АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Активний відпочинок.

Організму школяра потрібен рух. У процесі руху діти розвиваються фізично, стають сильними. Тому після навчання найкращим відпочинком для них будуть рухливі ігри, плавання, катання на велосипеді, лижах, ковзанах, фізична праця на свіжому повітрі.

Якщо довго сидіти в непровітрюваній кімнаті, починає боліти голова.

В чому ж причина? Пояснюється це просто. В повітрі міститься кисень, потрібний для дихання. У процесі дихання кисень частково витрачається. Його не вистачає. Тому наступає втома, головний біль.

Щоб цього уникнути, потрібно провітрювати приміщення. Свіже повітря поповнює запас кисню, втома і головний біль минають.

Класну кімнату слід провітрювати перед початком занять і на кожній перерві. А вдома - перед тим, як сідати готувати уроки і перед сном. Відпочивати краще на свіжому повітрі.

ЗАГАДКА

Куди ступиш — всюди маєш,

хоч не бачиш — уживаєш.

(Повітря)

 

Безпечний відпочинок

Здоров'я дітей залежить від безпечного відпочинку. Тому необхідно виконувати ряд вимог:

1. Під час відпочинку не можна перебувати на проїжджій частині вулиць і доріг, це небезпечно для життя і здоров'я.

2. Купатися можна лише під наглядом дорослих. Не можна запливати за встановлені знаки обмежень, а де їх немає, — далеко від берега. Не можна стрибати в воду і пірнати на велику глибину.

3. Під час відпочинку не можна гратися гострими предметами (ножем чи лезом), а також зачіпати незнайомі предмети.

4. Не можна гратися на будівельних майданчиках, скелястій місцевості. Це може призвести до травм, переломів кісток, вивихів кінцівок тощо.

5. Граючись, не підходьте близько до диких та свійських тварин, особливо тих, які б’ються. Не чіпайте змій та отруйних комах (павуків, ос, бджіл).

6. Не можна їсти або куштувати на смак отруйні та невідомі (вони часто можуть бути отруйними) плоди, трави та гриби. В цьому запорука збереження вашого життя і здоров'я.

 

Причини і форми порушення здоров'я.

Шкідливі звички.

1. Екологічне забруднення навколишнього природного середовища негативно впливає на діяльність усіх систем і органів людини. Воно є причиною багатьох захворювань і передчасної смерті.

2. Тривале перебування в закритому непровітрюваному приміщенні призводить до кисневого голодування, що негативно впливає на організм дитини, органи дихання, серцево-судинну систему та інші органи людини.

3. Недосипання,сон у непровітрюваному приміщенні, неспокійний сон (від пізньої ситної вечері, наявності зовнішніх подразників — світла, шуму, розмов та інше) негативно впливають на нервову систему. Можливі головні болі, знервованість тощо.

4. Навчальне перевантаження читанням та писанням без перерв, тривале сидіння біля телевізора чи комп'ютера призводять до перевтоми нервової системи.

5. Малорухливий спосіб життя веде до зменшення фізичних навантажень, наслідком є недостатній фізичний розвиток, слабке серце ("серце ледаря").

6. Шкідливі звички. Шкідливими їх назвали тому, що вони шкодять здоров’ю. Наприклад шкідливо смоктати і гризти різні предмети, пальці і нігті, адже на них міститься різний бруд, а в ньому — збудники багатьох хвороб. Особливо багато їх на руках.

Не гарно човгати ногами. Шкідливою є звичка горбитися, при цьому викривляється скелет, що погіршує роботу органів кровообігу, дихання, травлення. Здавна вважали, що коріння всіх недуг знаходиться у поставі.

 


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 388 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)