АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розвиток підлітків.

Лекція 2. Фізична складова здоров’я.

План

1. Розвиток підлітків.

2. Життєвий ритм.

3. Активний відпочинок.

4. Загартовування.

 

Розвиток підлітків.

Протягом молодшого шкільного віку відбувається дальше формування організму дитини. Воно характеризується тим, що з віком темп росту дітей обох статей уповільнюється, збільшення ваги — прискорюється, хлопчики випереджають дівчаток за цими показниками фізичного розвитку. У збільшенні окружності грудної клітки дівчатка у дев'ять років наздоганяють хлопчиків, а в десять уже і випереджають. Змінюються пропорції тіла, зокрема, співвідно­шення висоти голови до довжини всього тіла, зросту до окружності грудної клітки.

Кістково-сполучний апарат молодших школярів відзначається гнучкістю, оскільки в їхніх кістках ще багато хрящової тканини. На це треба зважати, щоб запобігти можливому викривленню хребта, яке негативно позначається на кровообігу, диханні й тим самим ослаблює організм. Розвивається м'язова сис­тема молодших школярів. Збільшується вага всіх м'язів відносно ваги тіла, що сприяє зростанню фізичної сили дітей, підвищується здатність організму до відносно тривалої діяльності. Дрібні м'язи кисті руки розвиваються повільніше. Діти цього віку, добре володіючи ходьбою, бігом, ще недосконало координують рухи, здійснювані дрібними м'язами. Першокласникові важко писати в межах рядка, координувати рухи руки, не робити зайвих рухів, які спричиняють швид­ку втому. Тому в першому класі слід проводити фізкультхвилинки, які зні­мають напруження дрібних м'язів пальців і кисті руки. З часом школярі набува­ють здатності розподіляти навантаження на різні групи м'язів, рухи їх стають більш координованими, точними, удосконалюється техніка письма.

Діти цього віку дихають частіше, ніж дорослі. Для підтримання їхньої праце­здатності особливо важливо, щоб у класі було чисте повітря. К. Д. Ушинський говорив, що ніщо так не хилить дитину до сонливості й лінощів, як несвіже пові­тря у приміщенні. Продовжується ріст м'язового апарата серця. Артерії у шко­ляра дещо ширші, ніж у дорослої людини, і саме цим пояснюються особливості артеріального тиску. Частота серцевих скорочень у молодшого школяра стійкі­ша, ніж у дитини дошкільного віку. Але під впливом різких рухів, позитивних і негативних емоцій вона швидко змінюється.

Вага мозку першокласника наближається до ваги мозку дорослої людини. Особливо збільшуються у вазі лобові частки, пов'язані з діяльністю другої сиг­нальної системи. Внутрішня структура мозку, його аналітико-синтетична діяль­ність стає значно досконалішою, ніж у дошкільників. У молодших школярів (порівняно з дошкільниками) збільшується рухливість нервових процесів, що дає змогу дітям швидко змінювати свою поведінку відповідно до вимог учителя.

Нервова система молодших школярів характеризується високою пластичніс­тю, тобто здатністю фіксувати впливи середовища й готовністю реагувати на них. Зростає роль другої сигнальної системи в аналізі й синтезі вражень від зовнішнього світу, в утворенні тимчасових зв'язків, у виробленні нових дій і операцій, у формуванні динамічних стереотипів.

У дітей добре розвинені всі органи чуття, але деякі з них мають свої особливості. Так, їхні очі, завдяки еластичності кристалика, можуть швидко змінювати свою форму залежно від пози під час читання і письма. Якщо не враховувати цієї особливості органів зору молодших школярів і не виправляти їх пози, то це може призвести до підвищення очного тиску, до нечіткості зображень на сітківці й до виникнення короткозорості.

У фізичному розвитку молодшого школяра виявляється роль дозрівання. Воно відкриває нові можливості для його діяльності й поглиблення дійових зв'язків із суспільним середовищем, водночас само ним стимулюється. Про це свідчить загальне прискорення (акселерація) фізичного розвитку дітей на всіх вікових ступенях.

Щоб бути фізично розвинутим, потрібно робити ранкову зарядку, бігати, стрибати, гратися на відкритому повітрі, загартовуватись, правильно сидіти, ходити, дотримуватись режиму дня, слідкувати за особистою гігієною та чистотою власних речей. Фізичному розвитку сприяє і фізична праця.

Розглянемо таблицю основних вимірів (маси і зросту) дітей 6-11 років.


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 456 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)