АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова стінок серця

Прочитайте:
  1. B. Порушення ритму серця
  2. VІ. Інфекційні захворювання серця
  3. Анатомічна будова ВНС.
  4. Анатомічна будова кореня.
  5. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  6. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  7. Анатомічна будова листка.
  8. Анатомічна будова мозочка.
  9. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  10. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.

Стінки серця складаються з 3 оболонок: внутрішньої - ендокарда, середньої - міокарда і зовнішньої - епикарда, що є вісцеральним листком перикарда, pericardium.

Товща стінок серця утворюється головним чином середньою оболонкою, міокардом, myocardium, що складається із серцевої посмугованної м'язової тканини. Зовнішня оболонка, epicardium, представляє серозний покрив. Внутрішня оболонка, ендокард, endocardium, вистилає порожнини серця.

Міокард, myocardium, чи м'язова тканина серця, хоча має поперечну посмугованність, але відрізняється від скелетних м'язів тим, що складається не з окремих багатоядерних волокон, а являє собою мережу одноядерних клітин - кардіоміоцитів.

У мускулатурі серця розрізняють два відділи: м'язові шари передсердя і м'язових шарів щлночків. Волокна тих і інших починаються від двох фіброзних кілець - anuli fibrosi, з яких одне оточує ostium atrioventriculare dextrum, інше - ostium atrioventriculare sinistrum. Тому що волокна одного відділу, як правило, не перехо

 

 

дять у волокна іншого, то в результаті виходить можливість скорочення передсердь окремо від желудочков. У передсердях розрізняють поверхневий і глибокий м'язові шари: поверхневий складається з циркулярно поперечно розташованих волокон, глибокий - з поздовжних, котрі своїми кінцями починаються від фіброзних кілець і петлеподібно охоплюють передсердя. По окружності великих венозних стовбурів, що впадають у передсердя, є їхні циркулярні волокна, що охоплюють, як би сфінктери. Волокна поверхневого шару охоплюють обоє передсердя, глибокі належать окремо кожному передсердю.

Мускулатура шлуночків ще більш складна. У ній можна розрізнити три шари: тонкий поверхневий шар складається з поздовжніх волокон, що починаються від правого фіброзного кільця і йдуть косо вниз, переходячи і на лівий шлуночків; на верхівці серця вони утворять завиток, vortex cordis, загинаючи тут петлеподібно в глибину і складаючи внутрішній поздовжній шар, волокна якого своїми верхніми кінцями прикріплюються до фіброзних кілець. Волокна середнього шару, розташовані між подовжніми зовнішнім і внутрішнім, йдуть більш-менш циркулярно, причому на відміну від поверхневого шару не переходять з одного шлуночка на інший, а є самостійними для кожного шлуночка. Важливу роль у ритмічній роботі серця й у координації діяльності мускулатури окремих камер серця грає так звана провідна система серця. Хоча мускулатура передсердь відділена від мускулатури шлуночків фіброзними кільцями, однак між ними існує зв'язок за допомогою провідної системи, що представляє собою складне нервово-м'язове утворення. М'язові волокна, що входять у неї (провідні волокна), мають особливу будівлю: їхні клітки бідні миофибриллами і багаті саркоплазмою, тому світліше. Вони видимі іноді неозброєним оком у виді світло пофарбованих ниточок і представляють менш диференційовану частину первісного синцитію, хоча по величині перевершують звичайні м'язові волокна серця. У провідній системі розрізняють вузли і пучки.

1. Синусно-передсердный вузол, nodus sinuatrialis, розташований у ділянці стінки правого передсердя, що відповідає sinus venosus холоднокровних (у sulcus terminalis, між верхньою порожньою веною і правим вушком). Він зв'язаний з мускулатурою передсердь і має значення для їхнього ритмічного скорочення.

2. Передсердно-шлуночковый вузол, nodus atrioventricularis, розташований у стінці правого передсердя, біля cuspis septalis тристулкового клапана. Волокна вузла, безпосередньо зв'язані з мускулатурою передсердя, продовжуються в перегородку між шлуночками у вигляді передсердно-шлуночкового пучка, fasciculus atrioventricularis (пучок Гиса). У перегородці шлуночків пучок поділяється на дві ніжки - crus dextrum et sinistrum, що йдуть у стінки шлуночків і гілкуються під эндокардом у їхній мускулатурі. Передсердно-шлуночковый пучок має дуже важливе значення для роботи серця, тому що по ньому передається хвиля скорочення з передсердь на шлуночки, завдяки чому встановлюється регуляція ритму систоли - передсердь і шлуночків.

Отже, передсердя зв'язані між собою синусно-передсердним вузлом, а передсердя і шлуночки - передсердно-шлуночковим пучком. Звичайно подразнення з правого передсердя передасться із синусно-передсердного вузла на передсердно-шлуночковий, а від нього по предсердно-шлуночковому пучку на обидва шлуночка.

Епікард, epicardium, покриває зовні міокард і являє собою звичайну серозну оболонку, вистелену на вільній поверхні мезотелием.

Ендокаpд, endocardium, вистилає внутрішню поверхню порожнин серця. Він у свою чергу складається із шару сполучної тканини з великим числом еластичних волокон і гладких м'язових клітин, з розташованого зовнішньо ще одного шару сполучної тканини з домішкою еластичних волокон і з внутрішнього ендотеліального шару, чим ендокард відрізняється від епікарда. Ендокард по своєму походженню відповідає судинній стінці, а перераховані шари його - 3 оболонкам судин. Усі серцеві клапани представляють складки (дубликатуры) ендокарду.

Описані особливості будови серця обумовлюють особливості його судин, що утворять як би окреме коло кровообігу - серцевий (третє коло).

Артерії серця - аа. coronariae dextra еt sinistra, вінцеві артерії, права і ліва, починаються від bulbus aortae нижче верхніх країв півмісяцевих клапанів.

Тому під час систоли вхід у вінцеві артерії прикривається клапанами, а самі артерії стискуються скороченим м'язом серця. Унаслідок цього під час систоли кровопостачання серця зменшується: кров у вінцеві артерії надходить під час діастоли, коли вхідні отвори цих артерій, що знаходяться в усті аорти, не закриваються пів місяцевими клапанами.

 

 

Права вінцева артерія, а. coronaria dextra, виходить з аорти відповідно правій пів місяцевій заслінці і лягає між аортою і вушком правого передсердя, зовні від яких вона обгинає правий край серця по вінцевій борозні і переходить на його задню поверхню. Тут вона продовжується в між шлуночкову гілку, r. interventricularis posterior. Остання спускається по задньої міжшлуночковій борозні до верхівки серця, де анастомозує з гілкою лівої вінцевої артерії.

Гілки правої вінцевої артерії васкуляризиують: праве передсердя, частину передньої стінки і всю задню стінку правого шлуночка, невелика ділянка задньої стінки лівого шлуночка, міжпередсердну перегородку, задню третину міжшлуночкової перегородки, соскоподібні м'яза правого шлуночка і задній соскоподібний м'яз лівого шлуночка.

Ліва вінцева артерія, а.coronaria sinistra, вийшовши з аорти відповідно лівої півмісячної заслінки, також лягає у вінцеву борозну спереду від лівого передсердя. Між легеневим стовбуром і лівим вушком вона дає двігілки: більш тонку передню, міжшлуночкову, ramus interventricularis anterior, і більш велику ліву, що обгинає, ramus circumflexus.

Перша спускається у передній міжшлуночковій борозні до верхівки серця, де вона анастомозує з гілкою правої вінцевої артерії. Друга, продовжуючи основний стовбур лівої вінцевої артерії, обгинає по вінцевій борозні серце з лівої сторони і також з'єднується з правою вінцевою артерією. У результаті по усій вінцевій борозні утворюється артеріальне кільце, розташоване в горизонтальній площині, від якого перпендикулярно відходять гілки до серця. Кільце є функціональним пристосуванням для коллатерального кровообігу серця. Гілки лівої вінцевої артерії васкуляризують ліве передсердя, усю передню стінку і велику частину задньої стінки лівого шлуночка, частину передньої стінки правого шлуночка, передні 2/3 міжшлуночкової перегородки і передній соскоподібний м'яз лівого шлуночка.

Граф

логічної структури “Будова серця”


Питання.

1. Що таке осердя, з яких шарів воно складається?

2. Як утворюється осердна порожнина, яка фізіологічна роль її рідини?

3. В яких випадках виникає запалення осердя і як воно називається?

4. Що таке середній шар стінки серця? Як він називається?

5. Яка кров надходить у праву половину серця, а яка – в ліву?

6. З яких камер складається кожна половина серця?

7. За допомогою яких отворів сполучаються між собою передсердя і шлуночки?

8. Назвіть клапани, що розміщуються в передсердно-шлуночкових отворах, і клапани, що є в отворах легеневого стовбура й аорти. У чому їх відмінність?

9. Яку роль виконують клапани в нормі?

10. Що слід розуміти під великим колом кровообігу? Де і якою судиною воно починається і де закінчується?

11. Від якої частини аорти відходять вінцеві артерії? Куди витікає венозна кров з вен серцевого кола кровообігу?

12. Які великі судини відходять від аорти? В які органи та ділянки тіла вони постачають кров?

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1489 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)