АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАСОБИ, ЩО ВИКЛИКАЮТЬ РИТМІЧНІ СКОРОЧЕННЯ БІОМЕТРІЮ

Прочитайте:
  1. C. Ізометричного скорочення.
  2. D. Швидкі і сильні скорочення
  3. Види скорочення м'язів
  4. Глава 6. ЗАСОБИ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА АДРЕНЕРГІЧНІ СИНАПСИ
  5. Енергетика м'язового скорочення
  6. ЗАСОБИ, ЩО АКТИВУЮТЬ ФІБРИНОЛІЗ
  7. Засоби, що вливають на передачу збудження в адренергічних синапсах
  8. Засоби, що впливають на адренергічну іннервацію.
  9. ЗАСОБИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА АПЕТИТ

Окситоцин – синтетичний препарат, ідентичний гормону задньої долі гіпофізу. Посилює ритмічні скорочення матки, підвищує її тонус, стимулює синтез простагландинів в матці, а також підвищує секрецію молока, посилюючи виділення пролактину передньою долею гіпофізу, а також посилює виділення (викид) молока з молочної залози в зв’язку з впливом на її скоротливі елементи. Матка чутлива до окситоцину в останній термін вагітності та через 2 - 3 дні після пологів.

Застосовують при слабкості пологової діяльності для стимуляції пологів, гіпотонічних маткових кровотечах, при субінволюції матки.

Протипоказаний при невідповідності розмірів плода і таза, косому та поперечному положенні плода, рубцях на матці після кесарського розтину.

Вводять для стимуляції пологів в\в крапельно 5 ОД на 500 мл 5% р-ну глюкози зі швидкістю 8 – 10 крапель/хв., кожні 15 – 20 хв. дозу збільшують на 19 крапель. Максимальна доза – 40крапель /хв.. Для усунення тонічного компонента в дії окситоцину вводять атропіну сульфат. Окситоцин доцільно вводити при значному розкритті шийки матки (на 6 пальців і більше) і вторинній слабкості пологів. Для зупинки гіпотонічних кровотеч вводять в/м або в шийку матки 3 - 5 ОД.

Пітуітрин – витяжка із задньої частки гіпофізу тварин, містить 2 гормони – окситоцин та вазопресин. Дія пітуітрину на біометрій визначається наявністю окситоцину. Вазопресин – антидіуретичний гормон, знижує діурез, затримує воду та іони в організмі іза рахунок цього підвищує АТ. Пітуітрин застосовують в тих же випадках, що і окситоцин, а також в зв’язку з антидіуретичним ефектом – для лікування нічного нетримання сечі та нецукровому діабеті.Протипокази – як і у окситоцину, а також не застосовують при артеріальній гіпертензії.

 

Простагландини – біогенні біологічно активні речовини, мають багатогранну фізіологічну активність. Вперше їх було виявлено в простаті, звідки й отримали своб назву.

Простагландини груп Е та F виявляють виражену стимулюючу дію на матку, причому на відміну від гормонів гіпофіза, біометрій чутливий до простагландинів протягом усього періоду вагітності. Крім цього, простгландини (особливо динопростон) мають здатність розширювати шийку матки. Затосування простагландинів для стимуляції пологів є фізіологічно обґрунтованим: при фізіологічних пологах окситоцин, який утворюється в організмі матері і плода, забезпечує виділення простагландинів за рахунок ішемії біометрія та звільнення з клітин кальцію.

Динопрост (простагландин F2, простин, ензапрост) справляє виражену стимулюючу дію на матку, підвищує її тонус, розслаблює м’язи шийки матки. Застосовують для стимуляції пологів, зупинки важких маткових кровотеч, розширення шийки матки при операціях, переривання вагітності за медичними показами на пізніх термінах (15 тиж. та більше).

Основні шліхи введення – в\в, екстраамніальний, інтраамніальний, інтравагінальний. Спосіб введення та дозу вибирають в залежності від показів та переносимості.

Побічна дія – тахікардія, бронхоспазм, підвищення температури тіла, гіпертонус і розрив матки, ендометрит, флебіт.

Динопростон (цервіпрост, простин Е 2) має властивості, подібні до динопросту, але відіграє більш важливу роль у роз починанні пологового акту. Тому застосовують його у вигляді гелю і таблеток ендоцервікально для розширення шийки матки пережд стимуляцією пологів окситоцином (якщо розширення матки менше, нід на 6 пальців), а також як і динопрост.

Простенон (простагландин Е 2) викликає стимуляцію мускулатури матки і використовують для родозбудження та стимуляції пологової діяльності, а також для лікування гіпертонічної хвороби (гіпотензивна дія пов’язана з периферичною вазодилятацією), в комплексній терапії гострої ниркової недостатності (для відновлення діурезу).

Для посилення пологової діяльності як допоміжні засоби можуть застосовуватись гангліоблокатори (пахікарпіну гідройодид, димеколін), антихолінестеразні (прозерин), рицинова олія (40 -50 г на прийом – стимулюючи перистальтику кишечника, рефлекторно викликає скорочення міометрію). Для зниження тонусу шийки матки застосовують атропіну сульфат (по 0,5 – 1 мл 0,1 % р-ну п/ш).

Практичний інтерес має вплив промедолу на матку. Виявлено, що промедол сприяє встановленню правильних ритмічних маткових скорочень при дискоординованій пологовій діяльності та в таких випадках прискорює родорозрішення. Цьому сприяє також розслаблююча дія промедолу на нижній сегмент матки. А також він ослабляє стимулюючий вплив окситоцину на тонус матки, не змінюючи при цьому його вплив на скоротливість міометрію. А оскільки він не пригічує дихальний центр, то може бути застосований для знеболення пологів.

При слабкості пологової діяльності, переношуванні вагітності використовують естрогенні гормони: естрон (фолікулін, синестрол, сигетин).

Сигетин посилює скорочення матки, покращує плацентарний кровообіг. Використовується для прискорення пологів, профілактики та лікуваня внутріутробної асфіксії плода.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 761 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)