АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ефірні олії - Olea aetherea

У хімічному відношенні - це складні суміші вуглеводнів терпенового ряду та їх кисеньвмісних похідних, органічних кислот, ефірів, фенолів тощо. Вони леткі, мають специфічний запах, погано розчинні у воді, хорошо - в ефірі, хлороформі та жирних оліях. На папері залишають жирну пляму, яка поступово зникає, особливо при нагріванні. Одержують з рослин відгонкою з водяним паром.

Місцево діють подразнююче та бактеріостатично. Резорбтивно - збуджують центральну нервову систему, а в процесі виведення з організму підсилюють діурез, пото-, жовчовиділення та діють відхаркувально.

 

Олія терпентинова очищена - Olea Terebinthinae

 

Синонім: скипидар.

Безбарвна прозора рідина, з характерним запахом і пекуча на смак. Одержують відгонкою живиці сосни звичайної - Pinus silvestris. Основний компонент скипидару - циклічний вуглеводень з групи терпенів - піненів.

При зберіганні окислюється з утворенням озону. Має добре виражені подразнюючі властивості. При нанесенні на рани та виразки в слабких концентраціях сприяє їх загоюванню, активізуючи грануляцію, поліпшуючи кровообіг, діючи протигнильно та антисептично. Сприяє зсіданню крові. Введена підшкірно в чистому вигляді викликає асептичний абсцес, що використовують для загострення хронічних процесів.

Резорбтивно помірно збуджує центральну нервову систему, стимулює дихання, підвищує рефлекторну збудливість.

Застосовують зовнішньо як подразнюючий та відволікаючий засіб у формі лініментів, для загострення хронічних процесів у формі 20-процентних мазей або підшкірно 5,0...10,0 г; як відхаркувальний, антисептичний, протизапальний засіб - шляхом інгаляції; всередину як румінаторний та протибродильний засіб коням - 10,0...30,0 г; великій рогатій худобі - 20,0...40,0; дрібній рогатій худобі - 5,0; собакам - 2,0 г разом із слизами.

Протипоказано застосовувати забійним тваринам, оскільки м'ясо набуває неспецифічного стійкого запаху.


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 408 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)