АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Адреналіну гідротартрат - Adrenalini hydrotartras

Прочитайте:
  1. E. Адреналіну гідрохлорид
  2. Д. Внутрішньовенне введення адреналіну
  3. Метилергометрину гідротартрат (Methylergometrini hydrotartras)
  4. Платифіліну гідротартрат

 

Синоніми: епінефрин, адренамін та ін.

Одержують з тканини надниркової залози забійної худоби і синтетично. Кристалічні порошки білого кольору. Під впливом світла й кисню руйнуються. Розчини готують в асептичних умовах без кип'ятіння.

Зберігають за списком В у прохолодному, захищеному від світла місці.

Форма випуску: адреналіну гідрохлорид - у флаконах по 10 мл 0,1-процентного розчину і ампулах по 1 мл 0,1-процентного розчину для ін'єкцій; адреналіну гідротартрат - у флаконах по 10 мл 0,18-процентного розчину і в ампулах по 1 мл 0,18-процентного розчину.

Дія: у фізіологічних концентраціях діє переважно на β-адренорецептори, збудження яких призводить до розширення судин серця, мозку, легень, скелетних м'язів. Це поліпшує кровообіг у них, а також стимулює обмін вуглеводів, жирів, сприяє нагромадженню енергії, необхідної для виконання фізичних навантажень. У терапевтичних концентраціях адреналін починає діяти на α-адренорецептори, які розміщені в стінках периферійних судин шкіри, слизових оболонок і судин черевної порожнини. Це зумовлює звуження їх і підвищення тиску крові.

Стимулюючи адренореактивні системи серця, адреналін сприяє поліпшенню його роботи, але внаслідок підвищення тиску крові може збуджуватися рефлекторно центр Nervus vagus, що інколи спричинює сповільнення частоти серцевих скорочень, зумовлює розслаблення гладеньких м'язів бронхів і кишок, діє спазмолітично. Водночас він скорочує радіальні м'язи райдужки і розширює зіницю без підвищення тиску всередині ока.

Підвищуючи рівень цукру в крові і стимулюючи тканинний обмін, поліпшує функціональну здатність скелетних м'язів, знімає втому. Швидко руйнується ферментами і діє протягом 10...20 хвилин.

Показання, способи і дози застосування: для поліпшення роботи серця і підвищення тиску крові при колапсі, отруєнні наркотиками і снотворними засобами, при раптовій зупинці серця (можна безпосередньо в серце); для поліпшення дихання при спазмі мускулатури бронхів, при емфіземі легень; для усунення ускладнень при передозуванні інсуліну. Місцево застосовують у комбінації з анестетиками (2...5 крапель офіцинального розчину на 10 мл); для припинення капілярних кровотеч шкіри, слизових оболонок носа, очей, горла тампонуванням з 0,01-процентним розчином.

Дози: підшкірно, внутрішньом'язово: коням і великій рогатій худобі - 3...10 мл; дрібній рогатій худобі і свиням – 0,5...3; собакам - 0,1.-0,5 мл; внутрішньовенно: дози приблизно в два рази менші.


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 778 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)