АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фенолфталеїн – Phenolphthaleinum

 

Синонім: пурген.

Білий або злегка жовтуватий порошок без запаху і смаку, практично нерозчинний у воді, розчинний у спирті (1:12). За хімічною будовою і характером дії на організм подібний до антраглікозидів. Всмоктується в тонких кишках, а потім виділяється з жовчю та слизовими оболонками товстого кишечнику, подразнюючи при цьому чутливі рецептори і прискорюючи перистальтику. Проносний ефект триває 2...4 доби. Має кумулятивні властивості.

Застосовують собакам - 0,05...0,1 г та котам - 0,01...0,02 г.

 

Гіркоти

 

Гіркоти (Amara) - це засоби рослинного походження, що містять гіркі на смак речовини. За хімічною будовою вони нагадують глікозиди, але, як правило, не всмоктуються в кров і їх дія обмежується смаковими рецепторами язика. Подразнюючи їх, гіркоти рефлекторно стимулюють виділення слини та шлункового соку з одночасним підвищенням перетравної здатності, як це було переконливо доведено з використанням методу уявної годівлі в лабораторії Ш.Павлова. Крім того, гіркоти активують моторну функцію шлунка та кишечнику, що також сприяє посиленню процесів травлення.

Гіркоти поділяють на чисті (Amara pura) та ароматичні (Amara aromática). Ароматичні гіркоти, крім гірких речовин, містять ефірні олії, які доповнюють дію шляхом подразнення чутливих рецепторів слизових оболонок шлунка та кишок, а також після всмоктування в кров підвищують тонус центральної нервової системи. Крім того, ефірні олії діють протибродильно та дезінфікуюче на шлунково-кишковий тракт, чим і пояснюється сильніша дія в порівнянні з чистими гіркотами.

 

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 373 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)