АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Шкідливий вплив тютюну, алкоголю та жуйки на травлення.

Відомо, що нікотин, який знаходиться в тютюні, всмоктується у кров, попадає у судини, які є в стінках шлунка. Це викликає їх спазм, внаслідок чого тканини шлунку погано постачаються кров'ю, киснем та іншими необхідними речовинами, що призводить до гастриту та виразки шлунка.

Добре відомо, що при горінні тютюну утворюються речовини, дуже шкідливі для здоров’я: нікотин, аміак, вуглекислий газ, радіоактивний елемент полоній-210, які сприяють злоякісному переродженню клітин, а також пошкоджують слизову оболонку дихальних шляхів. Тим самим створюються сприятливі умови для роз­множення хвороботворних мікроорганізмів, і тому у курців частіше бувають хронічні захворювання органів дихання.

У курців і навіть у тих, хто змушений дихати повітрям, насиченим тютюно­вим димом, відзначається постійний дефіцит вітаміну С. Особливо негативно впливає куріння на здоров'я дітей, бо в період росту їх організм дуже чутливий до нестачі вітамінів.

Шкідливо позначається куріння, як і алкоголь, на статевих функціях чоловіків. У них знижується функція залоз внутрішньої секреції, особливо чутливими є сім'яники, а це негативно впливає на потенцію. Куріння залишає помітний слід і на здоров'ї жінки: під час вагітності і годування дітей отрута тютюну потрапляє в організм дитини, і вона розвивається ослабленою. Негативний вплив має ку­ріння і на зовнішній вплив жінки: живлення шкіри затримується, обличчя набу­ває землистого кольору, шкіра втрачає еластичність.

Алкоголь, як і нікотин, подразнює слизову оболонку шлунка, викликає гастрити, виразки. В печінці слідом за ожирінням розвивається гепатит—запа­лення печінки. Потім клітини печінки гинуть, причому без болю, замінюючись сполучною тканиною, наступає важкий, дуже болючий безповоротний етап — цироз печінки.

П'яним людям завжди гаряче, розширені судини виводять з тіла тепло, обличчя стає червоним.

Згубно діє алкоголь на потомство. Статистика свідчить: щороку в нашій кра­їні народжується 700 тис. дітей з психічними та фізичними вадами, які є наслід­ком алкоголізму батьків.

Спирт—наркотична отрута, яка затримується в організмі до двох діб, а в моз­ку — до 15 днів. Алкоголь є також депресуючим фактором. Він викликає обман­ливе розслаблення, бо ні м'язове, ні нервове навантаження не зменшується.

Порушується механізм глюкозного обміну мозкової тканини. У людини з'являється психічна неврівноваженість, нездатність контактувати з оточуючи­ми, не контролюються спалахи гніву. Проти спирту в організмі людини є фермен­тативні системи, які виробились у процесі еволюції.

Негативний вплив на травлення мають жуйки. Молоді люди мають негарну звичку постійно жувати жуйку: на вулиці, на роботі, у вільний час. А це означає, що слинні залози безперервно подразнюються, постійно виділяється слина.

За нормальних умов в людини виділяється до двох літрів слини в день. Вона витрачається на змочування їжі для її первинної обробки в роті (у ній є речовини, які мають бактерицидну дію і сприяють легшому проходженню по стравоходу). Систематичне подразнення слинних залоз жуйкою призводить з часом до їх виснаження. В майбутньому вони виділятимуть так мало слини, що їжу треба буде постійно запивати водою, а це означає, що порушується весь процес травлення.


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 478 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)