АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особиста гігієна і здоров'я

Чистота — запорука здоров'я. Вранці необхідно чистити зуби, вмиватися, розчісуватися. Перед їдою необхідно помити руки з милом. Фрукти та овочі перед подачею на стіл старанно миють, ще й обдають окропом.

Нігті на руках обрізають, одяг і взуття чистять. В класі чергові стежать за чистотою. Після кожного уроку класну кімнату провітрюють.

Увечері, перед сном, необхідно почистити зуби, вмитися, помити ноги чи прийняти душ. Для чого це? Виявляється, що в бруді розмножуються збудники різних хвороб. А хто часто миється, стежить за чистотою свого тіла, той захищає себе від хвороб.

ПРИСЛІВ'Я ТА ПРИКАЗКИ

Сонце, повітря і вода — наші найкращі друзі.

Хвороба з брудом у дружбі.

Вода все очищає.

Мило сіре, та миє біло.

 

ЗАГАДКА

Хто завжди правду каже,

який є, таким покаже

і без слів про все розкаже?

(Дзеркало)

Життєвий ритм.

Молодий організм у стадії розвитку особливо чутливий до шкідливих впливів. Тому діти, які ростуть в несприятливих умовах, швидше втомлюються при наванта­женнях.

Батьки повинні вдома створювати дитині такий режим дня, в якому праця чергувалася б з розумним відпочинком. Організований таким чином процес виховання не тільки служить здоров'ю, але і є важливим фактором для розвитку особистості дитини.

Регулярний спосіб життя виховує почуття відповідальності і дисципліно­ваності. Неупорядкований спосіб життя, навпаки, сприяє розвитку безвідпові­дальності, недисциплінованості і безділля.

Що раніше дитина навчиться розміреного способу життя, то швидше вона в майбутньому самостійно, навіть без контролю, зможе розумно організувати свій день.

Регулярне, послідовне повторення у ході формування навичок швидше, ніж безладна робота, приводить до вироблення динамічного стереотипу. Тому необ­хідно слідкувати, щоб дитина по можливості в один і той самий час прокидалася і лягала спати, в певний час виконувала домашнє завдання, приймала їжу, гралася і допомагала в домашніх справах. У такий спосіб забезпечується важлива основа для регулярного режиму дня.

В суботу і неділю слід дотримуватися таких самих принципів розподілу часу. Важливо, щоб у ці дні була забезпечена регулярність, а заняття були свідомими і різноманітними. Дуже добре, якщо заздалегідь складається план на суботу і неділю. Тоді дитина знає, що відбуватиметься в ці дні, радіє майбутнім цікавим справам і навчається перспективно мислити. Велике значення мають і успіхи дитини. Завдяки успіху дитина не тільки утверджує свою особистість, а й прагне досягнути ще кращих результатів, отримує, усвідомлюючи свою значущість, заряд позитивних емоцій! В той же час постійні невдачі школярів негативно від­биваються на їх навчанні, розвитку і здоров'ї. Багато батьків навіть і не уявляють собі, наскільки важливо для здоров'я дітей проявляти інтерес до їх успіхів і від­давати належне їх досягненням. Вони не знають також, яку шкоду наносять здо­ров'ю своїх дітей і як заважають їх успішності, фіксуючи увагу лише на їхніх невдачах, про які без кінця говорять.


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 353 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)