АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова і механізм передачі збудження через хімічні синапси

Прочитайте:
  1. A. Неспецифічною ознакою збудження
  2. C. Саморегуляція через печінково-кишково-печінкову циркуляцію жовчних кислот
  3. Активный и пассивный транспорт веществ через биологические мембраны.
  4. Алиментарно через свинину
  5. Анатоксин 0,5 -3 раза в день и через 5 дней повторить.
  6. Анатомічна будова ВНС.
  7. Анатомічна будова кореня.
  8. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  9. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  10. Анатомічна будова листка.

Сииаптичний контакт характеризується наявністю синаптичної бляшки, синаптичної щілини і постсинаптичної мембрани. У безпосередній контакт з нейроном або ефекторною клітиною вступає синаптична бляшка, що являє собою кінцеве розширення пресинаптичного волокна. Мембрана синаптичної бляшки впивається пресинаптичного, а частина мембрани постсинаптичної структури, з якою контактує синаптична бляшка, постсинаптичною. Постсинаптична мемб­рана містить хеморецептори і хемочутливі іонні канали, вона не має потенціа-лозалежних іонних каналів, тому не генерує потенціали дії. Простір між пресинаптичною і постсинаптичною мембранами називається постсинаптичною щіли­ною.

У синаптичній бляшці наявні мітохондрії, синоптичні міхурці, іноді нейрофіламенти. Синаптичні міхурці містять медіаторну речовину. Електронопрозорі світлі міхурці, діаметром 40-60 нм, містять ацетилхолін і наявні у холінергічних синапсах. Електронощільні міхурці, діаметром 70 нм, містять норадреналін і наявні в адренергічних синапсах. Синаптичні міхурці зосереджуються біля так званих "активних зон синапсів" - ділянок підвищеної щільності і потов­щення як пресинаптичної, так і постсинаптичної мембран.

Постсинаптична мембрана - це продовження клітинної мембрани без будь-якої морфологічної спеціалізації. У нервово-м'язовому синапсі вона називається кінцевою пластинкою і утворює численні складки, за рахунок яких збільшена її поверхня. Постсинаптичній мембрані властива хімічна спеціалізація, тому що на її зовнішній поверхні є чутливі до медіаторів рецептори. Якщо медіатором слу­жить ацетилхолін, то на мембрані наявні холінорецептори. Якщо медіаторну ви­конує норадреналін, то постсинаптична мембрана містить адренорецептори. Роль рецепторів виконують білкові молекули, які "впізнають" медіаторні речовини і взаємодіють з ними. Внаслідок такої взаємодії активуються (відриваються) хемо­чутливі (рецепторкеровані) іонні канали.

Синаптична щілина вільно сполучається з міжклітинним середовищем і міс­тить речовини (гангліозиди), що забезпечують міцність синаптичних контактів. Окрім того, синаптична щілина запобігає у хімічних синапсах передачі імпульсів за рахунок колових струмів.

Передача збудження через хімічний синапс здійснюється у такій послідов­ності. Коли пресииаптичний потенціал дії досягає синаптичної бляшки, з неї виводиться у синаптичну щілину медіатор (наприклад, ацетилхолін у нераово-м'язовому синапсі). Цей процес запускається кальцієм, який надходить у синап­тичну бляшку з міжклітинного середовища. Медіатор дифундує до постсинапти­чної мембрани і взаємодіє з рецепторами. Наприклад, у нервово-м'язовому си­напсі ацетилхолін взаємодіє з холінорецепторами, внаслідок чого підвищується проникність постсинаптичної мембрани для натрію та калію, і розвивається час­ткова деполяризація мембрани. У міжнейронних синапсах її називають збудли­вим постсинаптичним потенціалом (ЗПСП), а у нервово-м'язовому синапсі -потенціалом кінцевої пластинки (ПКП).

Амплітуда ЗПСП - градуальна, не підлягає закону "все або нічого" і дося­гає 30-40 мВ. ЗПСП реєструється через 0,2-2 мс після пресинаптичного потенціа­лу дії. Цей час називається синаптичною затримкою.

ЗПСП Генерується хемозбудливою постсинаптичною мембраною. Між деполяризованою постсинаптичною мембраною і недеполяризованими електрозбудливими ділянками, що оточують її, виникають колові струми, які входять у клі­тину через постсииаптичну мембрану, а виходять через електрозбудливі діля­нки, деполяризуючи їх. Коли деполяризація досягає критичного рівня, починаєть­ся регенеративний процес, і виникає постсинантичиий потенціал дії. У м'язово­му волокні постсинаптичний потенціал дії виникає поблизу кінцевої пластинки, у нейронах - у початковому сегменті, який характеризується найвищою збудли­вістю і називається тригерною зоною.

Медіатор сполучається з рецепторами на дуже короткий час. Після взаємо­дії ацетилхоліну з холінорецепторами він гідролізується ацетилхолінестеразою, чим обмежується тривалість дії ацетилхоліну. Отже, хімічна передача збудження здійснюється тільки в один бік (від пресинаптичної мембрани до постсинаптич­ної) і повільно.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 730 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)