АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Препарати вітамінів групи В

Прочитайте:
  1. B. Індекс бактерій групи кишкової палички.
  2. III етап. Дослідження причин труднощів адаптації в дітей «контрольної групи»
  3. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  4. В яких випадках при міокардитах призначають антигістамінні препарати?
  5. Визначення групи крові за допомогою цоліклонів антигенів А і В
  6. Визначення групи крові за цоліклонами.
  7. Визначення групи крові у системі АВО
  8. Визначення, класифікація і номенклатура вітамінів
  9. Вітаміни групи В
  10. Вітаміни групи В

 

До вітамінів групи В відносяться: В1, В2, В5, В6, В12, В15, фолієва кислота, ліпоєва кислота та деякі інші.

Тіамін – Vitaminum В1

 

Синонім: аневрин.

Тіамін - продукт рослинного і мікробного синтезу. Багато його в зернових кормах, особливо у висівках, горосі, гречці, жовтку курячих яєць, молоці, м'ясі великої рогатої худоби, дріжджах. Налагоджено промисловий синтез тіаміну і його ефірів.

Біологічна роль тіаміну в організмі складна. Фосфорильований тіамін виконує роль коферменту близько 35 ферментативних реакцій, основними з яких є реакції декарбоксилювання L-кетокислот, особливо піровиноградної, які ведуть до утворення ацетил-КоА та інших карбонових кислот. При нестачі тіаміну в тканинах нагромаджуються кетокислоти, знижується рівень ацетил-КоА, що є причиною різкого порушення трикарбонового окислювального циклу, який відіграє основну роль у забезпеченні тканин енергією АТФ і в синтезі вуглеводів.

В аптеки поступають препарати цього вітаміну у формі драже, таблеток і стерильних розчинів в ампулах. Випускається і новий препарат фосфорильованоготіаміну кокарбоксилаза (вітамін В1 з фосфором) - високоефективний лікарський засіб при порушенні діяльності серцево-судинної системи.

Вітамін В1 стимулює процеси утворення складних органічних речовин з поживного матеріалу, який надходить в організм. Бере безпосередню участь в обміні білків і вуглеводів. Має вплив на азотний обмін. При нестачі вітаміну В, відбувається розпад білкових речовин, внаслідок чого організм збіднюється білками. Відсутність або недостатність у кормах вітаміну В, призводить до ураження нервової системи.

Ранні ознаки недостатності вітаміну В1 - втрата апетиту, м'язова слабкість, зниження ваги, біль по ходу нервових стовбурів, почуття оніміння. У тяжких випадках розвивається множинне запалення нервів. На цій стадії розвитку хвороба отримала назву харчового поліневриту. Гіповітаміноз В1 частіше спостерігається в молодняку тварин і птиці, коли в них недостатньо функціонує мікрофлора травного каналу. Дорослі жуйні повністю забезпечуються ендогенним вітаміном; коні, свині, птиця і хутрові звірі - частково, що зумовлює необхідність постійного надходження його з кормами.

Дози всередину: поросятам - 0,025...0,04 г; норкам - 0,005...0,01; курчатам - 0,003...0,004 г. Підшкірно або внутрішньом'язово: коням, коровам – 0,2...0,5 г, вівцям, свиням - 0,005; телятам – 0,05...0,1; курчатам - 0,001...0,002; собакам - 0,001...0,01 г.

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 436 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)