АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Атропіну сульфат- Atropini sulfas

Прочитайте:
  1. STREPTOMYCINI SULFAS
  2. А. Атропіну сульфат
  3. Магнію сульфат (Magnesii sulfas)
  4. Міді сульфат - Cupri sulfas
  5. Натрію тіосульфат - Natrii thiosulfas

Сіль алкалоїду, що міститься в беладонні (Atropa belladonna), блекоті (Hyoscyamus niger), дурмані (Datura stramonium) і скополії (Scopolia carniolica) родини пасльонових (Solanасеае). Порошок білого кольору, легкорозчинний у воді. Як і всі алкалоїди, несумісний з лугами, окислювачами, солями важких металів, галогенами, таніном.

Зберігають за списком А.

Форма випуску: порошок, ампули по 1 мл 0,1-процентного і 1 -процентного розчину.

Дія: блокує М-холінорецептори, які стають нечутливими до ацетилхоліну, тому послаблює або відключає парасимпатичну іннервацію. Клінічно зумовлює зміни, характерні для збудження симпатичної нервової системи - значно зменшує секрецію всіх залоз, розслаблює гладенькі м'язи внутрішніх органів, знімає їх спазми і прискорює серцебиття, сильно розширює зіницю ока, спричинює спазм акомодації, далекозорість, підвищує тиск всередині ока Діє збуджуюче на центральну нервову систему: у терапевтичних дозах стимулює дихання, у більших - стимулює кору головного мозку. Може викликати загальне збудження, судоми, параліч центру дихання.

Використовують як антидот при отруєнні холіноміметиками і антихолінестеразними засобами, у тому числі фосфорорганічними та карбаматними пестицидами.

Показання, способи і дози застосування: як антидот (залежно від ступеня отруєння терапевтичну дозу треба підвищувати майже в 10 разів); як спазмолітичний і болезаспокійливий засіб при закупорці і спазмі стравоходу, спазмах кишок, механічній непрохідності кишок (обережно, оскільки може бути спазм сфінктерів); для послаблення секреції залоз, особливо при гіперацидному гастриті і виразковій хворобі шлунка; перед застосуванням інгаляційних наркотиків; при дослідженні дна ока і проникаючих ранах ока.

Отруєння атропіном супроводжується сухістю слизових оболонок, розширенням зіниці, частим серцебиттям, рухівливим збудженням, судомами. Для лікування шлунок промивають розчинами таніну або калію перманганату, всередину вводять активоване вугілля, магнію сульфат; застосовують наркотичні, седативні засоби;.призначають симптоматичне лікування.

Дози підшкірно: коням - 0,02...0,05 г; великій рогатій худобі - 0,01...0,06; дрібній рогатій худобі і свиням - 0,005...0,05; собакам - 0,002...0,03 г; в око - 1...2- процентний водневий розчин по 2...3 краплі (дія препарату триває до шести діб).

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 428 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)