АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ситуаційні задачі. В дитячій лікарні реєструються випадки внутрішньолікарняних гострих респіраторних захворювань вірусної етіології

Прочитайте:
  1. Б. Задачі для самоконтролю.
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

Задача 1

В дитячій лікарні реєструються випадки внутрішньолікарняних гострих респіраторних захворювань вірусної етіології. У місті – епідемія грипу. Під час санітарно-епідеміологічного обстеження лікарні було установлено: палати переважно багатоліжкові, площа на 1 ліжко в середньому складає 4,5 м2, штучна припливно-витяжна вентиляція відсутня, свіже повітря надходить через кватирки. 60% палат мають орієнтацію вікон на південь, 40% – на північ. Результати аналізу стану повітря у палатах: вміст СО2 – 0,18%, вміст аміаку – 2 мг/м3, загальне бактеріальне обсіменіння – 8000 в 1 м3. Мають місце порушення медичним персоналом масочного режиму та принципу почерговості заповнення палат. Заключна дезінфекція в палатах не проводиться. Пересувні бактерицидні опромінювачі використовуються лише 2 рази на тиждень.

Перерахуйте основні причини поширення гострих респіраторних захворювань в стаціонарі, обґрунтуйте відповідні гігієнічні рекомендації та назвіть особливості улаштування палатної секції.

 

Задача 2

У фізіологічному та обсерваційному відділеннях пологового будинку протягом осінньо-зимового періоду виникло декілька випадків післяпологового сепсису і маститу серед породіль. В ході санітарно-епідеміологічного обстеження встановлено: кожне із відділень розташоване на окремому поверсі, прийом та санітарна обробка породіль здійснюється ізольовано. В нічний час у пологовому будинку чергує лише один лікар. У санітарних пропускниках фізіологічного та обсерваційного відділень килими з дезінфікуючим розчином є сухими, бірки на ємностях з хлораміном замінені 5 днів назад. У відділеннях: одностороння забудова коридору, палати довгі та вузькі, площа на 1 ліжко становить 7 м2. Штучна припливно-витяжна вентиляція відсутня. Для забезпечення надходження свіжого повітря використовуються кватирки.

Результати аналізу повітря у післяпологових палатах: вміст СО2 – 0,20%, вміст аміаку – 3 мг/м3, окислюваність – 6 мг/м3, загальне бактеріальне обсіменіння – 7500 мікроорганізмів в 1 м3 повітря. В мазках із зіву та слизової оболонки носа як медичного персоналу, так і породіль, виявлений патогенний стафілокок, у змивах з ліжок, підлоги та стін виявлена кишкова паличка.

Дайте гігієнічну оцінку санітарному стану відділення і чистоті повітря у палатах та назвіть провідні принципи профілактики виникнення внутрішньолікарняних інфекцій.

 

Задача 3

Під час комплексного обстеження санітарного стану лікарні отримані наступні дані:, в більшості палат і коридорах температура повітря становить – +18-20°С, температура внутрішньої поверхні зовнішньої стіни – +10°С, вологість повітря – 60-65%, швидкість руху повітря – 0,1 м/с; концентрація СО2 в більшості палат складає 0,14%, окислюваність повітря – 16,0, мікробне число – 10000, гемолітичний стрептокок – 80-200 в 1м3. Кишкова паличка виявлена в змивах рук у 2% осіб з числа персоналу та 45% осіб з числа з рук хворих – в 15%, з помитого столового посуду – у 2% випадків, з помитих ложок і виделок – у 3% випадків, з щіток для миття рук – у 7% випадків. Не виявлено кишкову паличку в змивах з поверхонь столів на кухні, з ножів та іншого інвентарю. Рівень штучної освітленості палат (лампи розжарювання) в більшості палат складає 75 лк, в коридорах – 45 лк, в нічний час – 20 лк. Рівень шуму в більшості випадків становить вдень до – 45-50 дБА, вночі – до 20-25 дБА.

Дайте гігієнічну оцінку санітарному стану лікарні та обґрунтуйте висновок щодо забезпечення оптимальних умов для перебування хворих та праці медичного персоналу.

 

Задача 4

Під час проведення санітарного обстеження багатопрофільної поліклініки отримано наступні результати: вхід спільний для всіх відвідувачів, реєстратура як загальна для дорослого так і для дитячого населення, середня площа більшості кабінетів складає 7,5 м2, середня кількість відвідувачів біля кожного із кабінетів становить 8-11 чоловік.

Визначте, чи створені в поліклініці належні умови для перебування хворих і роботи медичного персоналу та, у разі необхідності, укажіть порушення і їх можливі наслідки, обґрунтуйте конкретні пропозиції та рекомендації.

 

Задача 5

За даними обстеження поліклінічного відділення лікарні встановлено наступне: вхід у поліклініку спільний для всіх категорій відвідувачів, на кожному поверсі розміщено по одному туалету та умивальнику, де в пластмасовому посуді міститься хлорне вапно для миття рук лікарів та медичних сестер і рушник спільного користування, в кабінетах розмірами 3,0´3,0 м світловий коефіцієнт становить 1:8, проекція небосхилу – 19 см, коефіцієнт природного освітлення – 0,4%, середня температурі повітря – +24°С, відносна вологість повітря – 82%, швидкість руху повітря – 0,01 м/с, вміст СО2 – 0,2 %.

Обґрунтуйте гігієнічний висновок за результатами обстеження та у разі необхідності обґрунтуйте необхідні рекомендації.

 

Задача 6

В приймальному відділенні багатопрофільної лікарні на 80 ліжок з метою контролю за дотриманням протиепідемічного режиму проведено санітарне обстеження. Виявлені наступні дані: приймальне відділення є спільним для всіх стаціонарних відділень лікарні, в санітарному пропускнику роздягальня та одягальня об’єднані, в одному кабінеті проводиться прийом і виписка хворих. Приймальне відділення має наступні робочі приміщення: оглядова, що об’єднана із ізолятором, гардеробна, кабінет чергового лікаря, гіпсувальна для хворих, а також туалет.

Обґрунтуйте висновок щодо відповідності приймального відділення і строгим санітарним вимогам і нормам та, у разі необхідності, запропонуйте відповідні пропозиції та рекомендації.

 

Задача 7

Багатопрофільна лікарня на 900 ліжок має спільне приймальне відділення для дорослих і дітей, яке розташоване в окремій споруді. Переходи між окремими відділеннями облаштовані тротуарами. Відділення має у своєму складі наступні приміщення: реєстратура, роздягальня, оглядова і одягальня, рентгенологічний кабінет та кабінети лікаря і медичних сестер.

Обґрунтуйте висновок щодо відповідності приймального відділення і строгим санітарним вимогам і нормам та, у разі необхідності, запропонуйте відповідні пропозиції та рекомендації.

 

Задача 8

Інфекційне відділення центральної районної лікарні, що розрахована на 35 ліжок, розташоване в окремій одноповерховій споруді, всі палати трьохмісні, площа кожної з них складає 15,0 м2, забудова коридору – двобічна, відділення має спільний санітарний блок, їдальню із буфетом, маніпуляційну, кабінет завідувача відділення та ординаторську.

Обґрунтуйте висновок щодо відповідності відділення і строгим санітарним вимогам і нормам та, у разі необхідності, запропонуйте відповідні пропозиції та рекомендації.

 

Задача 9

З метою оцінки заходів з профілактики внутрішньолікарняних інфекцій у багатопрофільній лікарні лікарем-епідеміологом районної СЕС проведено відповідну перевірку. Акт результатів перевірки містить наступні дані: поліклінічна споруда має бічну забудову коридорів, на 1 поверсі розташовано 2 кабінети лікарів-інфекціоністів, вхід у поліклініку спільний для всіх відвідувачів. Приймальне відділення є загальним для всіх хворих, що направляються на госпіталізацію (окрім вагітних жінок). Інфекційне відділення займає окрему споруду: кількість ліжко-місць – 60, кількість палат – 12 (палати звичайні на 5 койко-місць кожна).

Дайте гігієнічну оцінку багато профільній лікарні, що переважають та, у разі необхідності, запропонуйте відповідні пропозиції та рекомендації.

Задача 10

Лікарняна палата на 4 ліжко–місця має наступні розміри: довжина – 4,0 м, ширина – 6,0 м, висота – 3,7 м, є 1 вікно (2,0х1,5 м), висота верхнього краю вікна над підлогою становить 3,2 м. Природна вентиляція здійснюється за рахунок фрамуги (0,3х0,3 м). Температура повітря складає – +28°С, відносна вологість – 79%, швидкість руху повітря – 0,01 м/с. Вміст СО2 становить 0,18%. Хворі, що перебувають у палаті, пред’являють скарги на задуху, частий головний біль, пітливість та роздратованість.

Дайте гігієнічну оцінку мікроклімату та, у разі необхідності, внесіть відповідні пропозиції.

 

Задача 11

Хворі пред’являють скарги на сирість в палатах та дискомфортне теплове самопочуття. В ході проведення вимірювань окремих параметрів повітря тримані наступні дані: середня температура повітря становить +17°С, швидкість руху повітря – 0,04 м/с, атмосферний тиск – 750 мм. рт. ст, температура повітря, за даними сухого термометру психометра Ассмана становить +17,5°С, вологого термометру – +16°С.

Визначте відносну вологість повітря в палатах та дайте гігієнічну оцінку мікроклімату.

 

Задача 12

В інфекційній лікарні реєструються випадки виникнення внутрішньолікарняних гострих респіраторних інфекцій. У місті епідемія грипу. Під час санітарно-епідеміологічного обстеження лікарні було установлено наступне: палати переважно багатоліжкові, площа на 1 ліжко в середньому складає 4,5 м2, боксового відділення немає. Штучна припливно-витяжна вентиляція відсутня, свіже повітря надходить через кватирки. 60% палат мають орієнтацію вікон на південь, 40% палат – на північ. За результатами аналізу повітря палат, визначено, що вміст СО2 становить 0,18%, вміст аміаку – 2 мг/м3, загальне бактеріальне обсіменіння – 4000 в 1,0 м3. В лікарні дозволяється щоденне відвідування хворих, принцип суворої ізоляції не виконується.

Перерахуйте основні причини поширення гострих респіраторних захворювань в стаціонарі та обґрунтуйте відповідні гігієнічні рекомендації.

Задача 13

У ході виявлення причин, що зумовлюють виникнення внутрішньолікарняної інфекції в лікувально-профілактичному закладі, в ході проведення планової перевірки санітарним лікарем разом з комісією з охорони праці лікарні встановлено наступне: під час оформлення на роботу медичні огляди не проводяться, медичні сестри проходять тільки флюорографію. Періодичний медичний огляд проходять також тільки медичні сестри. І з числа документів, що необхідні для здійснення обліку внутрішньолікарняних інфекцій в лікарні в наявності є лише журнал реєстрації та санітарний журнал.

Дайте гігієнічну оцінку результатам перевірки, що отримані.

 

ТЕМА №17: Закономірності формування променевого навантаження людини в місцях проживання, методологія його гігієнічної оцінки та шляхи зниження. Радіаційна небезпека та протирадіаційний захист на об’єктах з радіаційно-ядерними технологіями

МЕТА ЗАНЯТТЯ:

1. Розширити та систематизувати знання про радіаційну небезпеку та гігієнічні вимоги до роботи з радіонуклідами та іншими джерелами іонізуючого випромінювання.

2. Ознайомитися з найбільш поширеними приладами, які використовуються для проведення радіаційного контролю та оволодіти методикою оцінки радіаційного фону в промислових, лікувально-профілактичних і побутових умовах.

3. Систематизувати і закріпити знання про принципи та заходи протирадіаційного захисту персоналу під час роботи з радіонуклідами та іншими джерелами іонізуючого випромінювання, оволодіти розрахунковими методами оцінки радіаційної небезпеки та параметрів захисту від зовнішнього опромінення в ході роботи з джерелами b–, g– та рентгенівського випромінювання.

 

ПИТАННЯ ТЕОРЕТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ:

1. Джерела іонізуючих випромінювань, та їх розповсюдження у навколишньому середовищі.

2. Іонізуюче випромінювання як чинник навколишнього середовища: фізичні властивості, види, що використовуються у медицині, та їх джерела. Поняття про радіонукліди.

3. Якісні (енергія випромінювання, проникаюча та іонізуюча здатність) і кількісні (експозиційна, поглинута, еквівалентна та ефективна дози, щільність потоку часток) характеристики іонізуючого випромінювання.

4. Якісні (вид ядерного перетворювання, період напіврозпаду) і кількісні (активність) характеристики радіонуклідів.

5. Поняття про дозу опромінення та види доз.

6. Радіаційна загроза та радіаційна безпека.

7. Види променевих уражень. Умови та фактори, від яких залежить ступінь важкості променевих уражень.

8. Гігієнічні принципи та методи протирадіаційного захисту.

9. Параметри радіаційного захисту, що визначають за допомогою розрахункових методів (захист кількістю, часом, відстанню, екрануванням) та методика їх розрахунку.

10. Радіаційний контроль як основний принципі радіаційного захисту. Види радіаційного контролю.

11. Дозиметричні прилади, що використовуються для проведення радіаційного контролю. Методика роботи з дозиметричними приладами.

 

ЗАВДАННЯ:

1. Ознайомитися з приладами, які використовуються для проведення радіаційного контролю, та засобами індивідуального захисту.

2. Оволодіти методикою роботи з приладами дозиметр–радіометр АНРІ–01–02 “Сосна” та радіометр–рентгенометр ДП–5А.

3. Провести індикацію радіоактивного забруднення робочих поверхонь, обладнання, спецодягу, визначити його рівень та скласти гігієнічний висновок за результатами проведених досліджень.

4. Оволодіти методикою розрахунку параметрів захисту від іонізуючого випромінювання.

 

ЛІТЕРАТУРА:

1. Загальна гігієна: пропедевтика гігієни / [Є. Г. Гончарук, Ю. І. Кундієв, В. Г. Бардов та ін.]; за ред. Є. Г. Гончарука. ― К.: Вища школа, 1995. ― С. 254—277.

2. Общая гигиена: пропедевтика гигиены / [Е. И. Гончарук, Ю. И. Кундиев, В. Г. Бардов и др.]; под ред. Е. И. Гончарука. ― К.: Вища школа, 2000. ― С. 254—276.

3. Даценко І.І. Профілактична медицина: загальна гігієна з основами екології / І.І. Даценко, Р.Д. Габович. — К.: Здоров’я, 1999 ― С. 135—149.

4. Кириллов В.Ф. Радиационная гигиена / В.Ф. Кириллов, Е.Ф. Черкассов. ― М.: Медицина, 1982. — С. 17―102, 141―148; 158―167

5. Руководство к лабораторным занятиям по радиационной гигиене / Под ред. Ф.Г.Кроткова. — М.: Медицина, 1980. — С. 26—58, 125—129.

6. Пивоваров Ю.П. Руководство к лабораторным занятиям по гигикне / Ю.П. Пивоваров, О.Э. Гоева, А.А. Величко. — М.: Медицина, 1983. – С. 114—135.

7. Радиация: дозы, эффекты, риск. — М.: Мир, 1988. — 80 с.

8. Авсеенко В.Ф. Дозиметрические и радиометрические приборы и измерения / В.Ф. Авсеенко. — К.: Урожай, 1990. — 144 с.

9. Радіаційна медицина / За ред. О.В.Ковальського – К.: Вища школа, 1993. — 121 с.

10. Нікберг І.І. Радіаційна гігієна / І.І. Нікберг. – К.: “Вища школа”, 1999. — 160 с.

11. Нікберг І.І. Гігієна з основами екології / І.І. Нікберг, І.В. Сергета, Л.І. Цимбалюк. — К.: Здоров’я, 2001 — С. 274—294.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 781 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)