (протягом 1 хвилини) Метод Аддіс-Каковського (протягом 24 годин)
Еритроцити До 1000 До 1000 До 1000 До 1000 До 1 млн До 1млн
Лейкоцити До 2000 До 1000 До 2000 До 1000 До 2 млн До 1 млн
Циліндри гіалінові До 250 До 250 - - До 20000 До 20000

 

D. Аналіз сечі за Зимницьким

Напередодні слід приготувати 8 чистих посудин (пляшечок), на кожній вказати прізвище дитини і № (І, ІІ, ІІІ, IV, V, VI, VII, VIII). Наступного дня перша ранкова порція сечі о 6 годині не враховується, далі, починаючи з 9 години дитина виділяє сечу кожні 3 години в окрему приготовану посудину. Вночі дитину будять. Наступного дня вранці о 6 годині збирають останню порцію і всі 8 порцій скеровують в лабораторію.

Перевага цiєї проби полягає в проведеннi функцiонального дослiдження нирок при звичайному режимi харчування та прийому рiдини. Тому при госпiталiзацiї, як правило, її проводять на 3-ю добу перебування дитини у лікарні. За допомогою проби вивчається:

· здатність нирок концентрувати сечу (за максимальною ПВ)

· здатність нирок до осмотичного розведення (за мінімальною ПВ)

· ритмічна діяльність нирок протягом доби (за кількістю виділеної сечі вдень і вночі)

· адаптація нирок до змін поступлення рідини в організм протягом доби (за коливанням ПВ в різних порціях сечі)

У здорової дитини добовий діурез складає 65-75% вжитої рідини з переважанням денного діурезу (ДД) - перші чотири порції сечі – 2/3-3/4 добового, коливання між максимальною і мінімальною ПВ у всіх порціях сечі становить не менше 0.007.

 

E. Бактеріологічне дослідження сечі

· Середня порція сечі.Перед збором сечi обов'язково пiдмивають зовнiшнi статевi органи (незалежно вiд статi). Посуд для збору сечі повинен бути стерильним. Сечу збирають пiд час вiльного сечовипускання, беруть середню порцiю, в кiлькостi 15-25 мл, після чого посудину відразу щільно закривають. Допустимі кількості мікробних тіл (МТ):

§ до 105 МТ/мл одного виду (E.coli)

§ до 103 МТ/мл для умовнопатогенної флори (Proteus, Klebsiella, Enterobacter)

§ відсутність Pseudomonas

· В сечі, отриманій за допомогою катетера допустима кількість МТ: до 103 МТ/мл

· В сечі, отриманій безпосередньо з сечового міхура (цистостома, пункція) – сеча стерильна.

F. Дослідження парціальних функцій нирок

Сучавсні методи кількісного визначення парціальних функцій нирок базуються на принципі кліренсу (clearance - очищення). Кліренс – це кількість плазми в мл, яка повністю очищується від від певної речовини протягом 1 хв. Величина кліренсу (С) визначається за формулою Слайка:

U x V С = _____________ P

де U - концентрація речовини в сечі, Р - концентрація речовини в плазмі, V - об'єм сечі, виділеної протягом 1 хв (в мл).

· Клубочкова фільтрація визначається за кліренсом речовин, які не реабсорбуються в канальцях і не виділяються ними, а екскретуються тільки шляхом фільтрації: чужорідні речовини (діотраст, парааміногіппурат, інулін), речовини ендогенного походження (ендогенний креатинін, сечовина). Якщо кліренс складає 75-125 % від норми, то порушень функції нирок немає.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 704 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)