АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розпорядок дня школярів

1,5-2,5 год. — читання літератури, конструювання, малювання, прослуховування радіоприймача, перегляд телепередач.

1 год. — допомога батькам по господарству. Така праця не тільки сприяє правильному вихованню дітей, а й фізичному розвитку і зміцненню здоров'я.

1-1,5 год. — час, який передбачається для перебування на свіжому повітрі. Рухливі ігри дають помірне фізичне навантаження і підвищують працездатність учня.

Якщо активний відпочинок перевищує 1,5 год. або проводиться з інтенсив­ним навантаженням, працездатність різко падає, збільшується кількість поми­лок, зменшується об'єм виконуваної роботи, на виконання домашнього завдання після такого відпочинку витрачається більше часу, ніж після організованого раціонально.

Ігри, пов'язані з великою рухливістю, інтенсивним навантаженням, можуть негативно впливати на працездатність.

Сон і здоров'я

Для працездатності людини виключно важливе значення має якість, кількість і регулярність сну. Недосипання призводять до погіршення пам'яті, зниження здатності зосередитися, до негативного настрою і інших психічних розладів.

Навпаки, регулярний, достатній і здоровий сон сприяє працездатності психіки.

Нічого немає дивного в тому, що І.П. Павлов називав сон "рятівником" нервової системи, ІІІекспір — "бальзамом душі", а Аристотель — "слугою життя". Зміни сну і неспання відносяться до найбільш яскравих ознак добового ритму. За дуже великих навантажень люди можуть спати навіть під час бігу. Відсутність сну або недостатній сон протягом довгого часу може викликати хворобливі зміни, наприклад, захворювання серця, судин і навіть бути причиною смерті.

Сон - це активний процес гальмування перш за все клітин кори головного мозку Певні центри мозку відповідають за своєчасне настання сну, чим попереджують виснаження клітин кори головного мозку. Однак, більшість клітин, які лежать в підкірці, продовжують працювати під час сну. Одні з них підтримують стан гальмування в корі, інші забезпечують функціонування таких життєво важливих процесів в організмі, як серцева діяльність, дихання, обмінні процеси, інтенсивність яких під час сну знижується.

Для досягнення здорового сну необхідно дотримуватися певних правил. Приміщення повинно бути прохолодним, затемненим і добре провітреним, вечеря легка і обов'язково за дві години до сну. Психічні навантаження (наприклад, перегляд перед сном детективів, конфлікти і т. ін.) відносяться до факторів, які особливо шкідливо відбиваються на сні.

Останнім часом все більшу зацікавленість викликає короткий сон у другій половині дня або ввечері, який сприяє підвищенню працездатності. Механізм цього дуже ефективного "міні-сну", або "дрімоти", ще не виявлений. Якщо слідом за обідньою перервою наступив короткий, приблизно 15-ти хвилинний сон, то в другій половині дня рівень працездатності залишався незмінним до кінця роботи. Якщо ж "міні-сон" був відсутній, то в другій половині дня наступало різке зниження продуктивності праці.


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 352 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)