АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Змістовий модуль 2 ЗАХВОРЮВАННЯ ОРГАНІВ ДИХАННЯ У ДІТЕЙ

Прочитайте:
  1. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  2. III. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  3. VІ. Інфекційні захворювання серця
  4. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  5. Анатомія та фізіологія дихання
  6. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  7. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  8. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  9. Анкета вивчення гігієнічних навичок дітей і підлітків
  10. АФО органів дихання.

Тема 5. Гострі респіраторні інфекції верхніх дихальних шляхів у

дітей. Клініка та невідкладна допомога при гіпертермічному синдромі.

Тема 6. Клініка та невідкладна допомога при гострому

обструктивному ларингіті (крупі), та судомах.

Тема 7-8. Бронхіти у дітей (простий, обструктивний бронхіт, бронхіоліт

та рецидивуючий бронхіти).

Тема 9-10. Пневмонії у дітей.

 

41. Дитині 6 міс. на фоні підвищення температура тіла до 39 С почалось посмикування мімічних м’язів, потім виникли судоми кінцівок. Шкіра бліда, дихання шумне. Тони серця приглушені, ритмічні, тахікардія. Після припинення судом дитина в’яла дещо загальмована. В анамнезі – перинатальне ураження ЦНС, компенсована внутрішня гідроцефалія. Яка фаза судом спостерігалася у даної дитини?.

А. *клонічна

B тонічна

C змішана

D. фебрильна

E. тоніко-клонічні

 

42. У дівчинки 9 місяців, спостерігається підвищення температури тіла до 39,8 С, що триває другу добу, Під час огляду у дитини раптово розпочалося закидування голови, згинання верхніх кінцівок, нижні випрямлені, посмикування мімічних м’язів обличчя, ціаноз шкіри, короткочасна зупинка дихання. Після чого дитина втратила свідомість. Яке ускладнення виникло у даної дитини?

А спазмофілія

B. енцефалічна реакція

C. *тоніко-клонічні (фебрильні) судоми

D гіпокальциемічні судоми

E. респіраторні судоми

43. Дитина 11 міс. захворіла на ГРВІ, на другу добу мати відмітила появу гавкаючого кашлю, осиплість голосу, згодом виникла задишка із затрудненим вдихом, ціаноз. Було викликано дільничного педіатра, який направив дитину в стаціонар. В яке відділення буде госпіталізована дитина?

А. Отоларингологічне

B. Пульмонологічне

C.* Реанімаційне

D. Інфекційне

E. Педіатричне

44. Вночі викликана швидка допомога до дитини 2 років, у якої на 2-й день ГРВІ розвинулась шумна інспіраторна задишка, виражене втяжіння міжреберних проміжків, роздування крил носу та гавкаючий кашель. Наймовірніший діагноз:

А. Астма

B. Епіглотит

C. Бронхіоліт

D. *Вірусний круп

E. Стороннє тіло

 

45. Дитині 1 рік, з симптомами ГРВІ доставлена у приймальне відділення батьками із скаргами на підвищення температури до 38,5°С. При огляді у дитини раптово розпочався напад генералізованих тоніко-клонічних судом із втратою свідомості. Який вид терапії є першочерговим у лікуванні даної дитини і має бути розпочатий негайно?

А. Противірусна терапія (ремантадин, анаферон)

B. Спазмолітична терапія (но-шпа, папаверин)

С. *Протисудомна терапія (сібазон, магнію сульфат)

D. Інфузійна терапія

E. Антибіотикотерапія

 

46. Дитина 1 рік 2 міс, хворіє 2 день. Захворювання розпочалось з субфебрильної температури, сухого кашлю, виділень з носа. На 2 день хвороби кашель став грубим, ”гавкаючим”, з’явилась осиплість голосу та гучне дихання. При госпіталізації t- 38,8С, стан важкості середній. Зів гіперемований, кашель ”гавкаючий”. При збудженні підсилюється задишка з втяжінням fossa jugularis та regio epigastrica. В легенях сухі, провідні хрипи. Встановлено діагноз: ГРВІ. Стенозуючий ларінготрахеіт, стеноз гортані 1 ступеню. Найбільш імовірним збудником захворювання у даного хворого може бути:

А. Ротавірус

B. Стафілокок

C. Дифтерійна паличка

D. Аденовірус

E.*Вірус парагрипу

 

47. Дільничний педіатр прибув на виклик до дитини 1 року 2 місяців. Мати пред’являє скарги на нежить, зрідка покашлювання, сьогодні з ранку підвищення температури тіла до 38,9° С. В анамнезі двічі спостерігались фебрильні судоми на тлі ГРВІ. Перебіг вагітності ускладнений тяжким гестозом другої половини, прееклампсією вагітної, пологи затяжні, дитина народилась в асфіксії. На вашу думку, яка повина бути тактика дільничного педіатра?

А. дати жарознижуючий препарат, залишити дитину вдома

B. негайно госпіталізувати дитину

C. ввести в/м Са глюконат

D. призначити противірусний препарат

E.* дати жарознижуючий препарат з подальшою госпіталізацією дитини

 

48. Дитина 9 мiсяцiв захворiла гостро: пiдвищилася температура тiла до 37,8С, з’явився кашель i нежить. На 3-й день хвороби вночi стан рiзко погiршився: стала неспокiйною, метушиться, з’явився гавкаючий кашель, охриплiсть голосy, iнспiраторна задишка. Дiагностований круп. Який зі збудникiв частiше дає синдром крупy?

А.* Вiрус парагрипу

B. Вiрус грипа

C. Аденовiрус

D. Риновiрус

E. Ентеровірус

 

49. Дитина 2 років захворіла гостро з підвищення температури до 37,5С, появи нежиті з незначним виділенням слизу, сухого “гавкаючого” кашлю. На 2-й день хвороби вночі дитина прокинулась від грубого кашлю, швидко з'явилась охриплість, шумне часте дихання із затрудненим вдихом. Відмічалось втягнення міжреберних проміжків, в акті диханні брала участь допоміжна мускулатура. Ваш діагноз?

А. Дифтерійний круп.

B. Кашлюк.

C. *ГРВІ з синдромом стенозуючого ларинготрахеїту.

D. Сторонне тіло дихальних шляхів.

E. Обструктивний бронхіт.

50. Дитина 2-х місяців госпіталізована у відділення інтенсивної терапії у зв’язку з ГРВІ (ймовірно – грипом), назофарингітом, ускладненим судомним синдромом. На момент огляду у дитини почався напад судом.. Який лікарський засіб є препаратом вибору для купування судом і має бути введений негайно?

А. дексаметазон

B.* седуксен

C. дофамін

D. аналгін

E. фуросемід

 

51. Хворий 2 років скаржиться на сухий приступоподібний кашель, задишку змішаного характеру, підвищення температури до 380С. Перкуторно над легенями коробочний звук, аускультативно – жорстке дихання, сухі свистячі та вологі середньопухирцеві хрипи. В гемограмі – помірна лейкопенія. Ваш діагноз?

A. Бронхіоліт

B. Гострий бронхіт

C. Рецидивуючий бронхіт

D. *Обструктивний бронхіт

E. Бронхіальна астма

 

52. Дитині 4 місяців. Захворіла гостро із підвищення температури до 37,80C, покашлювання. На 3 день кашель посилився, приєдналася задишка, перкуторно над легенями тимпанічний звук, аускультативно з обох сторін велика кількість дрібноміхурцевих вологих та свистячих хрипів на видосі. Ваш попередній діагноз?

A.* ГРВІ, гострий бронхіоліт.

B. ГРВІ, бронхопневмонія.

C. ГРВІ, гострий бронхіт.

D. ГРВІ, обструктивний бронхіт.

E. ГРВІ, вогнищева пневмонія.

 

53. Дитині 2 роки. Захворів вперше. Хворіє другий день t - 37,40С. Сухий кашель, частота дихань 60 за хв., експіраторна задуха. Над легенями коробковий перкуторний звук. Аускультативно жорстке дихання, розсіяні сухі свистячі хрипи. Який діагноз?

A. *Гострий обструктивний бронхіт

B. Вроджений стрідор

C. Гострий бронхіт

D. Пневмонія

E. Бронхіоліт

 

54. Хлопчик 3-х місяців потрапив у клініку на 4-й день захворювання в тяжкому стані. Температура тіла 38,50C, ЧСС – 138 за хв. При клініко-рентгенологічному обстеженні встановлено діагноз гострого бронхіоліту. Чим найбільш ймовірно обумовлена тяжкість стану дитини?

A. Інтоксикацією

B.* Обструкцією дихальних шляхів

C. Гіпертермією

D. Нейротоксикозом

E. Серцевою недостатністю

55. У дитини 1,5 років спостерігається частий, нав’язливий кашель. Хворіє ГРВІ 5 діб. В анамнезі – алергічний діатез. Об’єктивно: дихання часте, з подовженим видихом, дистанційні хрипи. В легенях перкуторно легеневий звук з коробковим відтінком, жорстке дихання, сухі свистячі та різнокаліберні вологі хрипи над усією поверхнею. На Ro-грамі ОГК: підвищення прозорості легеневої тканини з посиленням судинного малюнку. Який найбільш ймовірний діагноз у даної дитини?

A. *Обструктивний бронхіт

B. Гострий бронхіт

C. Приступ бронхіальної астми

D. Гостра пневмонія

E. Рецидивуючий бронхіт.

 

56. У дитини віком 3 роки з'явився кашель та нежить. У сім'ї двоє інших членів мали такі ж симптоми. На третю добу від початку захворювання кашель посилився, став сухим, нав'язливим; підвищилась t тіла до 37,8°С. Об'єктивно дихання за участю допоміжних м'язів, при перкусії з обох боків легеневий звук з коробковим відтінком, дихання жорстке, видих подовжений, розсіяні середньо- і крупнопухирчасті вологі та подекуди сухі свистячі хрипи. Який дiагноз найбiльш вiрогiдний у хворого?

A. *Гострий обструктивний бронхіт

B. Гострий бронхіоліт

C. Стенозуючий ларинготрахеіт

D. Бронхіальна астма

E. Двобічна бронхопневмонія

 

57. У дитини 5 мiсяцiв захворювання почалось гостро з пiдвищення температури тiла до 38оС, кашлю, задишки, зниження апетиту. Об'єктивно: виражена задишка експiраторного типу, ЧД 48 за хвилину, частий малопродуктивний кашель, дистанцiйнi хрипи. Над легенями при перкусiї коробковий звук, в задньонижнiх вiддiлах помiрно послаблене, розсiянi сухi свистячi хрипи, велика кiлькiсть недзвiнких середньо- i дрібнопухирцевих вологих хрипiв. Який дiагноз найбiльш вiрогiдний у хворого?

A. Гострий обструктивний бронхіт

B. *Гострий бронхiолiт

C. Гостра бронхопневмонiя

D. Гострий бронхіт

E. Бронхiальна астма

 

58. Дитині 3 місяці. Захворіла гостро із підвищення температури до 37,80С, покашлювання. На 3 день кашель посилився, приєдналася задишка, перкуторно над легенями тимпанічний звук, аускультативно з обох сторін велика кількість дрібноміхурцевих вологих та свистячих хрипів на видосі. Ваш попередній діагноз?

A. *ГРВІ, бронхіоліт.

B. ГРВІ, бронхопневмонія.

C. ГРВІ,бронхіт.

D. ГРВІ, бронхіт з астматичним компонентом.

E. ГРВІ, вогнищева пневмонія.

 

59. У хлопчика 2-ох років субфебрильна температура, легкий нежить, кашель сухий, впертий, але без репризів, тривалий, нападоподібний, часте дихання з утрудненим видихом. Дихання жорстке, вислуховуються розсіяні сухі, свистячі хрипи. На рентгенограмі легенів - підвищена прозорість. У крові лейкопенія. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Пневмонія

B. Кашлюк

C. *Обструктивний бронхіт

D. Гострий бронхіт

E. Бронхіоліт

 

60. Найчастішими чинниками бронхообструктивного синдрому у дітей до 1 року є:

А.* інфекція

B. Лупа тварин

C. домашній пил

D. харчові алергени

E. пилкові алергени

 

61. Дитині 4 роки, хворіє 3 добу. Кашляє, t-37,70С. Дихання: 25 за хв. Над легенями ясний легеневий звук. Аускультативні дані вариабельні: сухі хрипи, середньопухирчасті. На рентгенограмі органів грудної клітини симетричне посилення легеневого малюнку. В аналізі крові: Ер-4,5х1012 г/л; Нв-124 г/л; л-4,2х109г/л; Е-2%; П-3%; С-40%; Л-50%; М-5%; ШЗЕ-8мм/г. Який дігноз?

A. Бронхіоліт

B. Пневмонія

C. Гострий обструктивний бронхіт

D. *Гострий (простий) бронхіт

E. Бронхіальна астма

 

62. Дитина 5 років хворіє другий день. Преморбіний фон необтяжений. Спостерігається незначне недомогання, підвищення t тіла до 37,30С, зниження апетиту, кашель частий, вологий, значні виділення з носа. Об’єктивно: ЧД-25 за 1 хв, перкуторно- легеневий звук, аускультативно з двох сторін вислуховуються середньо- та крупно- пухирчасті хрипи, після кашлю характер хрипів змінюється. Діагностовано ГРВІ, гострий бронхіт. Який вид лікування найбільш вірний?

A. *Відхаркуюча + вітамінотерапія

B. Антибіотики цефалоспорини

C. Сульфаніламіди

D. Антибіотики аміноглікозіди

E. Антигістамінні препарати

 

63. У дівчинки 2,5 років спостерігаються симптоми бронхіту 4-5 разів на рік переважно на тлі гострих респіраторних захворювань. У дитини мають місце аденоїдні вегетації ІІ ст. З метою профілактики гострих респіраторних захворювань в першу чергу доцільно призначити:

A. Антигістамінні препарати

B. Імуномодулятори.

C. Антибактеріальні препарати в осіннє-весінній періоди.

D. Закалювання дитини.

E. *Санація хронічного осередку інфекції

 

64. Критеріями рецидивуючого бронхіту є наступні, окрім:

А. *наявність катарально-гнійного ендобронхіту в ремісії

B. загострення бронхіту не менше 3 разів на рік на протязі 1-2 років

C. відсутність стійких морфологічних змін в бронхолегеневому апараті

D. вентиляційна недостатність по обструктивному типу в періоді загострення

E. в 50% випадків прихований бронхоспазм в ремісії

 

65. У хлопчика 6 років вологий кашель, температура 37,20С. Хворіє 3-у добу. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, аускультативно – жорстке дихання, розсіяні сухі і середньо міхурцеві вологі хрипи. Задишка відсутня. В анамнезі протягом року чотири рази повторялися такі ж захворювання з подовженістю більше 2 –х тижнів. Поставте попередній діагноз.

А. Гострий бронхіт

В. *Рецидивуючий бронхіт, загострення

С. Гострий обструктивний бронхіт

D. Хронічний бронхіт, загострення

Е. Бронхіоліт

 

66. Дитина 5 років хворіє другий день. Спостерігається незначне недомогання, підвищення t до 37,30С, зниження апетиту, кашель частий, вологий, значні виділення з носа. Діагностовано ГРВІ, бронхіт. Який вид лікування найбільш вірний?

A. *Муколітики

B. Цефалоспорини

C. Сульфаніламіди

D. Аміноглікозіди

E. Антигістамінні

 

67. Хлопчик, 12 років поступив у стаціонар зі скаргами на кашель з виділенням слизового мокротиння, як правило рівномірним протягом доби, однак більше вранці. На рентгенограмі посилення легеневого малюнку. Протягом останніх 2-х років подібне захворювання з подовженим кашлем відмічалось 5 разів. Про яке захворювання можена подумати?

A. Гострий бронхіт

B. Хронічний бронхіт, загострення

C. *Рецидивуючий бронхіт

D. Пневмонія, затяжний перебіг

E. Обструктивний бронхіт

 

68. До дитячого пульмонолога для вирішення питання про доцільність санаторно-курортного лікування направлена 6-річна дівчинка із рецидивуючим бронхітом. Що є показанням до проведення даного етапу лікування хворій?

A. *Фаза ремісії та вік старше 5 років

B. Фаза ремісії в будь-якому віці

C. Фаза загострення та вік старше 5 років

D. Фаза загострення та вік молодше 5 років

E. Санаторно-курортне лікування не показано

 

69. Чим характеризується рецидивуючий бронхіт?

А. *Продуктивним кашлем при наявності загострень не менше ніж 2 рази на рік протягом 2 років

B. Хронічним або рецидивуючим відкашлюванням мокротиння.

C. Продуктивним кашлем і постійними вологими хрипами в легенях протягом 6 міс.

D. Зворотним розташуванням внутрішніх органів.

E. Зворотним розташуванням внутрішніх органів, хронічним бронхолегеневим процесом.

 

70. Який метод належить до методів реабілітації при рецидивуючому бронхіті?

А. Масаж.

B. Дихальна гімнастика.

C. Застосування адаптогенів.

D. Лікувальна фізична культура.

E. *Усі зазначені методи.

 

71. У хворого спостерігається тахіпное, підвищена температура, блідість, гіпотонія, тахікардія, укорочення перкуторного звуку, послаблення дихання над ураженими ділянками легень, хрипи, крепітація. Перераховані симптоми спостерігаються при:

А.* Сегментарна пневмонія

В. Гострий бронхіт

С. Обструктивний бронхіт

D. Крупозна пневмонія

Е. Бронхіоліт

72. Дитина 8 років поступила у лікарню з високою температурою (39,8С), виснажливим сухим кашлем, болем у животі справа. При обстеженні – укорочення перкуторного звуку справа, послаблення дихання, крепітація, співвідношення дихання до серцевих скорочень 1/3. Назвіть можливий збудник захворювання.

А. *Превмокок

В. Стафілокок

С. Хламідії

D. Гемофільна паличка

Е. Вірус грипу

 

73. У дитини 2 років t тіла 38,5оС, задишка, вологий кашель, блідість шкірних покривів, тахікардія. Перкуторно – укорочення легеневого звуку, аускультативно – крепітуючі хрипи в нижніх відділах справа. Для якого захворювання характерні вказані симптоми

А. Гострий бронхіт

В. Обструктивний бронхіт

С.* Гостра пневмонія

D. Гострий назофарингіт

Е. Респіраторний алергоз

 

74. У 5-річної дитини спостерігається підвищення температури тіла до фебрильних цифр, кашлюкоподібний кашель, задишка змішаного характеру, акроціаноз, тахікардія. Перкуторно над легенями тимпанічний звук, аускультативно – жорстке дихання. Тони серця послаблені, систолічний шум. На рентгенограмі - ”сотовий” вигляд легень, пери бронхіальна інфільтрація справа. В загальному аналізі крові – лейкоцитоз зі зсувом лейкограми вліво. Який попередній діагноз?

А.* Правобічна інтерстиціальна пневмонія

В. Бронхіальна астма, період нападу

С. Гострий (простий) бронхіт

D. Правобічна вогнищева пневмонія

Е. Кашлюк, період спазматичного кашлю

 

75. У дитини 3-х років, яка лікувалася у дитячому відділенні по поводу обструктивного бронхіту, на 5-й день стан різко погіршився, підвищилася температура тіла до високих цифр, розвилася важка двобічна полі сегментарна пневмонія. Назвіть найбільш ймовірний збудник пневмонії.

А. Вірусна інфекція

В. Пневмокок

С. Пневмоцисти

D. *Синьогнійна паличка

Е. Гемофільна паличка

 

76. У 7-річного хлопчика з підвищенням температури тіла до 39,4С, вологим кашлем, симптомами вираженої інтоксикації, ціанозом визначається посилене голосове тремтіння над правою легенею. При диханні правий, бік відстає. Перкуторний звук укорочений над нижньою частиною, дихання послаблене, з бронхіальним відтінком.Бронхофонія посилена. На рентгенограмі – гомогенне затемнення нижньої частки правої легені. Який попередній діагноз?

А. Гострий правобічний плеврит

В. Гострий правобічний пневмоторакс

С. Гостра правобічна інтерстиціальна пневмонія

D.* Гостра правобічна крупозна пневмонія

Е. Гостра правобічна сегментарна пневмонія

 

77. У 1,5-річної дитини з гострою пневмонією спостерігається кашель з в’язким харкотинням, підвищення температури тіла до фебрильних цифр, задишка змішаного характеру. ЧСС – 100 за хвилину, ЧД – 40 за хвилину. Для якого ступеня ДН характерне таке співвідношення

А. I ступінь

В.* II ступінь

С. III ступінь

D. IV ступінь

Е. Це – варіант норми

78. Дитині 2-х років поставлений діагноз правобічної нижньодолевої пневмонії. Виберіть типові аускультативні дані, характерні для даного захворювання в період розпалу

А. Жорстке дихання, дрібнопухирцеві вологі хрипи

В. Значне послаблення дихання, хрипи не вислуховуються

С. *Послаблене дихання, крепітація

D. Жорстке дихання, сухі свистячі хрипи

Е. Жорстке дихання

 

79. Дитині 6 років. Хворіє 2 доби. Лихоманка (38,2 – 39С), дихання 60 за хв., периоральний ціаноз, участь допоміжних м’язів в акті дихання. Перкуторно - укорочення звуку в правій підлопатковій ділянці, у цьому ж місці вислуховується послаблене дихання, крепітація. На рентгенограмі зниження прозорості легеневої тканини в проекції VIII – Х сегментів правої легені. Який діагноз найбільш вірогідний?

А. Плеврит

В. Бронхіоліт

С. Гострий бронхіт

D. Стороннє тіло правого бронха

Е. *Гостра правобічна полісегментарна пневмонія

 

80. У дитини 3 років з двобічною пневмонією стан погіршився. Наросла задишка і блідість, фебрильна температура, відказ від їжі. При огляді права половина грудної клітки відстає в акті дихання, міжреберні проміжки згладжені. Перкуторно справа тупий звук, дихання не вислуховується. Межі серця зміщені вліво. Найбільш ймовірний діагноз?

А.* Двобічна пневмонія, піоторакс справа

В. Релаксація правого купола діафрагми

С. Туберкульоз легенів, правобічний плеврит

D. Ателектаз правої легені

Е. Пухлина правої легені

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1010 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.024 сек.)