АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Санітарно-гігієнічні та протиепідемічні заходи при надзвичайних ситуаціях

Прочитайте:
  1. В. Заходи профілактики, спрямовані на охорону навколишнього середовища і здоров'я населення.
  2. Військова гігієна та гігієна надзвичайних ситуацій
  3. Вкажіть основні заходи, які використовуються при епілептичному статусі.
  4. Дайте гігієнічну оцінку мікроклімату в цеху, стану терморегуляції ливарника та запропонувати оздоровчі заходи.
  5. Заходи запобігання перевтомі працівників на виробництві
  6. Заходи щодо підвищення працездатності працівників
  7. Заходи щодо профілактики втоми
  8. Заходить Лікар Превентив.
  9. Класифікація надзвичайних ситуацій у залежності від кількості потерпілих
  10. Організаційні заходи

В районах катастроф та стихійного лиха, місцях тимчасового розселення евакуйованого населення та розміщення рятівників може виникнути несприятлива санітарно-гігієнічна і епідеміологічна обстановка, яка сприяє виникненню та поширенню серед різних контингентів групових і навіть масових інфекційних хвороб (епідемій). Під час стихійного лиха можливе порушення рівноваги екологічних систем, “оживлення” природних вогнищ особливо небезпечних інфекцій (холери, чуми, сибірки тощо).

Тому до провідних санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів відносять:

· Дотримання норм та правил особистої і колективної гігієни.

· Дотримання умов раціонального розміщення людей, які залишили місця постійного проживання.

· Організація повноцінного харчування, водопостачання та банно-прального обслуговування евакуйованих.

· Виключення впливу на населення шкідливих факторів навколишнього середовища (радіаційно- та хімічно-забруднене повітря, вода і продукти харчування, переохолодження та перегрівання).

· Пропаганда гігієнічних знань, норм і правил поведінки людей.

· Обов’язкове проведення в надзвичайних ситуаціях гігієнічних досліджень та санітарної експертизи води і продуктів харчування.

· Суворий контроль за санітарним станом об’єктів народного господарства, які були пошкоджені в районі стихійного лиха, передусім системами водопостачання та каналізації; об’єктами харчової промисловості, громадського харчування, торгівлі; дитячими дошкільними і шкільними закладами; підприємствами комунального обслуговування; лікувально-профілактичними закладами; місцями тимчасового розміщення евакуйованого населення та розташування порятункових команд і загонів екстреної медичної допомоги (ЕМД); промисловими об’єктами, які можуть стати джерелами іонізуючого випромінювання, тощо;

· Постійний контроль за забезпеченням населення водою і продуктами харчування.

· Забезпечення санітарного контролю за проведенням дезінфекційних заходів на харчових підприємствах, що обслуговують населення в зоні стихійного лиха (тимчасові пункти харчування, вуличні та тимчасові торгівельні точки).

· Здійснення контролю за санітарною обробкою (миттям) населення, дезактивацією (дегазацією, дезінфекцією) його одягу, взуття і предметів побуту.

· Проведення екстрених медичних та санітарних заходів щодо забезпечення населення доброякісними водою і харчовими продуктами, вибору джерел водопостачання, здійснення знезараження та знешкодження автоцистерн шляхом хлорування.

· Проведення екстрених ремонтно-відновлювальних заходів на каналізаційних спорудах та станціях санітарної очистки населених місць.

· Розміщення у місцях розташування медичних формувань екстреної медичної допомоги та рятувальних загонів (в холодну пору року необхідно мати теплі приміщення для людей (площа 15—18 м2 на 100 чоловік) і сушильну кімнату для їх одягу та взуття).


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 515 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)