АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Коротка характеристика основних приладів,

Прочитайте:
  1. I. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЭРАКОНДА
  2. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  3. Анатомічна характеристика будови ліктьового суглобу та рухів у ньому.
  4. Анатомічна характеристика будови плечового суглобу та рухів в ньому.
  5. Анатомо-фізіологічна характеристика нейрона, аксона, дендрита.
  6. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.
  7. Антибиотики группы тетрациклина. Общая характеристика. Действие и применение. Побочные эффекты.
  8. Антидотная терапия, характеристика современных антидотов. Симптоматическая терапия.
  9. Антимутагены и их характеристика.
  10. Антисептические и дезинфицирующие средства. Классификация. Общая характеристика препаратов. Особенности применения. Отравления антисептиками и первая помощь.

що використовується для радіаційного контролю:

1. Радіометр–рентгенометр ДП–5А – радіометр–рентгенометр, що призначений для вимірювання рівня радіоактивного забруднення робочих поверхонь та потужності експозиційної дози g–випромінювання (Р/год, мР/год) і складається з пошукового зонду з перемикачем для вимірювання b– або g–випромінювання, пристрою для реєстрації випромінювання, блока живлення та телефону.

2.Комплект індивідуального дозиметричного контролю ДП–21–Б, що призначений для визначення індивідуальної сумарної дози g–випромінювання і складається з малогабаритної іонізаційної камери (у вигляді авторучки) та зарядно-вимірювального пристрою (пульту).

3.Дозиметр індивідуального фотоконтролю універсальний ІФКУ, що призначений для вимірювання еквівалентних доз у діапазоні 0,05 – 2 Бер та щільності потоку теплових нейтронів і являє собою поліетиленову касету з світлонепроникаючим корпусом, з внутрішнього боку якого запресовані фільтри. В середині приладу знаходиться фотоплівка, яка розподілена на 4 поля: перше поле – для вимірювання дози b-випромінювання та фонового g-випромінювання, друге – для вимірювання дози фонового g-випромінювання, третє – для вимірювання дози g-випромінювання, четверте – для вимірювання дози теплових нейтронів та g-випромінювання.

4.Хімічний дозиметр індивідуального дозиметричного контролю ДП–70, що призначений для вимірювання експозиційних доз жорсткого b-випромінювання та g-випромінювання в діапазоні 50–800 мР. Під впливом іонізуючого випромінювання прозора рідина в ампулі змінює забарвлення пропорційно одержаній дозі.

5. Дозиметр прямопоказуюючий ДК–0,2, що виконаний у вигляді авторучки з оптичним окуляром і дозволяє безпосередньо проводити підрахунок експозиційної дози g–випромінювання у діапазоні 0–200 мР.

6. Дозиметр ДРГЗ–04 – широкодіапазонний цифровий дозиметр потужності експозиційної дози хвильового випромінювання, що призначений для вимірювання потужності експозиційної дози на робочих місцях і в суміжних приміщеннях, на території підприємств і закладів, які використовують радіоактивні речовини та інші джерела іонізуючих випромінювань. Крім того, прилад можна використовувати і для здійснення контролю за ефективністю біологічного захисту радіаційних установок, а також під час ліквідації наслідків аварійних ситуацій - для оперативного групового контролю потужності експозиційної дози.

7. Прилад стинтіляційний геологорозвідувальний СРГ–68–01, що призначений для пошуку радіоактивних руд за ступенем g–випромінювання, для радіометричної зйомки місцевості і радіометричного випробування кар’єрів та гірських виробок. Прилад вимірює потік та потужність експозиційної дози g–випромінювання на основі перетворення фізичної інформації (сцинтіляційний детектор) в електронний сигнал з наступним вимірюванням його параметрів.

8. Дозиметр–радіометр побутовий АНРІ–01–02 “Сосна”, що призначений для індивідуального використання з метою проведення контролю радіаційної обстановки в робочих приміщеннях. Прилад дозволяє вимірювати потужність експозиційної (польової еквівалентної) дози g–випромінювання, щільність потоку b–випромінювання забруднених поверхонь та об’ємну активність радіонуклідів в речовині.

9. Прилад СРП-68-01 - сцинтиляційний радіометр переносний —має подвійне призначення: а) для вимірювання ступеню забруднення радіонуклідами робочих поверхонь в імп/сек, для чого перемикач (зліва зверху) переводиться на шкалу С-1; б) для вимірювання потужності дози у повітрі в мкР/год, для чого цей перемикач переводять на шкалу мкR/h.

10. Прилад КДТ-02 - термолюмінесцентний дозиметр - його модифікації та аналоги призначені для вимірювання поглинутої в повітрі дози рентгенівського та g-випромінювання з енергією понад 10 кеВ. Діапазон вимірюваних величин від 0,05 до 1000 рентген.

11. Прилад ІФК-2,3 – індивідуальний фото дозиметр призначений для вимірювання індивідуальних доз опромінення при роботі з джерелами іонізуючого випромінювання в діапазоні енергії 0,1-0,3 МеВ.

12. Прилад СЗБ-03 (0,4) - сигналізатор забруднення поверхонь, використовується в практиці дозиметричного і технологічного контролю, як сигналізатор забруднення поверхонь бета-випромінюючими радіонуклідами.

13. Прилад УІМ 2-2 – універсальний імпульсивний вимірювач радіоактивного забруднення призначений для вимірювання середньої швидкості лічби імпульсів і сигналізації про перевищення встановлених порогових значень швидкості лічби імпульсів. Вимірювач застосовується в лабораторіях дозиметричного, радіометричного і технологічного контролю об’єктів, де використовуються джерела іонізуючої радіації.

14. Прилад ДП-100 – радіометр, що дозволяє визначити радіоактивність об’єктів навколишнього середовища

15. Прилад РУГ-90 “АДАНІ” – радіометр універсальний для гамма-випромінювання, що дозволяє визначити радіоактивність зразків продуктів і води у товстому шарі

Інструкція

щодо роботи з приладом радіометр-дозиметр АНРІ–01–02 “Сосна”

Визначення потужності експозиційної дози g –випромінювання.

Прилад має чотири режими роботи: три – для проведення точних вимірювань та четвертий режим “Пошук” – для експрес-оцінки радіаційної обстановки за частотою послідовних звукових сигналів.

Порядок підготовки до роботи та увімкнення приладу:

· Вимикач режиму роботи (лівий важіль) перевести у положення “МД” (крайнє ліве положення).

· Вимикачем живлення (правий важіль) увімкнути прилад.

· Короткочасно натиснути кнопку “Пуск” – на цифровому табло повинні з’явитися крапки і розпочатися підрахунок імпульсів.

· Через 20 секунд вимірювання автоматично закінчується, що супроводжується звуковим сигналом.

· На цифровому табло фіксується величина експозиційної дози g–випромінювання у мР/год.

· Показники на цифровому табло зберігаються до повторного натиску на кнопку “Пуск”. Для виконання наступних 3–4 вимірювань достатньо кожний раз короткочасно натиснути на кнопку “Пуск”.

· Після виконання завдання малий важіль (вимикач режиму роботи) слід перевести в середнє положення, а правий важіль (вимикач підживлення) у крайнє праве положення.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 543 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)