АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Орган слуху і вестибулярний апарат

Прочитайте:
  1. A. Органы государственного управления правомерны принять правовые акты, не противоречащие законам.
  2. B) бесполая стадия (шизогания) происходит в организме человека
  3. B. повреждение полого органа
  4. D. Відповідь організму на подразнення
  5. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  6. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  7. I. ОРГАНИЗАЦИЯ И ТЕХНОЛОГИЯ ЛУЧЕВОГО ИССЛЕДОВАНИЯ. ОБЕСПЕЧЕНИЕ БЕЗОПАСНОСТИ ЛУЧЕВОГО ИССЛЕДОВАНИЯ.
  8. II Физиологические параметры органа зрения
  9. II. Генетика микроорганизмов. Основы учения об инфекции. Основы химеотерапии.
  10. II. Органические средства

Орган слуху і вестибулярний апарат сприймають звукові подразнення і зберігають рівновагу. Він складається з зовнішнього, середнього і внутрішнього вуха. Зовнішнє і середнє вухо відносяться до органу слуху, а внутрішнє - до органу слуху і до вестибулярного апарату.

Зовнішнє вухо складається з вушної раковини і зовнішнього слухового проходу. Вушна раковина вловлює повітряні звукові хвилі. Вона складається з пластинки еластичного хряща, який зігнуто у вигляді воронкоподібної трубки і покрита шкірою. У тварин вушна раковина дуже рухлива. В основі її лежить жирова подушка, яка полегшує руху раковини, що здійснюються великою кількістю вушних м’язів.

Зовнішній слуховий прохід має вид трубки, частина якої складається з кістки, а частина з хряща. Стінки проходу покриті шкірою з волосками. В товщі шкіри розміщені залози, що виділяють липку масу, яка називається сіркою. Як волоски, так і сірка бережуть зовнішній слуховий прохід від попадання в нього пилу і комах. По зовнішньому слуховому проходу повітряна звукова хвиля проходить до барабанної перетинки.

Середнє вухо відокремлене від зовнішнього барабанною перетинкою – тонкою, але щільною сполучнотканинною плівкою, яка натягнута в косому напрямку між зовнішнім і середнім вухом. Зі сторони зовнішнього вуха барабанна перетинка покрита тонкою шкірою, а зі сторони середнього вуха - слизовою оболонкою.

Середнє вухо являє собою кісткову порожнину, стінки якої вистелені слизовою оболонкою. Через слухову трубку середнє вухо сполучається з глоткою, а відповідно, і з зовнішнім повітрям. Завдяки слуховій трубці барабанна перетинка при будь-яких коливаннях повітря завжди має з обох сторін однаковий тиск, що береже її від розтягувань і розривів.

В середньому вусі розміщені 4 слухові кісточки:

Молоточок, наковальня, чечевицеподібна кісточка і стремінце.

Ці кісточки сполучені з барабанною перетинкою і являють собою ланцюг ричажків, які передають всі коливання барабанної перетинки на внутрішнє вухо.

Внутрішнє вухо, або лабіринт, розміщене за середнім вухом і складається з кісткового і перетинчастого лабіринту. Перетинчастий лабіринт наповнений рідиною - ендолімфою, а кістковий лабіринт служить для нього ніби футляром. Між перетинчастим лабіринтом і стінками кісткового лабіринту також розміщена рідина - перилімфа. В лабіринтах розрізняють слідуючі відділи: переддвер’я, три півколових канали і завиток.

Переддвер’я знаходиться між півколовими каналами і завитком. Кісткове переддвер’я являє собою невелику порожнину (у великих тварин величиною з горошину). По один бік від переддвер’я розміщені три косих півколових канали, які чотирма отворами впадають в переддвер’я, а по іншу сторону від переддвер’я знаходиться кістковий завиток. Зі сторони середнього вуха в переддвер’я веде овальне віконце, в яке впирається одна з кісточок середнього вуха - стремінце. В кістковому переддвер’ї знаходиться два мішечки перетинчастого лабіринту, один з яких з’єднаний з перетинчастими півколовими каналами, а інший - з перетинчастим завитком.

Звукова повітряна хвиля коливає барабанну перетинку. Так як барабанна перетинка зв’язана з ланцюгом слухових кісточок, то її коливальні руху передаються через кісточки в овальне віконце переддвер’я, в яке впирається стремінце. Коливальні рухи стремінця передаються рідині, яка заповнює кістковий лабіринт, а ця рідина передає свої коливання до апарату слухового нерву, який розгалужується в перетинчастому завитку. По слуховому нерву звукове подразнення передається до головного мозку.

Перетинчасті півколові канали - це вигнуті трубочки товщиною зі щетину, які заповненні рідиною. Півколові канали разом з частиною переддвер’я (овальним мішечком) являються органом рівноваги тіла (вестибулярний апарат) і служать для визначення положення тіла в просторі; в них розгалужується велика гілка слухового нерва.

 

***

Оглушенням називають такий вплив на центральну нервову систему тварини, який робить її не чутливою до болю, бездіяльною, безпечною і зручною по відношенню до неї і до процесу знекровлення. При оглушенні необхідно намагатися, щоб ця операція не викликала великого порушення серцевої діяльності і тим більше зупинки роботи серця, тому що це відобразиться на якості м’яса і строках його зберігання.

Способів оглушення багато: механічні, електричним струмом, хімічними речовинами, за допомогою газів.

Механічні: оглушення гострою зброєю (кінжалом, стилетом), оглушення тупою зброєю (різні види молотів), оглушення приладами, що пробивають лобну кістку черепа (маска Брюно, бутеролі, стріляючі апарати).

При оглушенні гострою зброєю удар кінжала або стилета направляють в потиличну щілину (удар тореадора) і вражають спинний або довгастий мозок. Враження спинного мозку викликає параліч скелетної мускулатури, крім м’язів голови, але усвідомлення і відчуття болю зберігається. Серце при цьому працює. Знекровлення проводять, залишаючи тварину в горизонтальному положенні. При враженні довгастого мозку наступає миттєва смерть, знекровлення проходить повільно.

Негативним наслідком оглушення пробивними приладами і апаратами вважають те, що поранення і руйнування головного мозку знизує його товарну цінність. Механічні способи оглушення можуть викликати смерть тварини.

Самим прогресивним способом вважають оглушення електричним струмом.

***

Органи центральної нервової системи, а саме спинний і головний мозок м’ясопромислових тварин використовують в м’ясній промисловості, як продукти харчового призначення для виготовлення паштетів і ліверних ковбас. Використовують ці органи і для отримання спеціальних препаратів-холестерину, фосфатидів, які використовують для виготовлення фармацевтичних і промислових фабрикатів. Нерви периферичної системи не виділяють.

 

 

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

1.Яку функцію виконує нервова система в організмі тварини?

2.На які відділи поділяють нервову систему?

3.Які органи складають центральну нервову систему?

4.Де розміщений спинний мозок?

5.Що являє собою сіра і біла мозкова речовина і як вона розміщена в спинному мозку?

6.Як утворюються спинномозкові нерви (чутливі, рухові і змішані)?

7.Де розміщений центральний спинномозковий канал і чим він заповнений?

8.Яку функцію виконує спинний мозок?

9.Що відбудеться з твариною при перерізанні спинного мозку або при пораненні його під час оглушення?

10. Де розміщується головний мозок?

11. Які відділи розрізняють в головному мозку?

12. Де розміщені великий, малий (мозочок) і довгастий мозок?

13. Що називають корою півкуль великого мозку і яку функцію вона виконує?

14. Як розміщена сіра і біла речовина в мозочку і довгастому мозку?

15. Яку функцію виконують мозочок і довгастий мозок?

16. Що відбудеться з твариною при враженні спинного мозку під час операції оглушення?

17. Які черепномозкові нерви відходять з головного мозку?

18. Які оболонки мають спинний і головний мозок і як вони розміщені?

19. Які проміжки утворюють оболонки мозку і чим вони заповненні?

20. Що називають вегетативною нервовою системою і на які частини вона поділяється?

21. Що таке аналізатори і органи чуттів?

22. Які частини розрізняють у будові ока і вуха?

23. Як використовують органи нервової системи в м’ясній промисловості?

 

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 541 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)