АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Рибофлавін – Riboflavinum

Синонім: вітамін В2

Впливає багатосторонньо на обмінні процеси в організмі. Бере участь в окисно-відновних процесах, у вуглеводневому, жировому і особливо в білковому обмінах.

Склад і властивості: жовто-оранжевий кристалічний порошок, погано розчиняється у воді.

Форма випуску: порошок, драже, таблетки.

Джерелом рибофлавіну для тварин є зародки і оболонки зернових, зелені корми, молоко, дріжджі, м'ясо, печінка. Синтезується мікроорганізмами в травному каналі. Одержують також синтетично.

При недостатньому забезпеченні вітаміном у молодняку спостерігаються ознаки захворювання - запалення і кровоточивість слизових оболонок ротової порожнини, язика та кон'юнктиви, сльозотеча, затримка росту, проноси, ураження печінки, а в птиці - нервові паралічі і велика смертність. Дорослі жуйні тварини повністю забезпечуються вітаміном за рахунок синтезу в передшлунках, а іншим тваринам треба додавати до кормів.

Показання, способи і дози застосування: для лікування гіпо- і авітамінозів, при захворюваннях слизових оболонок травного каналу, кон'юнктиви і рогівки очей, шкіри, для стимуляції кровотворної функції, поліпшення обміну речовин і підвищення загальної резистентності організму, для стимуляції росту птиці.

Дози всередину: поросятам - 3...5 мг; дорослим свиням - 20...50; телятам - 50...100; курчатам - 0,05...0,5; куркам-несучкам - 2...3; собакам - 1...10 мг.

З метою профілактики гіповітамінозу рибофлавін додають до комбікормів з розрахунку для птиці і свиней 2...5 мг на 1 кг сухого корму.

 

Піридоксин - Vitaminum В6

 

Форма випуску: порошок, таблетки, розчини в ампулах.

Вітамін В6 підсилює секреторну функцію шлункових залоз, стимулює функцію кровотворних органів, впливає також на рівень імунітету. Впливає на діяльність серцево-судинної системи.

Дози внутрішньом 'язово: коровам – 0,2…0,6 г; свиням – 0,01…0,05; собакам – 0,02…0,03 г. Всередину на 1 т корму: племінній птиці - 4 г; курям – 2; курчатам-бройлерам - 3; гусям, качкам – 2 г.

Ціанокобаламін - Vhaminum В12

 

Склад: хімічна сполука, яка містить кобальт і ціанову групу. Кристалічний порошок темно-червоного кольору, гігроскопічний, добре розчиняється у воді.

Вітамін В12 синтезується виключно мікроорганізмами, здебільшого бактеріями, актиноміцетами, синьо-зеленими водоростями. Рослини і тварини його не синтезують.

Гіповітаміноз В12 трапляється частіше в організмі молодняку тварин, коли в них недостатньо функціонує мікрофлора травного каналу, дорослих тварин і птиці при недостатньому забезпеченні організму кобальтом, який необхідний для синтезу ціанокобаламіну.

Свиням, хутровим звірам і птиці необхідно постійно додавати вітамін В12 до кормів.

Форма випуску: в ампулах.

Дія: вітамін В12 має високу біологічну активність. Це ефективний проти анемічний препарат, який застосовують при пост геморагічних і залізодефіцитних анеміях, анеміях аліментарного характеру, анеміях, викликаних токсичними і лікарськими речовинами.

При гіповітамінозі чи акобальтозі у великої рогатої худоби зменшується кількість гемоглобіну і еритроцитів, послаблюється апетит, тварини пригнічуються, перестають жувати, лисіють, у овець спостерігається схуднення, малокрів'я, відсутність апетиту, погіршується якість вовни; у курей погано виводяться курчата, птиця відстає в розвитку, спостерігається висока смертність.

Показання, способи застосування і дози: для лікування анемій, пов'язаних з гіповітамінозом, а також при променевій хворобі. Ефективний при парезах і паралічах, захворюваннях печінки і підшлункової залози, отруєннях важкими металами і деякими пестицидами.

Широко використовують для стимуляції росту, підвищення несучості курей і виведення курчат.

Дози підшкірно: свиням – 0,5…1 мг; поросятам-сисунам – 3…5 мкг; відлученим поросятам – 10…50; курчатам- 0,5…1 мкг.

Добова потреба у вітаміні (мкг/кг маси) для телят становить 20, для поросят – 20, для курчат і курей – 3…5.

Для профілактики гіповітамінозу широко застосовують також кобальту хлорид (мг/кг маси): великій рогатій худобі – 5…15; телятам – 1…5; вівцям і козам – 1…2; свиням і поросятам - 1...3; курям і курчатам - 1.

Крім цих засобів, використовують інші препарати, які містять ціанокобаламін - муковіт В12, комполон, антианемін.

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 409 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)