АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Аптеки. їх типи. обладнання і постачання

Прочитайте:
  1. Аорта висхідна частина, дуга аорти її гілки, сонні артерії та підключичні артерії її гілки і зони кровопостачання
  2. Будова нирки, її кровопостачання.
  3. В. Набір гідрохімічний нгх для оцінки якості води в ході розвідки джерел водопостачання
  4. Вікові зміни нервової системи та їх кровопостачання
  5. Внаслідок аварії каналізаційної мережі, вміст її потрапив до системи водопостачання міста. Спалаху захворюваності на яку інфекційну хворобу слід очікувати?
  6. Водопостачання населення (бювет, колодязь або каптаж джерела))
  7. Гігієнічна оцінка обладнання шкільних приміщень та навчальних меблів
  8. Державний санітарний нагляд і лабораторний контроль у галузі водопостачання населених місць
  9. Джерела водопостачання

Аптека – це установа, основні функції якої полягають у виготовленні, зберіганні і відпуску лікарських засобів.

 

 

 


GАптеки відкритого типу (системи Зооветпромпостачу) продають за готівку і по безготівкових рахунках зооветеринарні товари колективним, фермерським господарствам, індивідуальним лікувальним закладам ветеринарної медицини та окремим громадянам, власникам тварин.

GАптеки закритого типу забезпечують ліками установи ветеринарної медицини державного підпорядкування та приватні для лікування амбулаторних і стаціонарних хворих тварин.

В аптеці повинні бути: приймальна, торгова зала, кімната для миття посуду та одержання дистильованої води, рецептурна для приготування ліків, матеріальна, для зберігання необхідних запасів лікарських засобів, холодильники і підвальне приміщення. У рецептурній кімнаті розміщують аптечні шафи і робочий стіл; на столі - ваги, а в шафах та шухлядах - ступки, товкачики, склянки, банки, лійки, корки, фільтрувальний папір, мірний посуд та ін.

 

G Користуючись вагами, слід дотримуватись таких правил: перед роботою: перевіряти справність ваг; не перевантажувати їх, тягар класти на праву, а важки - на ліву шальку ваг; порошки насипати на зважений папір, а рідину зважувати в скляному посуді; дрібні важки переносити тільки пінцетом; контролювати правильність зважування (підраховувати важки).

Аптечні шафи, звичайно, розділені на дві частини: верхню й нижню. У верхній частині роблять полички, на яких розміщують аптечні склянки та банки з лікарськими речовинами, а в нижній частині у висувних шухлядах з надписами зберігають громіздку, здебільшого рослинного походження, лікарську сировину.

Мірний посудКрапельниці

GАптечний посуд повинен бути скляним, фарфоровим або пластмасовим і добре закриватися. Розрізняють банки і склянки (посудина із шийкою). Аптечний посуд, у якому зберігають лікарські засоби, називають матеріальним, а той, у якому відпускають готові ліки, - рецептурним.

В аптеці повинен бути також мірний посуд: мірні колби, піпетки, бюретки, мензурки, крапельниці.

 

Для подрібнення і змішування лікарських речовин застосовують фарфорові ступки і товкачики.

 

При роботі з сипкими речовинами користуються капсулатурками і ложечками, а з мазеподібними - шпателями.

У матеріальній кімнаті аптеки містяться запаси лікарських засобів та матеріалів, які не псуються при кімнатній температурі (18 -20 °С).

У підвалі або в холодильних камерах зберігають біопрепарати, а також медикаменти, чутливі до високих температур. Легкозаймисті та дезінфікуючі речовини зберігають окремо в сухих закритих прохолодних приміщеннях.

У торговій залі обов'язково повинен бути касовий апарат.

Роботою аптеки керує завідуючий аптекою або працівник установи ветеринарної

В обов'язки завідуючого аптекою входить своєчасне складання заявок на зооветеринарні товари та списування їх; одержання приладів, медикаментів, інструментів, дезінфікуючих засобів відділень "Зооветпромпостачу"; відпуск медикаментів та ін.

GОтруйні лікарські речовини зберігають у постійно замкнених сейфах або металевих шафах, які після роботи опечатують. На внутрішньому боці дверець роблять напис з переліком речовин що зберігаються. У цій шафі зберігається все потрібне обладнання для зважування, відмірювання та змішування цих засобів.

Назви речовин пишуть на етикетках, які наклеюють на баночки. Білим кольором по чорному пишуть назви отруйних речовин: червоним на білому – сильнодіючих; чорним кольором на білому фоні – назви інших лікарських речовин. У приміщенні де зберігають отруйні речовини двері оббивають металом, а вікна обладнують металевими гратами. Аптеки, де зберігаються наркотичні засоби, потрібно підключати до сигналізації.

GДо упакованих ліків, що вже відпускаються за рецептами, прикріплюють сигнатури, а інколи і етикетки. На етикетках роблять надпис “Зовнішнє”, “Внутрішнє”, зазначають номер рецепта, вид тварини і спосіб застосування ліків. Ліки з якими потрібно бути обережними забезпечують додатковими етикетками “Отруйно”, “Поводитись обережно”. Засоби для зовнішнього застосування мають сигнатури та етикетки жовтого або червоно кольору, для внутрішнього – білого, а для ін’єкцій – голубого або синього.

У кожній ветеринарній аптеці за облік, звітність і достовірність відпуску матеріальних цінностей відповідає завідуючий. В його обов’язки також входить своєчасне складання заявок. В аптеці повинні бути:

- державна фармакопея України;

- мануали-збірники прописів лікарських форм і галунових препаратів, що застосовуються в практиці, але ще не включені до фармакопеї;

- ветеринарне законодавство;

- книга обліку надходжень медикаментів;

- касова книга;

- журнал реєстрації рецептів та вимог.

Для обліку отруйних і сильнодіючих речовин ведеться спеціальна книга. Безкоштовне витрачання медикаментів оформляється вимогами або рецептами спеціалістів установ, а витрата дезинфікуючих, дератизаційних та інсектицидних засобів списується згідно з актами на виконавчі роботи. Замість рецептів витрату медикаментів можна записувати у журналах реєстрації амбулаторних і стаціонарних хворих тварин.

Мануали – це збірники прописів лікарських форм і галенових препаратів.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1286 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)