АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ртуті монохлорид - Hydrargiri monochloridum

Прочитайте:
  1. Ртуть як виробнича шкідливість (фізичні властивості, біологічна дія, зрушення у стані здоровя). Профілактика захворювань при роботі, що пов’язана із впливом ртуті.

 

Синонім: каломель.

Білий або жовтуватий важкий дрібнокристалічний порошок, нерозчинний у воді. Несумісний з йодидами, натрію хлоридом, кислотами і лугами.

Зберігають за списком Б.

Прискорюючи перистальтику кишечнику, викликає пронос через 8...12 годин після введення всередину. Одночасно виявляється протибродильна і дезінфікуюча дія. При нанесенні на кон'юнктиву і рогівку ока сприяє розсмоктуванню більма.

Застосовують як проносний засіб свиням, рідше собакам і хутровим звірам; коням інколи як послаблюючий і дезінфікуючий кишечник засіб; жуйним тваринам протипоказано. При помутнінні рогівки наносять на кон'юнктиву у формі присипки з цукром та у формі мазі.

Дози всередину: коням - 2,5...5,0 г; свиням - 0,5... 1,5; собакам - 0,1...0,3; хутровим звірам - 0,05...0,3 г.

 

Рослинні та мінеральні олії

 

Рослинні та мінеральні олії, як пом'якшувальні засоби, після введення всередину покривають тонким шаром слизові оболонки травного каналу, роблять їх більш еластичними і слизькими, що прискорює проходження калових мас. Це є послаблююча дія. Але певна частина рослинних олій у тонкому кишечнику під впливом відповідних ферментів гідролізується на гліцерин та жирні кислоти, які мають здатність подразнювати чутливі рецептори і прискорювати перистальтику, викликаючи пронос.

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 438 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)