АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Умови, що впливають на дію протимікробних і протипаразитарних засобів

Прочитайте:
  1. А.3.3.1. Комбінації антигіпертензивних лікарських засобів, що довели свою ефективність
  2. Види адаптації І фактори, які впливають на неї (на розвиток позитивного ставлення до роботи, задоволеності роботою)
  3. Визначте фактори середовища, які впливають на генетику таланту і обдарованості.
  4. Виникнення та природа розвитку толерантності до лікарських засобів
  5. Внутрішньовенне струминне введення лікарських засобів
  6. Внутрішньовенне струминне введення лікарських засобів
  7. Завдання 5. Заповнити граф-логічну схему «Фізіологічні основи знеболення», внести у відповідні графи назви методів та засобів, які вони використовують
  8. Загальна площа аптеки, яка займається реалізацією готових лікарських засобів повинна становити
  9. Заповніть таблицю: «Класифікація засобів, що впливають на міометрій»
  10. Засоби, що впливають на систему крові .

 

Вплив температури. Доведено, що гарячі дезінфікуючі розчини більш згубно діють на мікроби, ніж холодні.

Вплив концентрації. Розчини тієї самої речовини у великій концентрації діють бактерицидно, у малій - бактеріостатично. Проте 70-градусний етиловий спирт для мікробів більш згубний, ніж 96-градусний, бо він краще проникає через клітинну мембрану в цитоплазму.

Тривалість дії. Згубна дія багатьох засобів на мікроби дуже часто прямо залежить від часу експозиції. Доведено, що більш тривалий контакт лікарських засобів з мікробною клітиною підвищує ефективність їх згубної дії.

Властивості середовища, що підлягає обробці. Активність знезаражуючих речовин залежить від хімічних властивостей середовища, що підлягає обробці. Так, кислоти зменшують або втрачають свою активність у лужному середовищі тощо.

Дезінфікуючі засоби застосовують у формі розчинів (вологий спосіб), у газоподібному стані та у формі аерозолей. Для цього користуються гідропультами, розпилювачами, аерозольними установками і спеціальними дезінфекційними автомобілями і установками (ДУК, ЛСД-2, ВДД тощо).

Вологий спосіб дезінфекції простий і зручний, але порівняно дорогий і трудомісткий. Він створює зайву вологість у приміщеннях, не знезаражує повітря і малоефективний при низьких температурах.

Перспективний аерозольний спосіб дезінфекції, який широко застосовують на практиці. Засобами у формі аерозолей знезаражують стіни, підлогу, стелю, повітря, предмети догляду за тваринами. Дезінфікуючі засоби добре проникають у щілини приміщення і там виявляють дію.

Дезінфікуючі засоби в основному призначені для знищення мікробів у навколишньому середовищі. Тому дезінфекцію слід організувати так, щоб не спричинити отруєння тварин, захистити людей, їх одяг від негативної дії дезінфікуючих речовин. Тварин під час дезінфекції переводять в інше приміщення. Після дезінфекції приміщення старанно провітрюють, а годівниці промивають водою.

До протимікробних і протипаразитарних лікарських засобів належать такі речовини: інсектициди - згубно діють на комах; акарициди - знищують кліщів; антигельмінтики - знищують гельмінтів; фунгіциди - протигрибкові; зооциди - проти гризунів; дезодоранти - усувають неприємний запах.

 

Феноли, крезоли та їх похідні

 

Представники цієї групи належать до ароматичних вуглеводнів. Добувають їх з кам'яного вугілля, торфу, деревини за допомогою спеціальної обробки (нагрівання без доступу повітря; перегонка дьогтю, одержаного із сировини). Останнім часом деякі з них добувають синтетично. Фенол, крезол та їх похідні діють бактерицидно, але частина з них виявляє токсичну дію на тварин.

Фенол чистий – Рhenolum purum

 

Синонім: карболова кислота.

Одержують з бензолу і кам'яновугільного дьогтю.

Властивості: безбарвні кристали із специфічним запахом. Легко вбирає вологу з повітря. При тривалому зберіганні рожевіє, розчиняється у воді, в оліях і спирті.

Форма випуску: кристалічний порошок.

Зберігання: за списком Б у щільно закритих скляних банках.

Дія: протимікробна, протипаразитарна та інсектицидна. 2...5-процентний розчин фенолу знищує більшість вегетативних форм мікробів протягом кількох хвилин; 0,5...1-процентний розчин діє бактеріостатично. Згубно діє на вошей, бліх та кліщів. Суть протимікробної і протипаразитарної дії фенолу полягає в тому, що він здатний зневоднювати, згортати і осаджувати білок мікробних клітин і паразитів. При всмоктуванні в організм тварин через шкіру в значних кількостях діє токсично.

Показання: 3-процентні розчини застосовують для дезінфекції шкіри тварин перед щепленнями, 3...5-процентні розчини - для дезінфекції предметів догляду за хворими, стічних вод та ям.

Протипоказаний: кішкам (підвищена чутливість), продуктивній худобі, для знезараження приміщень при зберіганні і переробці молока та м'яса (набувають запаху фенолу).

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 471 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)