АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Додаткові методи дослідження

Прочитайте:
  1. C. Немедикаментозні методи
  2. II. МЕТОДЫ ОПЕРАЦИЙ И МЕТОДИКА ОБСЛЕДОВАНИЯ И ЛЕЧЕНИЯ В ХИРУРГИИ КИСТИ
  3. III. Дані об'єктивного дослідження.
  4. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  5. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  6. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  7. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  8. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  9. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  10. V. Матеріали методичного забезпечення заняття.

А. Загальний аналіз сечі

Перед збором сечi обов'язково пiдмивають зовнiшнi статевi органи (незалежно вiд статi). Посуд для збору сечі повинен бути чистий та сухий. Як правило, сечу збирають вранці, вiдразу пiсля нiчного сну, пiд час вiльного сечовипускання, беруть середню порцiю, в кiлькостi 50-100 мл. У дітей раннього віку для збору сечі використовують чистий сухий лоток або посуд з широким горлом. Якщо не вдається отримати сечу, то до статевих органів прикріплюють поліетиленовий сечоприймач.

· Фізичні властивості. Сеча здорової дитини прозора, солом’яно-жовтого кольору. У н/н дітей протягом 1 тижня життя проявом сечокислого інфаркту нирок є цегловий колір сечі, який до 2 тижня змінюється на солом’яний. Питома вага (ПВ) сечі залежить від кількості спожитої рідини, від умов навколишнього середовища. ПВ змінюється з віком, оскільки з віком удосконалюється концентраційна функція нирок - від 1.009 - 1.012 у дітей І-го року життя до 1.015 - 1.025 у старших дітей. 3а рахунок транзитарної олігурії, альбумінурії, уратурії у н/н дітей ПВ зростає до 1.020-1.025 протягом І-го тижня життя.

· Хімічні властивості. Реакція сечі: рН = 4,6 – 8. Білок: сліди білку або 0,033 г/л, у н/н дітей першого тижня життя виявляється транзитозна альбумінурія.

· Мікроскопічне дослідження осаду.

§ Неорганізований осад: солі сечової кислоти, фосфати, трипельфосфати, оксалати епізодично в невеликій кількості можуть виявлятися в сечі. Їх поява може бути зумовлена вживанням в надмірній кількості певного виду їжі. У н/н дітей протягом першого року життя спостерігається сечокислий інфаркт нирок

§ Організований осад: еритроцити (Ер) - 0-2 в полі зору (п/з), лейкоцити (Лей) - до 5 в п/з для ♂ і до 8-10 в п/з для ♀, циліндри гіалінові – поодинокі або не більше 2 в п/з, епітелій плоский - поодинокий в п/з.

B. Визначення добової протеїнурії.

Збір сечі проводиться у чистий та сухий посуд протягом 24 годин. Перша ранкова порція сечі о 6 годині не враховується, а всі інші, включно з ранковою порцією наступного дня, збираються у приготований посуд. Після закінчення, наступного дня вранці, вимірюється добовий діурез, перемішується сеча скляною паличкою, відливається 200 мл і скеровується в лабораторію з обов’язковим вказуванням добового діурезу.

У здорової дитини протягом доби виділяється не більше 50 мг білку. В перерахунку на стандартну площу тіла фізіологічна протеїнурія зменшується від 88-377 мг/м2 у дітей 5-30 днів до 22-181 мг/м2 в 10-16 років. Протеїнурія представлена різними видами білків плазми (30 видів), в т.ч. альбуміном, рядом тканинних білків (глікопротеїдів), які секретуються клітинами канальців і слизовою оболонкою сечостатевих органів, включаючи великий глікопротеїд Тамма—Хорсфалла, який походить з клітин висхідного коліна петлі Генле. Білок сечі в нормі складається з 40 % з альбуміну, 10 % IgG, 5 % легких ланцюгів і 3 % IgA. Решта - інші білки, в основному білок Тамма–Хорсфалла.

C. Аналізи сечі за Нечипоренком, Аддіс-Каковським, Амбурже

· Аналіз сечі за Нечипоренком. Перед збором сечi пiдмивають зовнiшнi статевi органи (незалежно вiд статi). Посуд для збору сечі повинен бути чистий та сухий. Сечу збирають вранці, вiдразу пiсля нiчного сну, пiд час вiльного сечовипускання, беруть середню порцiю, в кiлькостi не менше 10 мл. Сечу слід доставити в лабораторію протягом 1 години.

· Аналіз сечі за Аддіс-Каковським. Збір сечі проводиться у чистий та сухий посуд протягом 24 годин (модифікований метод – протягом 12 годин з подальшим перерахунком на 24 години). Після закінчення збору вимірюється об’єм виділеної сечі, в лабораторію скеровується 100 - 200 мл сечі.

· Аналіз сечі за Амбурже. Збір сечі проводиться у чистий та сухий посуд протягом 1 години вранці. В лабораторію скеровується виділена протягом 1 години сеча.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 397 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)