АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ. В ході заняття студенти знайомляться з гігієнічними основами усунення наслідків катастроф та надзвичайних екстремальних ситуацій

Прочитайте:
  1. II. МЕТОДЫ ОПЕРАЦИЙ И МЕТОДИКА ОБСЛЕДОВАНИЯ И ЛЕЧЕНИЯ В ХИРУРГИИ КИСТИ
  2. VI. Проведення перевірок стану умов і безпеки праці та профілактичної роботи
  3. VII. Короткі методичні вказівки до роботи студентів на
  4. АГОРИТМ ВИКОНАННЯ РОБОТИ.
  5. Анатомо-функциональные особенности и методика исследования кожи, подкожно- жировой клетчатки, лимфатических узлов.
  6. Анатомо-функциональные особенности и методика исследования костно-мышечной системы у детей. Сроки и порядок прорезывания зубов
  7. Анатомо-функциональные особенности и методика исследования органов дыхания и органов кровообращения.
  8. Анатомо-функциональные особенности и методика исследования органов пищеварения и мочеотделения у детей.
  9. Артериальный пульс, его происхождение, св-ва. Методика пальпации пульса. Сфигмография. Анализ кривой артериального пульса. Скорость распространения пульсовой волны.
  10. Будова мікроскопа. Правила роботи з ним

В ході заняття студенти знайомляться з гігієнічними основами усунення наслідків катастроф та надзвичайних екстремальних ситуацій, вивчають методичні підходи щодо запобігання їх виникнення.

Катастрофа — це непередбачена, несподівана ситуація, що виникає раптово або є розтягнутою у часі і супроводжується серйозною загрозою для здоров’я та життя окремих груп або великих контингентів населення, порушеннями звичного стереотипу життя та цілісності навколишнього середовища.

Отже, під катастрофою доцільно розуміти надзвичайну ситуацію, яка викликана силами природи або діяльністю людини, супроводжується масовим ураженням населення, виведенням із ладу частини медичних закладів і потребує для ліквідації її наслідків втручання сил та засобів ззовні району стихійного лиха.

Надзвичайна ситуація — це ситуація, що викликана природною або техногенною катастрофою, при якій виникає різка диспропорція між потребою потерпілих в екстреній медичній допомозі і можливістю її забезпечення наявними силами та засобами охорони здоров’я з використанням повсякденних форм і методів роботи.

Для забезпечення об’єктивного підходу до оцінки катастроф та надзвичайних ситуацій, розроблення гігієнічних основ профілактики та усунення їх наслідків використовують різноманітні сучасні класифікації, що наведені у таблицях 1-4.

Таблиця 1

Класифікація катастроф за походженням

(запропонована Всесвітньою організацією охорони здоров’я)

Види катастроф Найбільш характерні явища
Метеорологічні Бурі, урагани, смерчі, циклони, бурани, морози, надзвичайна спека, засуха тощо.
Топологічні Повені, снігові обвали, зсуви тощо.
Телуричні та тектонічні Землетруси, виверження вулканів тощо.
Аварії Вихід з ладу технічних споруд (гребель, тунелів, будівель шахт тощо) пожежі, корабельні аварії, аварії потягів, літаків.

 

Таблиця 2

Медико-соціальна класифікація катастроф

Стихійні (природні) Катастрофи Технологічні (рукотворні) катастрофи Соціальні (специфічні) катастрофи
Землетруси Вибухи, руйнування Епідемії
Повені Пожежі Голод
Урагани Витік високотоксичних отруйних речовин Тероризм
Смерчі Обвали на шахтах, рудниках, обвали будівель, великі транспортні аварії на залізничному полотні, на воді, на автомобільних дорогах, на авіаційному транспорті, в тунелях Безладдя
Виверження вулканів Викиди радіоактивних речовин Війни
Селі Епізоотії
Сніжні обвали
Зсуви
Засухи
Морози

 

Таблиця 3


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 420 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)