АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

До лікаря звернувся пацієнт з артритом щелепно-лицевого суглоба. Лікар призначив бутадіонову мазь. Який механізм дії цього лікарського засобу?

Прочитайте:
  1. VІ. ЛІКАРНЯНА ПАЛАТА
  2. Абсорбція лікарської речовини в організмі.
  3. Біомеханізм пологів.
  4. Благодарочка лікарям
  5. Будова і механізм передачі збудження через хімічні синапси
  6. В ізоляторі оздоровчого табору знаходиться дитина 10 років з діагнозом “Кишкова інфекція”. Яке обстеження треба провести протягом 72-х годин від встановлення цього діагнозу?
  7. В лікарню поступив хворий, який в стані важкої депресії намагався покінчити життя самогубством. Які засоби необхідно призначити хворому ?
  8. В наркологічному відділенні психоневрологічної лікарні хворому призначено тетурам. Яке з перерахованих захворювань може бути показанням до його застосування.?
  9. Валеріана лікарська
  10. Величина еритемної дози (біодози) ультрафіолетового опромінення пацієнта виміряна у хвилинах. Яким приладом визначалася величина еритемної дози?

A. * Пригнічення циклооксигенази

B. Пригнічення фосфоліпази

C. Активація опіатних рецепторів

D. Блокада опіатних рецепторів

E. Активація циклооксигенази

При артриті суглобу щелепи лікар призначив препарат, що належить як до групи ненаркотичних анальгетиків, так і до нестероїдних протизапальних засобів, переважно впливає на циклооксигеназу-2 і має помірний подразнюючий вплив на слизову оболонку травного каналу. Назвіть цей препарат.

A. *Мелоксикам

B. Індометацин

C. Диклофенак-натрію

D. Кислота ацетилсаліцилова

E. Ібупрофен

Хворому з артритом тазостегневого суглобу лікар призначив протизапальний препарат – селективний інгібітор ферманту циклооксигенази-2. Що це за препарат?

A. *Мелоксікам

B. Індометацин

C. Вольтарен

D. Ібупрофен

E. Кислота мефенамінова

Жінка 33 років, яка тривалий час лікується з приводу хронічного поліартриту, скаржиться на підвищення артеріального тиску, зміни розподілу жирової тканини, порушення менструального циклу. Який препарат приймає хвора?

A. *Преднізолон

B. Індометацин

C. Бутадіон

D. Синафлан

E. Беклометазон

Хворий 60 років з діагнозом ревматоїдний поліартрит тривалий час застосовує нестероїдний протизапальний засіб індометацин. Який механізм дії цього препарату?

A. * Блокада ферменту циклооксигенази

B. Блокада ферменту ацетилхолінестерази

C. Блокада ферменту фосфоліпази

D. Блокада ферменту ліпооксигенази

E. Блокада ферменту фосфодіестерази

У хворого 55 років на 4-й день лікування індометацином виникла шлункова кровотеча в результаті виразки слизової оболонки шлунка. З чим пов’язана ульцерогенна дія препарату?

A. *Зменшення утворення простагландіну Е1

B. Зменшення утворення простацикліну

C. Зменшення утворення лейкотриєнів

D. Зменшення утворення циклічних ендоперекисів

E. Зменшення утворення тромбоксану

Всі нестероїдні протизапальні засоби можуть пошкоджувати слизову шлунку. Для пошуку речовин,що не викликають цього ускладнення, необхідно знати, з чим воно пов”язано. Вплив на який молекулярний субстрат слід зменшити, щоб послабити вираженість цього ускладнення?

A. *Циклооксигеназу 1

B. Циклооксигеназу 2

C. Калікреїн

D. Лізосомальні ферменти

E. Аденілатциклазу

Сорокалітня жінка звирнулась до лікаря зі скаргою на болі в колінних суглобах. При огляді виявлено: припухлість, почервоніння, гіпертермію в ділянці цих суглобів. Лабораторне дослідження показало позитивні ревмопроби. Які препарати мають бути використані для лікування хворої?

A. *Протизапальні засоби нестероїдної будови

B. Наркотичні анальгетики

C. Антидепресанти

D. Антибіотики

E. Сульфаніламіди

Хворому на ревматизм призначили нестероїдний протизапальний засіб диклофенак натрію. Через загострення супутнього захворювання відмінили. Яке захворювання є протипоказом до призначення індометацину?

A. *Виразкова хвороба шлунка

B. Стенокардія

C. Бронхіт

D. Цукровий діабет

E. Гіпертонічна хвороба

Хворий з нейродермітом на протязі тривалого часу використовував дексаметазон. При обстеженні в нього виявили підвищення рівня цукру в крові. Вплив глюкокортикостероїдів на яку ланку обміну вуглеводів призводить до виникнення цього стану?

A. *Активація глюконеогенезу

B. Активація глікогеносинтезу

C. Посилення всмоктування глюкози в кишківнику

D. Пригнічення синтезу глікогену

E. Активація розщеплення інсуліну


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 746 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)