АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Завдання № 2

Прочитайте:
  1. До виконання індивідуального завдання
  2. Етапний медико-біологічний контроль: спрямованість, завдання, зміст і методи.
  3. Завдання
  4. Завдання 3
  5. Завдання акушера по веденню другого періоду пологів.
  6. Завдання акушера по веденню першого періоду пологів.
  7. Завдання мають по п’ять варіантів відповідей. Оберіть лише одну правильну або найкращу відповідь і позначте її у бланку відповідей
  8. Завдання № 1
  9. Завдання № 3

1. У ряду видів рослин є рецесивний ген альбінізму: гомозиготні за цим геном (білі) екземпляри нездатні синтезувати хлорофіл. Якщо в рослини тютюну, гетерозиготного за ознакою альбінізму, сталося самозапилення і 500 його насіння проросли, то яким буде очікуване число нащадків з генотипом батьківської форми?

2. Сиве пасмо волосся у людини – домінантна ознака. Визначити генотипи батьків і дітей, якщо відомо, що в матері є сиве пасмо волосся, у батька – ні, а з двох дітей в сім'ї один має сиве пасмо, а інший не має.

3. Сірий колір тіла мухи дрозофіли домінує над чорним. У серії дослідів по схрещуванню сірої мухи з чорною отримано 117 сірих особин і 120 чорних. Визначите генотипи батьківських форм.

4. При схрещуванні сірих і чорних мишей отримано 30 нащадків, з них 14 були чорними. Відомо, що сіре забарвлення домінує над чорним. Який генотип мишей батьківського покоління?

5. У людини ген, що викликає одну з форм спадкової глухонімоти, рецесивний по відношенню до гена нормального слуху. Від шлюбу глухонімої жінки з нормальним чоловіком народилося глухоніме дитя. Визначити генотипи всіх членів сім'ї.

6. При схрещуванні двох дрозофіл з нормальними крилами у 88 нащадків з 123 були нормальні крила, а в 35 – укорочені. Як успадковуються гени нормальних і укорочених крил?

7. При схрещуванні самця ангорського кролика з короткошерстними самками у першому поколінні було отримано 35 короткошерстних тварин, а при схрещуванні гібридів між собою в потомстві вийшло 25 короткошерстних і 9 ангорських кроликів. Як успадковується ангорський тип шерсті кроликів?

8. У собак чорний колір шерсті домінує над коричневим. Чорна самка кілька разів схрещувалася з коричневим самцем. Всього було отримано 15 чорних і 13 коричневих щенят. Визначите генотипи батьків і потомства.

9. Одна з форм гемералопії (нездатність бачити у сутінках і темноті) успадковується як домінантна аутосомна ознака. Яка імовірність народження дітей з гемералопією, якщо обоє батьки хворі (гетерозиготні).

10. Вказати типи генотипів: АА, аа, Аа.

11. Вказати кількість типів гамет, які дають особини з генотипами: АА, аа, Аа.

12. Дурман, що має пурпурні квіти, дав при самозапиленні 30 нащадків з пурпурними і 9 з білими кольорами. Які висновки можна зробити про успадкування забарвлення кольорів в рослин цього виду? Яка частина потомства F1 не дасть розщеплювання при самозапиленні?

13. Ген чорно забарвлення великої рогатої худоби домінує над геном червоного. Яким буде потомство від схрещування чорного гетерозиготного бугая з чорною коровою?

14. Які типи гамет утворюють особини з такими генотипами: АА, аа, Аа.

15. У вівса стійкість до сажки домінує над ураженістю. Рослину сорту, ураженого сажкою, схрещено з рослиною, гомозиготною за стійкістю до цієї хвороби. Визначте результати зворотних схрещувань гібридів f1 з кожною із батьківських форм.

16. Від схрещування комолого (безрогого) бугая з рогатими коровами вийшли комолі і рогаті телята. У корів комолих тварин в родоводі не було. Яка ознака домінує? Який генотип батьків і потомства?

17. У квасолі чорне забарвлення насіннєвої шкірки домінує над білим. Рослину, гомозиготну за чорним забарвленням насіння, схрещено з білонасінною рослиною. Визначити генотип і фенотип нащадків першого і другого поколінь. Визначте результати зворотних схрещувань гібридів f1 з кожною із батьківських форм.

18. У помідорів нормальна висота рослин А домінує над карликовістю а. Визначити генотипи вихідних рослин, якщо в їх потомстві спостерігається розщеплення за цими ознаками у співвідношенні 3:1.

19. У людини ген полідактилії (Р) є домінантним по відношенню до гена (р), що визначає нормальну будову кисті. Гомозиготний шестипалий чоловік одружився на п’ятипалій жінці. Від цього шлюбу народився син, який одружився з жінкою, яка мала шестипалу кисть. Яка імовірність полідактилії у внуків?

20. Здатність людини відчувати гіркий смак фенілтіомочевини (ФТС) – домінантну ознака, ген якої (Т) локалізований в 17-ій аутосомі. У сім'ї мати і дочка відчувають смак ФТС, а батько і син не відчувають. Визначити генотипи всіх членів сім'ї.

21. У морської свинки кудлата шерсть домінує над гладенькою. При схрещуванні кудлатого самця і самки отримали 30 гладеньких та 89 кудлатих особин. Визначити генотипи батьків і потомства.

22. У кішки шерсть нормальної довжини, коротка − рецесивна. У кішки з короткою шерстю народилося 7 кошенят: 3 − з короткою і 4 − з нормальною шерстю. Визначити генотип і фенотип батька.

23. Одна з форм гемералопії (нездатність бачити у сутінках і темноті) успадковується як домінантна аутосомна ознака. Яка імовірність народження дітей з гемералопією, якщо один з батьків хворий, інший − здоровий (обидва гомозиготні).

24. Рецесивний ген вlack детермінує чорне забарвлення тіла дрозофіли. Мухи дикої раси мають сіре тіло При схрещуванні двох сірих мух встановлено, що все їх потомство має сіре забарвлення тіла. Чи можна встановити генотип батьків?

25. Рецесивний ген визначає сіре забарвлення тіла дрозофіли. Особини дикої раси мають чорне забарвлення (С.). Після схрещування чорної дрозофіли з сірою виявилось, що все потомство має чорну пігментацію тіла. Після схрещування двох чорних 25% потомства має сіру пігментацію тіла. Яким можуть бути генотипи батьків?

26. Ген чорно забарвлення великої рогатої худоби домінує над геном червоного. Яким буде потомство від схрещування чорного гетерозиготного бугая з червоною коровою?

27. У квасолі чорне забарвлення насіннєвої шкірки домінує над білим. Рослину, гомозиготну за чорним забарвленням насіння, схрещено з білонасінною рослиною. Визначити генотип і фенотип потомства від поворотного схрещування рослини F1 з її білонасінним батьком.

28. При схрещуванні білих овець одержано 360 тварин, з яких 270 мають білу масть, а 90 – чорну. Визначте генотипи батьків.

29. У свиней біла щетина (ген «В») домінує над чорною (ген «в»), а наявність сережок (ген «С») − над їхньою відсутністю (ген «с»). Визначити генотип білого кнура із сережками, якщо від спарювання його з чорними без сережок свиноматками отримано 50% білих поросят із сережками і 50% чорних поросят із сережками?

30. У вівса стійкість до сажки домінує над ураженістю. Рослину сорту, ураженого сажкою, схрещено з рослиною, гомозиготною за стійкістю до цієї хвороби. Визначити генотип і фенотип нащадків першого і другого поколінь.

31. У квасолі чорне забарвлення насіннєвої шкірки домінує над білим. Рослину, гомозиготну за чорним забарвленням насіння, схрещено з білонасінною рослиною. Визначити генотип і фенотип потомства від поворотного схрещування рослини F1 з її чорнонасінним батьком.

32. У помідорів нормальна висота рослин А домінує над карликовістю а. Визначити генотипи вихідних рослин, якщо в їх потомстві спостерігається розщеплення за цими ознаками у співвідношенні 1:1.

33. У морських свинок чорне забарвлення шерсті (ген «А») домінує над білим (ген «а»). При спарюванні чорного самця з чорною самкою в декількох послідах отримано 20 нащадків, з яких 6 було білих, а інші чорні. Визначити генотип кожного батька. Скласти схему схрещування і з'ясувати співвідношення генотипів отриманого потомства. Скласти схеми схрещувань, за допомогою яких можна було б з'ясувати генотипи чорних особин.

34. У морських свинок чорне забарвлення шерсті (ген «А») домінує над білим (ген «а»). При спарюванні чорного самця з чорною самкою в декількох послідах отримано 20 нащадків, з яких 6 було білих, а інші чорні. Скласти схему схрещування і з'ясувати співвідношення генотипів отриманого потомства.

35. Фенілкетонурія (порушення амінокислотного обміну) успадковується як рецесивна ознака. Дружина гетерозиготна за геном фенілкетонурії, а чоловік гомозиготний. Яка вірогідність народження у них хворої дитини?

36. Рецесивний ген вlack детермінує чорне забарвлення тіла дрозофіли. Мухи дикої раси мають сіре тіло. Серед потомства, отриманого від схрещування чорної мухи з сірою, половина мух має чорне тіло, половина − сіре. Визначити генотипи батьківських особин.

37. У морських свинок чорне забарвлення шерсті (ген «В») домінує над білим (ген «в»), а коротка шерсть (ген «К») − над довгою (ген «k»). Гомозиготні чорні довгошерсті тварини були спарені з гомозиготними короткошерстими білими. Визначити генотип і фенотип потомства в F1 і F2.

38. У свиней чорна масть (ген «В») домінує над рудою (ген «в»), прямий профіль голови (ген «К») − над вигнутим (ген «k»). Від чорного з прямою головою кнура і такої ж свиноматки за два опороси отримано 20 поросят, у тому числі 7 чорних прямоголових, 4 чорних з вигнутим профілем, 6 рудих прямоголових і 3 рудих з вигнутим профілем. Скласти схему схрещування і визначити генотип і фенотип батьків і нащадків.

39. Ірландські сетери можуть бути сліпими в результаті дії рецесивного гена. Пара тварин з нормальним зором дала приплід з декількох щенят, один з яких виявився сліпим. Встановити генотипи батьків. Одне із зрячих щенят з цього приплоду має бути продане для подальшого розмноження. Яка вірогідність того, що він гетерозиготний за геном сліпоти?

40. У людини домінантний ген А детермінує ахондроплазію (карликовість) за рахунок різкого укорочення скелета кінцівок. Рецесивний ген а обумовлює нормальну будову скелета. Жінка з нормальною будовою скелета вийшла заміж за чоловіка, гомозиготного за ахондроплазією. Яка вірогідність того, що їх дитя страждатиме на ахондроплазію?

41. У собак жорстка шерсть – домінантна ознака, м'яка − рецесивна. Від жорсткошерстих батьків отримане жорсткошерсте цуценя. Чи може це цуценя одержати від батьків ген м'якошерстості? З якою особиною його треба схрестити, щоб з'ясувати, чи має він у генотипі ген м'якошерстості?

42. Галактоземія (нездатність засвоювати молочний цукор) у свиней успадковується, як аутосомна рецесивна ознака. Яка імовірність народження хворих поросят при схрещуванні гетерозиготних батьків? Підтвердити схемою схрещування.

43. Мозкова грижа у свиней успадковується як аутосомна рецесивна ознака. Яка імовірність народження хворих поросят при паруванні гетерозиготних батьків?

44. Гіпотріхоз (відсутність шерсті) у великої рогатої худоби має рецесивних характер успадковування і призводить до загибелі нащадків. Визначити ймовірність народження телят з дефектом при схрещуванні гетерозиготного за цією аномалією бугая з гомозиготною коровою, яка не дала при паруванні з іншими бугаями хворих тварин.

45. Атрезія анального отвору (природжена його відсутність) часто зустрічається у свиней. При паруванні нормальних самця і самки одержано 10 нормальних і 3 поросяти з дефектом. Визначити характер успадкування аномалії.

46. Синдактилія часто зустрічається у свиней. При паруванні самця із синдактилією з нормальними самками одержували поросят, які мали фенотип батька. Як успадковується дана аномалія? Скласти схему схрещування.

47. У великої рогатої худоби вкорочення нижньої щелепи має аутосомно-рецесивний тип успадкування. Бугай-плідник при використанні у стаді корів дав усіх нащадків з нормально розвиненою нижньою щелепою. При паруванні його з дочками було отримано 5 телят із вкороченою нижньою щелепою. Який генотип бугая-плідника?

48. Серед цигайських овець виявлений баран з короткими ногами. У приплоді цього барана біля половини ягнят були коротконогими. Як успадковується коротконогість?

49. У великої рогатої худоби епілепсія зумовлена домінантним геном. Визначити ймовірність народження телят з дефектом при схрещуванні гетерозиготного за цією аномалією бугая з коровою, яка не дала при паруванні з іншими бугаями хворих тварин.

50. У великої рогатої худоби “заяча губа” має аутосомно-рецесивний тип успадкування. Яких нащадків можна отримати при паруванні між собою гомозиготних домінантних і рецесивних батьків? Чи можна у практиці розведення великої рогатої худоби від тварин з даною патологією отримати здоровий молодняк?

 


Дата добавления: 2014-11-24 | Просмотры: 2723 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)