АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Протирадіаційний захист персоналу і радіаційна безпека хворих в радіологічних відділеннях лікарень

Прочитайте:
  1. Гігієна праці медичного персоналу
  2. ГІГІЄНА ПРАЦІ ТА РАДІАЦІЙНА ГІГІЄНА
  3. Гігієнічне значення систем забудов лікарень та їх порівняльна характеристика
  4. Деонтологія догляду. Роль молодшого медичного персоналу в психосоматичній підготовці хворого до операції. Організація дозвілля хворих.
  5. Для лікування хворих зі зниженою кислотоутворюючою функцією шлунку показані мінеральні
  6. Догляд за хворими в хірургічному відділенні. Підготовка хворих до операції
  7. За чий рахунок повинні бути придбані засоби індивідуального захисту та спецодяг?
  8. Зміни серцево-судинної системи хворих на дифузний токсичний зоб характеризуються (виберіть
  9. І радіаційного захисту населення
  10. Індивідуальні засоби захисту зору

Для проведення променевої терапії застосовують різні квантові та корпускулярні випромінювання, джерелами яких є:

- b-, g-випромінюючі радіонукліди у вигляді закритих і відкритих джерел;

- рентгенівські апарати, які утворюють квантове випромінювання низьких і середніх енергій;

- бетатрони і лінійні прискорювачі, які генерують гальмівне та корпускулярне випромінювання високих енергій.

Способи променевої терапії поділяються на дві основні групи: 1 група – способи дистанційного опромінення; 2 група – способи контактного опромінення.

При дистанційному опроміненні джерело знаходиться або на значній відстані від хворого (далекодистанційне опромінення) або на незначній відстані від нього (короткодистанційне опромінення). В обох випадках пучку випромінювання надають необхідну ширину і форму та спрямовують його на частину тіла, яка підлягає опроміненню.

Контактне опромінення передбачає застосування аплікаційного способу, при якому закриті джерела розміщують на поверхні тіла, що опромінюють, за допомогою спеціальних пристроїв: муляжів, масок, аплікаторів; внутрішньопорожнинього способу, при якому джерело випромінювання вводиться в одну з порожнин тіла, та внутрішньотканинного способу при якому джерело вводиться безпосередньо у тканину пухлини.

Розмаїття способів і засобів променевої терапії обумовлене необхідністю забезпечення основного принципу променевої терапіїконцентрації енергії випромінювання в патологічно змінених тканинах при максимальному зниженні дози в оточуючих їх тканинах і всьому організмі.

Радіаційна небезпека для персоналу радіологічних відділень, хворих, котрі підлягають променевій терапії та осіб, які можуть перебувати в різних приміщеннях і на території, що прилягає до будівлі, залежить від способу променевої терапії та технічних засобів для їх проведення.

У зв’язку з цим до розміщення радіологічних відділень лікарень, їх планування, організації протирадіаційного захисту персоналу і радіаційної безпеки хворих та населення пред’являється низка вимог, викладених в “Будівельних нормах і правилах” та “Правилах роботи з радіоактивними речовинами в установах системи Міністерства охорони здоров’я”.

Відповідно до зазначених нормативних документів радіологічні відділення лікарень, як правило розміщують в одноповерхових будівлях з асиметрично-блочним плануванням, що забезпечує ізольоване розміщення кожного структурного підрозділу, а саме:

- відділення дистанційної променевої терапії;

- відділення для лікування закритими джерелами;

- відділення для лікування відкритими джерелами;

- відділення (лабораторії) радіонуклідної діагностики.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 633 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)