АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Головний мозок. Головний мозок розміщений в кістковій коробці черепа і складається з трьох головних відділів: великого

Прочитайте:
  1. Будова нервової системи. Головний мозок
  2. В. спинний мозок доходить до рівня L2 хребця
  3. Гіпоталамічної ділянки, що сигналізують мозок про накопичення вуглеводів у
  4. Головний лікар лікувально–профілактичного закладу
  5. Головний мозок
  6. Довгастий мозок
  7. Довгастий мозок і вароліїв міст
  8. КІСТКОВИЙ МОЗОК
  9. Кістковий мозок

Головний мозок розміщений в кістковій коробці черепа і складається з трьох головних відділів: великого, малого (мозочку) і продовгуватого мозку.

В е л и к и й м о з о к лежить спереду інших відділів головного мозку і має приблизно кулеподібну зовнішню поверхню. Посередині випуклої поверхні мозку, спереду назад, проходить глибока щілина, які ділить великий мозок на дві половини – півкулі. В глибині щілини обидві півкулі сполучені між собою спайкою, яка називається мозолистим тілом.

В великому мозку мозолисте тіло є поверхневим шаром і утворює кору головного мозку, а біла речовина лежить під корою і складається з відростків клітин, а тому, як і в спинному мозку, є провідними шляхами для подразнень, що поступають в кору мозку, і для відповідей на подразнення, що йдуть з неї. Вся поверхня кори головного мозку має багато мозкових звивин, між якими містяться борозни. Всередині головного мозку знаходяться порожнисті щілинні проміжки – шлуночки.

Великий мозок – найважливіший відділ нервової системи. Кора півкуль великого мозку є центром вищої нервової діяльності. У тварин тут сприймаються і аналізуються всі подразнення з навколишнього середовища. Якщо в собаки зруйнувати в корі центр, що сприймає запах, і покласти біля неї їжу, то вона помре з голоду, так як не відчує запаху їжі і не знайде її. Звивини і борозни збільшують поверхню кори головного мозку.

М а л и й м о з о к (мозочок) лежить позаду великого мозку над продовгуватим мозком. Він поділяється на дві бокові частини – півкулі і серединну частину – черв’ячок. Як і великому мозку, в мозочку сіра мозкова речовина лежить зовні, а біла – всередині, де розгалужується по типу дерева. Мозочок сполучений з великим і продовгуватим мозком трьома парами ніжок, які є провідними шляхами в мозочок і з мозочка.

По фізіологічному значенні мозочок є органом, через який відбувається погодження різних рухів тіла. Мозочок називають органом координації дій і рівноваги.

Д о в г а с т и й м о з о к у тварин є самим заднім відділом головного мозку, що безпосередньо переходить в спинний мозок. По зовнішньому вигляду і по будові він подібний до спинного мозку – має циліндричну форму, але дещо стиснутий зверху вниз, біла мозкова речовина розміщена зовні, а сіра – всередині.

Спереду довгастий мозок прилягає до валика, що називається мозковим мостом, зверху – до мозочка, а ззаду переходить без помітних меж в спинний мозок. На спинній, або верхній, поверхні довгастого мозку знаходиться дно четвертого шлуночка, який спереду сполучається з третім шлуночком, а позаду – з центральним спинномозковим каналом.

Довгастий мозок має важливе фізіологічне значення. В ньому зосереджені центри життя – дихання, кровообіг та ін. Навіть при незначних пораненнях довгастого мозку в області розміщення життєвих центрів настає моментальна смерть, тому в м’ясній промисловості не дозволяється оглушувати тварин кінжалом в довгастий мозок через потиличну щілину, так як швидке настання смерті від паралічу дихання і кровообігу призводить до затримки крові в тілі, а відповідно, і повне обезкровлення.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 506 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)