АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Змістовий модуль 4 КАРДІОРЕВМАТОЛОГІЯ ДИТЯЧОГО ВІКУ

Прочитайте:
  1. ДЛЯ МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ.
  2. Для підготовки до підсумкового модульного контролю (модуль 2) з дисципліни «неврологія»
  3. ЗАВДАННЯ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ ДЛЯ МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ.
  4. ЗАВДАННЯ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ ДЛЯ МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ.
  5. ЗАВДАННЯ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ ДЛЯ МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ.
  6. ЗАВДАННЯ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ ДЛЯ МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ.
  7. Змістовий модуль 1. Загальне вчення про хворобу. Роль спадковості в патології
  8. Змістовий модуль 1. ЗАХВОРЮВАННЯ ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ
  9. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 12. ОБМІН РЕЧОВИН У ДІТЕЙ
  10. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 17. ВИГОДОВУВАННЯ ДІТЕЙ СТАРШИХ ОДНОГО РОКУ

Тема 15-16. Найбільш поширені вроджені вади серця у дітей.

Тема 17. Запальні та незапальні захворювання серця у дітей.

Тема 18. Гостра ревматична лихоманка у дітей

Тема 19-20. Ювенільний ревматоїдний артрит та реактивний артрит у

дітей.

 

111. Дитині 4 місяці. Розвивається нормально. Об'єктивно: права межа серця відносної серцевої тупості знаходиться по правій парастернальній лінії, верхня – друге ребро, ліва – на 2см назовні від середньоключичної лінії. Як інтерпретувати отримані результати?

A. *Межі серця - вікова норма

B. Вроджена вада серця

C. Кардіоміопатія

D. Гіпертрофія. Кардит

E. Легенева гіпертензія

 

112. При оформлені дитини у дитячий колектив виявлений систолічний шум з пунктом максимумом в II-III міжребірї по лівому краю грудини. Яку вроджену ваду серця можно запідозрити?

A. Септальний дефект

B. Стеноз аорти

C. Коарктація аорти

D. Фіброеластоз

E. *Відкрита артеріальна протока

113. Хлопчику в пологовому будинку встановлено діагноз природженої вади серця (дефект міжшлуночкової перетинки). У 2-місячному віці з'явилась задишка до 60 за одну хвилину, тахікардія до 170 ударів за одну хвилину, збільшення печінки до 3 см нижче краю реберної дуги. Які препарати необхідно призначити дитині першечергово?

A. *Серцеві глікозіди

B. Нестероїдні протизапальні

C. Препатари калію

D. Бета-адреноблокатори

E. Глюкокортикоїди

 

114. У хворого Н., 12 років, при огляді лікар відмітив надмірний розвиток верхньої і недорозвиток нижньої частини тіла. Артеріальний тиск на руках вищий, ніж на ногах. При перкусії серця змін не виявлено. Систолічний шум вислуховується на спині. Який ймовірний діагноз?

A. *Коарктація аорти.

B. Стеноз устя легеневої артерії.

C. Стеноз устя аорти.

D. Дефект міжлегеневої перегородки.

E. Дефект міжшлуночкової перегородки.

 

115. Під час обстеження у лікарні у хлопчика 6 місяців діагностовано високий дефект міжшлуночкової перегородки. Який відділ серцево-судинної системи буде перенавантажений у першу

A. *Правий шлуночок

B. Праве передсердя

C. Лівий шлуночок

D. Ліве передсердя

E. Велике коло кровообігу

 

116. У хлопчика 10 років при аускультації серця вислуховується систолічний шум з епіцентром у ІІ міжребір”ї праворуч від грудини. Шум добре проводиться в ділянку яремної ямки та судин шиї. На ЕКГ ознаки гіпертрофії та систолічного перевантаження лівого шлуночка. Ваш діагноз?

A. *Стеноз отвору аорти

B. Неревматичний кардит

C. Коарктація аорти

D. Гіпертрофічна кардіоміопатія

E. Дефект міжшлуночкової перетинки

117. У дитини 2-х місяців межі серця розширені вліво, II тон посилений над легеневим стовбуром, безперервний, систолодіастолічний шум машинного характеру в II-III міжребір’ї зліва по краю грудини, який проводиться на судини шиї. ЧСС 150 уд.хв. АТ 105/30 мм.рт.ст. На ЕКГ- ознаки гіпертрофії лівого шлуночка. Яка природжена вада серця найбільш вирогідна?

A.* Відкрита артеріальна протока

B. Дефект міжшлункової перегородки

C. Дефект міжпредсердної перегородки

D. Комплекс Ейзенменгера

E. Відкритий атріовентрикулярний канал

 

118. Хлопчик 2-х років відстає від ровесників у фізичному розвитку. Об-но: ЧД 20 за хв., ЧСС 104 за хв., печінка - + 4 см, селезінка - 25x15x10см. При аускультації -безперервний систолодіастолічний шум у ІІ-ІІІ міжреберних проміжках біля грудини, зниження діастолічного артеріального тиску. На ЕКГ змін немає. Поставте діагноз?

A. *Відкрита артеріальна протока

B. Дефект міжшлуночкової перегородки

C. Дефект міжпредсердної перегородки

D. Атрезія тристулкового клапана

E. Вада аортального клапана

 

119. Хлопчик 5-ти років погано ходить, швидко стомлюється. Часто скаржиться на головний біль, шум у вухах, носові кровотечі. Гіпотонія та гіпотрофія м’язів ніг; верхній плечовий пояс розвинутий відповідно до віку. Пульс на променевих артеріях напружений, пульсація на стегнових артеріях слабка. АТ на руках-120/80 мм рт. ст., на ногах-60/10 мм рт. ст. При аускультації серця-систолічний шум у ІІ міжребер’ї справа і в міжлопатковій ділянці. Попередній діагноз:

A. *Коартація аорти

B. Тетрада Фалло

C. Відкрита артеріальна протока

D. Стеноз легеневої артерії

E. Стеноз отвору аорти

 

120. У хлопчика 10 років при аускультації серця вислуховується систолічний шум над всією ділянкою серця з епіцентром на основі. Другий тон над аортою посилений. Чітко вислуховується систолічний шум в міжлопаточному просторі ліворуч. Рентгенологічно та на ЕКГ визначається гіпертрофія лівого шлуночка. Ваш діагноз?

A.* Коарктація аорти

B. Неревматичний кардит

C. Інфекційний ендокардит

D. Тетрада Фалло

E. Відкрита артеріальна протока

 

121. Хлопчик 10 років лікувався у відділенні кардіології з приводу ревматичної лихоманки. Захворювання виникло вперше. Виписаний у задовільному стані. Який препарат найбільш доцільно призначити для профілактики вторинного ревматизму?

A. * Біцилін – 5

B. Біцилін – 1

C. Еритроміцин

D. Ампіцилін

E. Оксацилін

 

122. У дитини 5 років діагностований ревматичний міокардит. На ЕКГ виявлено подовження інтервалу PQ до 0,22”, інверсія зубця Т в грудних відведеннях. Які функції міокарда за даними ЕКГ порушені?

A. *Проводимость

B. Збудливість

C. Автоматизм

D. Скоротлива здатність

E. Все перераховане вірно

 

123. Після лікування в стаціонарі та санаторії на дільницю виписана 10-річна дівчинка, яка перенесла первинну ревматичну атаку, що перебігала із поліартритом, еритемою на шкірі на фоні хореї. В крові спостерігалося підвищення вмісту гострофазових білків та високий титр антистрептококових антитіл. На даний час ознак активності ревматичного процесу немає. Який оптимальний режим біцилінопрофілактики ви оберете?

A. *Біцилін-5 один раз в 3-4 тижні

B. Біцилін-5 один раз на тиждень

C. Біцилін-5 в комбінації з преднізолоном

D. Біцилін-5 в комбінації з аспірином.

E. Біцилінопрофілактика тільки під час інтеркурентних інфекцій

 

124. У дитини 12 років через 6 тижнів після перенесеної ангіни діагностований ревмокардит. Активність процесу відповідала ІІ ступеню. Призначена протиревматична терапія дозволила купірувати лабораторні ознаки активності до кінця 3-го місяця лікування, тоді ж діагностована недостатність митрального клапана. Визначите характер перебігу ревматизму.

A. * Підгострий

B. Гострий

C. Затяжний

D. Безперервно-рецидивуючий

E. Латентний

 

125. У хлопчика 8 років через 2 тижні після перенесеної ангіни з'явились "летючі" болі в суглобах, їх припухлість та обмеження рухів, лихоманка. Виявлені: тахікардія, розширення серцевої тупості, ослабленість тонів, галоп, ніжний дуючий шум біля верхівки серця, збільшення печінки. В крові: ШОЕ - 55 мм/год, лейкоцитоз 14,2х10^9 /л; АСЛ-О-500; СРБ (+++); серомукоїд-0,800. Діагноз: ревматизм, активність III ст. Первинний ревмокардит, поліартрит, гост-рий перебіг. НК II

Який з перелічених препаратів слід призначити?

A. *Преднізолон

B. Ортофен

C. Делагіл

D. Діпразін

E. Ерітроміцин

 

126. Хлопчику 10 років, 3-й день хвороби, скарги на біль в животі, біль і неможливість рухів у лівому колінному та правому ліктьовому суглобах. 2 тижні тому перехворів на ангіну. В 1-й день хвороби - лихоманка 38,50С, ураження гомілкових суглобів. Виявлене розширення меж серцевої тупості на 2 см, тахікардія 120 уд. за 1 хвилину, ослаблений 1 тон, галоп, "м'який" систолічний шум біля верхівки серця. Якому діагнозу найбільш відповідає описана клінічна картина?

A. *Ревматизм

B. Системний червоний вовчак

C. Ювенільний ревматоїдний артрит

D. Хвороба Рейтера

Е. Реактивна артропатія

 

127. У дівчинки 7 років температура 38С, біль у гомілкових, колінних суглобах, 3 тижні тому хворіла ангіною. Встановлено діагноз ревматизм. Який етіологічний чинник цього захворювання:

A. *Стрептокок

B. Стафілокок

C. Клебсіела

D. Гонокок

E. Ієрсинія

 

128. Дев’ятирічний хлопчик переніс скарлатину 2 тижні тому. Протягом трьох днів турбує загальна слабість, блідість шкіри, підвищення температури тіла до 38°С, біль в ділянці серця, задишка. При аускультації серця відмічається ослаблення тонів, систолічний шум над верхівкою, роздвоєння І тону. На ЕКГ: подовження інтервалу QT, PQ (0,22 с), зниження амплітуди зубця Т, поодинокі екстрасистоли. Яке захворювання запідозрить дільничний педіатр?

A. *Ревматичний кардит

B. Кардіоміопатію

C. Нейроциркуляторну дистонію

D. Пневмонію

E. Вроджену ваду серця

 

129. У дівчинки 11 років (в анамнезі часті ангіни) захворювання мало поступовий розвиток..З'явились дратівливість, неуважність, гіперкінези. При обстеженні виявили порушення координації рухів, гіпотонію м'язів, гіперрефлексію. Для якого захворювання характерні такі зміни з боку центральної нервової системи:

A. * Ревматизм

B. Системний червоний вовчак

C. Системна склеродермія

D. Вузликовий периартеріїт

E. Вегетосудинна дисфункція

E. Реактивний артрит

 

130. Серед шкіряних проявів ревматизму зустрічаються:

А. *Анулярна ерітема

В. Вузлова ерітема

С. петехії

D. екхімози

Е. кіреподібний сип

131. При якому захворюванні артрит призводить до деформації суглобів?

А. Ревматизм

B. Туберкульоз

C.*ЮРА

D. Дерматоміозит

E. Бруцельоз.

 

132. При якому захворюванні спостерігається ранкова скутість?

А. Ревматизм

B.* ЮРА

C. Системний червоний вовчак

D. Дерматоміозит

E. Системна склеродермія

 

133. 12-річна дитина госпіталізована із лихоманкою. Об’єктивно: артрит, екзантема, аденопатія, фарингіт, СШ в нижній частині грудини III ст. Лабораторно – нейтрофілія, CRP ++, підвищення титру АСЛО. Ваш діагноз:

A.Гостра ревматична лихоманка
B.Хвороба Кавасакі
C.Скарлатина
D.*Ювенільний ревматоїдний артрит
E. Інфекційний мононуклеоз

 

134. Дівчина 10 років скаржиться на біль в обох колінних суглобах. Два тижні тому перенесла ангіну. Треба виключити ЮРА. Який симптом має найменше значення?
A.Артралгія
B.Кардит
C.*Хорея
D.Підшкірні вузли
E. Гіперемія

 

135. У дитини 10 років скарги на біль i припухлість правого i лівого колінних суглобів, через два дні відмічений біль i припухлість гомiлковоступневих суглобів, свербляча висипка, підвищена температура тіла. Біль в суглобах виникла одразу після ГРВI. t тіла 38С. Обидва колінні i гомiлковоступневi суглоби набряклі, гiперемiйованi. Межі серця не розширені. Серцевий поштовх локалізований. Тони серця не змінені, функціонального характеру систолічний шум на верхівці серця. Поставте діагноз.
A.Ревматизм,ревматичний міокардит, поліартрит.
B.*Постінфекційна артропатія.
C.Ювенільний ревматоїдний артрит.
D.СиндромСтіла.
E. Хвороба Рейтера.

136. У дитини 7 років скарги на біль i припухлість правого колінного i ліктьового суглобів, через два дні вiдмiчений біль i припухлість лівого колінного суглоба, ураження шийного відділу хребта. Суглоби опухлі, різка болючість спонтанна, швидко розвиваються больові контрактури. З’явились макулопапульозні висипання. Стан дитини тяжкий. Межі серця розширені. Серцевий поштовх розлитий. Тони серця I тон на верхівці серця ослаблений, дуючий систолічний шум на верхівці серця. Поставте діагноз.

A. Реактивний артрит.

B. Iнфекцiйно-алергiчний поліартрит.

C.* Ювенільний ревматоїдний артрит. Синдром Стілла

D. Ревматизм, ревматичний ендомiокардит, полiартрит.

E. Хвороба Рейтера.

137. Суглобовий варіант ЮРА, це коли вражено:

А. *> 4 суглобів.

B. < 2 суглобів;

C. > 6 суглобів

D. 2-3 суглоби

E. усі суглоби.

 

138. У дівчинки 12 років протягом 2-х місяців відмічається періодичне підвищення температури тіла до 39 С, веретеноподібна припухлість міжфалангових суглобів та біль у верхній частині груднини, та шиї, скованість зранку. Найбільш вірогідний діагноз?
A.*Ювенільний ревматоїдний артрит
B.Ревматизм
C.Токсичний синовіїт
D.Септичний артрит
E. Остеоартрит

 

139. У дівчинки 11 років раптово зранку виник біль у правому колінному суглобі, вона не змогла встати з ліжка, при огляді спостерігається виражена припухлість означеного суглоба (окружність правого колінного суглоба на 2,5 см більша за лівий), місцева гіпертермія, гіперемія. Температура у дитини нормальна. Активні та пасивні рухи дуже болісні. Артралгії найінтенсивніші в другій половині ночі, в ранковий час, вночі і проходить до вечора, одночасно відмічаються м’язові судороги, парестезії. Запальним змінам в суглобах передували міалгії, невралгії, помірні артралгії. Найбільш вірогідний діагноз?
A.Реактивний артрит
B.Системний червоний вовчак
C.*Ювенільний ревматоїдний артрит
D.Хвороба Рейтера
E. Ревматизм

 

140. Для ЮРА характерним є все, окрім:

А. артрит ≥ 3 міс.;

B. симетричне ураження дрібних суглобів;

C. контрактура суглобу;

D. ранкова скутість;

Е. *суглобовий синдром поєднується з кардитом.

 

141. Дитина поступила в стаціонар з гострим інфекційно-алергічним міокардитом. На 2 добу перебування у стаціонарі у дитини розвинувся приступ пароксизмальної тахікардії. Який медикамент є препаратом вибору для зняття приступу?

A. Морфін

B.*Фіноптин (ізоптин)

C. Норадреналін.

D. Серцеві глікозиди

E. Хінідин

 

142. Зміни якого інтервалу відображають дихальну аритмію:

A. P-Q

B. Q-T

C.* R-R

D. QRS

E. PT

143. Дівчинці 5 років, скарги на головний біль, в’ялість, задишку, серцебиття. Два тижні то-му перенесла гастроєнтерит. Об’єктивно: стан дитини важкий: в’ялість, блідність, тахікардія до 120 в хв, ритм галопу, тони серця нечіткі, шуми відсутні, вологі хрипи в легенях, печінка +2 см. Перифериний пульс слабкий, збільшення розмірів серця. На ЕКГ зміни сегменту ST та зубця Т, аритмія. Про яке захворювання насамперед слід міркувати?

A. *Неревматичний кардит

B. Інфекційний ендокардит

C. Ревматизм

D. Гостра пневмонія

E. Гіпертрофічна кардіоміопатія

144. У дитини 8 років скарги на задишку, болі в животі. З анамнезу відомо, що за 2 тижні дитина хворіла на ГРВІ. Стан дитини середньої важкості. Пульс 200 за хв. “ниткоподібний”. Набряк та пульсація шийних вен. АТ 60/40 мм. Hg. Межі серця розширені у всі боки. Серцевий поштовх розлитий. Тони серця ослаблені. Печінка збільшена в розмірах, болюча. Поставте діагноз.

A. Ексудативний перикардит.

B. Септичний ендоміокардит.

C. Фіброеластоз ендоміокарду.

D. *Гострий неревматичний кардит з враженням провідникової системи серця. Пароксизмальна тахікардія.

E. Ревматизм, міокардит, гострий перебіг.

 

145. Діагностичним критерієм синдрому WPW є:

A. Збільшення інтервалу PR до 0,20 с

B. *Наявність дельта-хвилі

C. Депресія сегмента ST

D. Елевація сегмента

E. Зменшення інтервалу PR до 0,20 с

 

146. Для лікування неревматичного кардиту використовують ряд препаратів, крім:

A. Преднізолон

B. Индометацин

C. Салицилаты

D. *Хинидин

E. Дигоксин

 

147. Дитина поступила в стаціонар з гострим інфекційно-алергічним міокардитом. На 2 добу перебування у стаціонарі у дитини розвинувся приступ суправентрикулярної пароксизмальної тахікардії. Який медикамент є препаратом вибору для зняття приступу?

A. *Фіноптин

B. Норадреналін.

C. Дигітоксин.

D. Морфін.

E. Хінідин.

 

148. Хлопчик 12 років на протязі 5 днів хворіє на ГРВІ. При огляді дільничний педіатр виявив аритмію, при аускультації ослаблення першого тону серця на верхівці, короткий локалізований систолічний шум в 5 точці. На ЕКГ – політопна екстрасистолія, зниження амплітуди хвилі Т. Поставте діагноз.

A. *Неревматичний кардит.

B. Ревматичний кардит.

C. Вегето-судинна дистонія.

D. Бактеріальний ендокардит.

E. Вторинна кардіопатія

149. У дитини 12 років діагностовано неревматичний кардит, гострий, середньої тяжкості, з ознаками СН І ступеню через 7 днів після перенесеної гострої респіраторної вірусної інфекції. Який патогенетичний механізм лежить в основі захворювання?

A. *Інфекційно- алергічний

B. Інфекційний

C. Алергічний

D. Аутоімунний

E. Токсичний

150. У 10- річної дівчинки після ГРВІ появилися скарги на біль в серці і задишку при фізичному навантаженні. При огляді: шкіра бліда, підвищено волога. Ліва границя серця зміщена до середньо-ключичної лінії, ослаблення серцевих тонів, ніжний систолікус над верхівкою. ЧСС-124 на хвилину, АТ-90/60 мм.рт.ст. Кров: легка анемія, помірний лейкоцитоз, еозинофілія, білки гострої фази в N. ЕКГ: синусова тахікардія, порушення процесів реполяризації, зміщення інтервалу ST нижче ізолінії. Описані симптоми характерні для:

A. * Неревматичного кардиту

B. Панкардиту

C. Септичного ендокардиту

D. Фіброеластозу

E. Ревмокардиту

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1299 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.022 сек.)