АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Дефекти постави в сагітальній і фронтальній площинах.

В сагітальній площині існують такі типи патологічних постав: кругла спина, плоска спина, кругло-ввігнута і плоско-ввігнута спина (див. мал. 2).

Кругла спина характеризується зменшенням вигинів шийного та поперекового і збільшення вигину грудного відділів хребта. Характерні зовнішні ознаки: нахилена вперед голова, обвислі плечі, криловидні лопатки, дуговидна спина, випуклий живіт, сплющені сідниці, зменшений кут нахилу таза, трохи зігнуті в колінах ноги, деколи зігнуті в ліктях руки. При цьому м'язи і зв'язки спини розтягнуті, а грудні м'язи вкорочуються і обмежують рухи в плечовому суглобі; діти з круглою спиною не можуть підняти руки вгору до кінця, рухи в них здійснюються по скороченій дузі (див. мал. 2).

Мал. 2


 

 

Розвитку круглої спини сприяє тривале сидіння в зігнутому положенні за непристосованою партою чи столом. Кругла спина має несприятливий вплив на функціональний стан внутрішніх органів, тому необхідно якнайшвидше розпочинати боротьбу з цим дефектом постави. Запущені форми круглої спини набувають стійкого характеру і дуже важко виправляються, переходячи у більш складні аномалії хребта.

Крутло-ввігнута спина характеризується збільшенням фізіологічних вигинів в передньо-задньому напрямку (див. мал. 2). У верхній половині тулуба зміни такі самі, як і при круглій спині, а в нижній половині всі зміни відбуваються навпаки.

Внаслідок збільшення кута нахилу таза різко збільшується поперекова кривиз­на. Черевна стінка непружна, розтягнута (відвислий живіт), що може бути при­чиною птозу (опущення органів черевної порожнини). Деякі вчені вважають, що цей дефект постави може виникнути через тривале перебування в сидячому положенні, або в лежачому ("калачиком" у сні).

Плоска спина характеризується зменшенням фізіологічних вигинів хребта, тому його ресорна функція знижена, що негативно впливає на стан спинного і головного мозку під час бігу, стрибків і інших рухів (див. мал. 2). Першопри­чиною сплющення хребта є недостатній нахил таза. Грудна клітка у плоскоспинних дітей також сплющена і вузька. М'язи спини ослаблені, лопатки відходять від хребта. Передумовою виникнення плоскої спини є рахіт, а також те, що немовлят дуже рано садять, що призводить до сильного кіфозного вигину хребта.

Порушення постави у фронтальній площині характеризується асиметрич­ною поставою (див. мал. 2). Відрізняється від сколіозу тим, що це нестійке відхи­лення хребта і може бути виправлене шляхом напруження м'язів.

Характерні ознаки: плечовий пояс нахилений вперед, одне плече вище від другого, асиметрія трикутників талії, слабкий розвиток м'язів тулуба, працездат­ність знижена. Всі перераховані типи порушень постави несприятливо відбива­ються не тільки на діяльності серцево-судинної, дихальної, нервової та інших систем, але й впливають на психіку дітей, понижують життєвий тонус, активність, що в результаті призводить до гіподинамії. Тому боротьбу з дефектами постави слід розглядати як справу загального оздоровлення організму.

 


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 805 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)