АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

М-і Н - холіноміметики непрямої дії (антихолінестеразні засоби)

Прочитайте:
  1. Інгаляційний наркоз (леткі і газоподібні наркотичні засоби)
  2. М-холіноміметики

Фізостигміну саліцилат – Рhуsostigmini salicylas

 

Синонім: езерину саліцилат.

Склад і властивості: сіль алкалоїду, що міститься в бобах фізостигми отруйної (Рhysostigma venenosum). Безбарвні кристали, важко розчиняються у воді (1:100), на світлі і повітрі інактивуються, набуваючи червоного кольору.

Зберігають за списком А у захищеному від світла місці.

Форма випуску: порошок.

Дія: інактивуючи фермент ацетилхолінестеразу, захищає медіатор холінергічних синапсів (ацетилхолін) від руйнування, що призводить до нагромадження його і збудження М- і Н-холінорецепторів. Виявляється збудженням парасимпатичних нервів: посилюється скорочення поперечносмугастих м'язів, звужується зіниця, знижується тиск в оці. За характером і механізмом дії нагадує карбахолін, але більш токсичний. Протипоказання і лікування при передозуванні ті самі, що і для карбахоліну.

Показання, спосіб і дози застосування: для зниження тиску всередині ока, розриву спайок райдужної оболонки при запаленнях; резорбтивно - при парезах і паралічах соматичних нервів, зрідка - при атонії кишок.

Дози підшкірно: коням - 0,02...0,04 г; великій рогатій худобі - 0,02...0,05; дрібній рогатій худобі і свиням - 0,005...0,01; собакам - 0,002...0,005 г; в око - 0,5...1-процентний розчин по 2...3 краплі.

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 692 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)