АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Завдання № 5

Прочитайте:
  1. До виконання індивідуального завдання
  2. Етапний медико-біологічний контроль: спрямованість, завдання, зміст і методи.
  3. Завдання
  4. Завдання 3
  5. Завдання акушера по веденню другого періоду пологів.
  6. Завдання акушера по веденню першого періоду пологів.
  7. Завдання мають по п’ять варіантів відповідей. Оберіть лише одну правильну або найкращу відповідь і позначте її у бланку відповідей
  8. Завдання № 1
  9. Завдання № 2
  10. Завдання № 3

1. Темноволосий, великоокий лівша одружується на світловолосій, великоокій правші. Яка вірогідність народження в цій сім'ї світловолосого дитяти лівші з великими очима, якщо відомо, що мати чоловіка мала світле волосся і маленькі очі, а батько жінки володів темним волоссям, маленькими очима і був лівшею (темне волосся, великі очі і уміння краще володіти правою рукою − домінантні ознаки)?

2. Передбачимо, що у кішок ген білого забарвлення шерсті домінує над геном кремового забарвлення, ген помаранчевого кольору очей − над геном блакитного і ген нормального слуху − над геном глухоти. Схрещували білу кішку з помаранчевими очима і нормальним слухом з кремовим котом, що має блакитні очі і нормальний слух. У результаті цього схрещування в потомстві виявилося кошеня з нормальним слухом біле з помаранчевими очима. Визначити генотипи батьків і вірогідність народження блакитнооких, білих, глухих котенят.

3. У бірманських кішок ознака наявності білих шкарпеток на лапках рецесивна по відношенню до суцільного забарвлення лапок, темно-коричневі відмітини на окремих частинах тіла (маска, ноги, хвіст) домінують над голубувато-сірими відмітинами, а рожевий колір подушечок лап домінує над плямистими подушечками. Яке потомство можна чекати від схрещування бірманських кішок, про яких відоме наступне: кішка мала білі шкарпетки на лапах, темно-коричневі відмітини на тілі і рожеві подушечки лап, але її мати володіла голубувато-сірими відмітинами на тілі і плямистими подушечками лап; кіт мав суцільний колір лап, рожевих подушечок лап і голубувато-сірі відмітини на тілі, а його батько був з білими шкарпетками на лапах і з плямистими подушечками лап.

4. У собак короткошерстість (L) домінує над довгошертістю (l), чорне забарвлення (В) – над коричневим (b), відвисле вухо (Н) – над стоячим (h). Визначити, яких нащадків можна очікувати від схрещування короткошерстого чорного самця з відвислими вухами, гетерозиготний за кольором і довжиною шерсті і гомозиготний за геном висячих вух із коричневою довгошерстю самкою зі стоячим вухом.

5. Кароока, рудоволоса дівчина з веснянками на обличчі, що має блакитнооку матір з рудим волоссям і батька без веснянок, виходить заміж за кароокого чоловіка, що має русяве волосся і без веснянок на обличчі. Відомо, що батько чоловіка був блакитнооким і русокосим, а мати − кароока і рудоволоса. Карий колір очей, русяве волосся і веснянки на обличчі є домінантними аутосомними ознаками. Визначити вірогідність народження в цій сім'ї блакитноокого дитяти, що має русяве волосся і без веснянок на обличчі.

6. Карий колір очей, темне волосся і володіння правою рукою – домінантні ознаки, які успадковуються незалежно. Батько – кароокий темноволосий правша, мати – блакитноока світловолоса правша. У сім'ї є: син –кароокий світловолосий лівша, і дочка – блакитноока темноволоса лівша. Визначити генотипи всіх членів сім'ї.

7. Передбачимо, що у кішок ген білого забарвлення шерсті домінує над геном кремового забарвлення, ген помаранчевого кольору очей − над геном блакитного і ген нормального слуху − над геном глухоти. Схрещували білу кішку з помаранчевими очима і нормальним слухом з кремовим котом, що має блакитні очі і нормальний слух. У результаті цього схрещування в потомстві виявилися котеня з нормальним слухом, кремове з помаранчевими очима. Визначити генотипи батьків і вірогідність народження блакитнооких, білих, глухих котенят.

8. При схрещуванні високого гороху, що має жовте насіння і червоні квітки, з низькорослим горохом, що має зелене насіння і білі квітки, все потомство виявилося високорослим з жовтим насінням і червоними квітками. У результаті самозапилення цих нащадків отримали 12 низькорослих рослин із зеленим насінням і білими квітками. Визначити в отриманому потомстві кількість високих рослин з жовтим насінням і червоними квітками.

9. У курей оперені ноги (F) домінують над голими (f), трояндоподібний гребінь (R) – над простим (r), біле оперення (I) – над забарвленим (i). Яких нащадків мона очікувати від схрещування тригетерозиготних тварин?

10. Низькорослий чоловік з кучерявим волоссям і нормальним слухом одружується на низькорослій жінці з прямим волоссям і нормальним слухом. Які можуть бути діти від цього шлюбу, якщо відомо, що мати чоловіка була низькорослою, з прямим волоссям і глуха, а батько мав нормальний зріст, кучеряве волосся і нормальний слух; мати жінки мала нормальний слух, низький зріст і пряме волосся, а її батько був глухий, нормального зросту з кучерявим волоссям? Кучеряве волосся, нормальний слух і низький зріст − домінантні аутосомні ознаки.

11. У собак короткошерстість (L) домінує над довгошертістю (l), чорне забарвлення (В) – над коричневим (b), відвисле вухо (Н) – над стоячим (h). Визначити, скільки гамет і яких типів утворює самка гетерозиготна за всіма ознаками.

12. У людини синдактилія (зрощення пальців) успадковується як аутосомно-домінантна ознака, а блакитні очі і світле волосся − як аутосомні рецесивні ознаки. У сім'ї у карооких темноволосих батьків, один з яких страждав синдактилією, народилося здорове світловолосе, блакитнооке дитя. Яка вірогідність народження в цій сім'ї темноволосого, кароокого дитяти, хворого на синдактилією?

13. На птахофабриці при схрещуванні курей в потомстві виявилися 354 птахів з горохоподібним гребенем і голими ногами, 360 − з простим гребенем і опереними ногами, 118 − з простим гребенем і голими ногами, 1060 − з горохоподібним гребенем і опереними ногами. Визначити генотипи і фенотипи батьків.

14. Низькоросла, великоока жінка без веснянок на обличчі (домінантні ознаки) одружується з чоловіком, що має нормальний зріст, великі очі і веснянки на обличчі. Відомо, що мати жінки була нормального росту і мала маленькі очі, а мати чоловіка мала маленькі очі і була без веснянок на обличчі. Яка вірогідність народження в цій сім'ї дитини з нормальним зростом, великими очима і без веснянок на обличчі?

15. Схрещувалися самки дрозофіли, що мають нормальні очі, чорне тіло і заломлені крила, з самцями, що мають зменшені очі, сіре тіло і нормальні крила. У першому поколінні всі мухи мали нормальні очі, сіре тіло і нормальні крила. У другому поколінні виявилося 310 мух із зменшеними очима, чорним тілом і заломленими крилами. Які генотипи вихідних особин і скільки мух з F2 матимуть нормальні очі, сіре тіло і нормальні крила?

16. У собак короткошерстість (L) домінує над довгошертістю (l), чорне забарвлення (В) – над коричневим (b), відвисле вухо (Н) – над стоячим (h). Які особливості розщеплення серед нащадків, отриманих від схрещування три гетерозиготних особин.

17. У гороху висока висота рослин, жовте забарвлення і гладка поверхня насіння успадковуються як аутосомні домінантні ознаки. При схрещуванні високорослого гороху з жовтим гладким насінням, гетерозиготного за трьома парами ознак, з карликовим горохом, що має зелене зморшкувате насіння, отримано 2880 рослин. Скільки рослин в потомстві будуть карликові, матимуть зелене забарвлення насіння з гладкою поверхнею?

18. Світловолоса мати має вільну мочку вуха і гладке підборіддя, а темноволосий батько володіє прирощеною мочкою вуха і трикутною ямкою на підборідді. Їх син має світле волосся, вільну мочку вуха і трикутну ямку на підборідді, а дочка − темне волосся, прирощену мочку вуха і гладке підборіддя. Визначити генотипи батьків і дітей, якщо відомо, що вільна мочка вуха, темне волосся і трикутна ямка на підборідді є домінантними аутосомними ознаками.

19. У людини полідактилія успадковується як аутосомна домінантна ознака, а фенілкетонурія і альбінізм − як аутосомні рецесивні ознаки. У сім'ї, де мати страждала полідактилією, а батько був альбіносом, народилися п'ятипала дочка, страждаюча фенілкетонурією, і син − альбінос з полідактилією. Яка вірогідність народження в цій сім'ї здорових дітей і дітей, які мають всіма три аномалії?

20. Передбачимо, що у кішок ген білого забарвлення шерсті домінує над геном кремового забарвлення, ген помаранчевого кольору очей − над геном блакитного і ген нормального слуху − над геном глухоти. Схрещували білу кішку з помаранчевими очима і нормальним слухом з кремовим котом, що має блакитні очі і нормальний слух. У результаті цього схрещування в потомстві виявилися блакитнооке, біле і глухе котеня. Визначити генотипи батьків і вірогідність народження блакитнооких, білих, глухих котенят.

21. Кароокий, глухий лівша одружується на блакитноокій правші з нормальним слухом. У них народилася дочка лівша, блакитноока і глуха. Які генотипи всіх членів цієї сім'ї? Яка вірогідність народження в цій сім'ї кароокого дитяти з нормальним слухом і що краще володіє правою рукою? Відомо, що карий колір очей, нормальний слух і уміння краще володіти правою рукою є домінантними ознаками.

22. У собак короткошерстість (L) домінує над довгошертістю (l), чорне забарвлення (В) – над коричневим (b), відвисле вухо (Н) – над стоячим (h). Визначити, скільки гамет і яких типів утворює короткошерстий чорний пес з відвислими вухами, гетерозиготний за кольором і довжиною шерсті і гомозиготний за геном висячих вух.

23. Короткопалість, короткозорість і альбінізм кодуються рецесивними генами, розташованими в різних хромосомах. Короткопалий, короткозорий чоловік з нормальною пігментацією одружився на здоровій жінці-альбіносові. Їх перше дитя було короткопале, друге – короткозоре, третє – альбінос. Визначити генотипи батьків і дітей.

24. Карий колір очей, темне волосся і володіння правою рукою – домінантні ознаки, які успадковуються незалежно. Батько – кароокий темноволосий лівша, мати – блакитноока світловолоса правша. У сім'ї є: син – блакитноокий світловолосий лівша, і дочка – кароока темноволоса правша. Визначити генотипи всіх членів сім'ї.

25. У курей оперені ноги (F) домінують над голими (f), трояндоподібний гребінь (R) – над простим (r), біле оперення (I) – над забарвленим (i). Курка з опереними ногами, трояндоподібним гребенем і білим оперенням схрещена з таким же півнем. Серед їх потомства було курча з голими ногами, простим гребенем і забарвленим пір'ям. Визначити генотипи батьків.

26. Довгошерстий сибірський кіт з мармуровим малюнком і білими плямами спарований з короткошерстою кішкою без малюнка на тілі. У F1 всі котенята виявилися короткошерстими, без мармурового малюнка, але з білими плямами на тілі. При схрещуванні однієї з кішок з F1, з короткошерстим, без мармурового малюнка і без білих плям котом протягом декількох років було отримано наступне розщеплювання: 26 котенят без малюнка, але з білими плямами, 27 − без малюнка і без плям, 9 − «мармурових» з білими плямами; 8 − «мармурових» без білих плям, причому всі котенята були короткошерстими. Визначите генотипи всіх особин, що брали участь у схрещуваннях, якщо відомо, що у кішок ген Ѕ визначає наявність білих плям на тілі, рецесивна алель s − їх відсутність; Т − відсутність малюнка, його рецесивна алель t − мармуровий малюнок на тілі.

27. У собак довжина шерсті, форма вух і наявність білих плям на тілі успадковуються незалежно один від одного. Довга шерсть (l) є рецесивною ознакою по відношенню до короткої (L), висяче (Н) домінує над стоячим (h), наявність білих плям на тілі (Ѕ) − над їх відсутністю. Схрестили гетерозиготних короткошерстих з білими плямами і стоячими вухами собак і гетерозиготних висловухих з білими плямами собак, що мають довгу шерсть. Отримали 40 щенят. Скільки різних типів гамет може утворювати кожна з батьківських тварин? Скільки різних генотипів спостерігатиметься у щенят від такого схрещування? Скільки різних фенотипів може зустрітися серед щенят? Яка частина висловухих нащадків матиме коротку шерсть і білі плями на тілі? Яка частина щенят буде довгошерстою?

28. У мишей ген чорного забарвлення домінує над алеллю коричневого забарвлення, ген довгих вух домінує над алеллю коротковухості, а ген жорсткої шерсті домінує над алеллю м'якої шерсті. Чорна довговуха миша з жорсткою шерстю була схрещена з коричневим коротковусим м'якошерстим самцем. Визначите можливі фенотипи і генотипи нащадків першого і другого поколінь.

29. Схрестили самку з блакитними крилами з генотипом aaAabbCc і самця з білими крилами з генотипом AaAABbCc. Розрахувати генотипи і фенотипи нащадків.

30. Сірий смугастий кіт з білим комірцем і білими лапками схрещується з сірою безполосою кішкою без білих плям. У їх потомстві окрім сірих безполосих з білими плямами котенят було чорне котеня з білим комірцем і лапками. Про що це може сказати генетика? Якого потомства слід чекати від тригетерозиготних сірих смугастого кота і кішки, які мають білі плями на грудях і на лапках?

31. У овечої мухи в нормі сірувато-зелене тіло, коричневі очі і довгі крила. Схрещували нормальних мух з лінією мутанта, що мала жовті очі, бронзове тіло і редуковані крила. У першому поколінні були мухи дикого типу, а в другому спостерігалося розщеплення: 27 частин мали сірувато-зелене тіло, коричневі очі і довгі крила, 9 − редуковані крила, тіло і очі нормальні, 9 − бронзове тіло, очі і крила нормальні, 9 − жовті очі, тіло і крила нормальні, 3 − жовті очі, редуковані крила, нормальне тіло, 3 − бронзове тіло, редуковані крила, нормальні очі, 3 частини − жовті очі, бронзове тіло, нормальні крила, 1 − бронзове тіло, жовті очі, редуковані крила. Визначите генотипи батьків.

32. У собак короткошерстість (L) домінує над довгошертістю (l), чорне забарвлення (В) – над коричневим (b), відвисле вухо (Н) – над стоячим (h). Чи можна очікувати від схрещування довгошерстих коричневих собак зі стоячим вухом короткошерстих чорних з відвислим вухом.

33. У мишей ген чорного забарвлення домінує над алеллю коричневого забарвлення, ген довгих вух домінує над алеллю коротковухості, а ген жорсткої шерсті домінує над алеллю м'якої шерсті. Чи можна від схрещування тригетерозиготних тварин очікувати появи коричневих коротковухих тварин з м’якою шерстю? Підтвердити схемою схрещування.

34. Чорна довговуха миша з жорсткою шерстю була схрещена з коричневим коротковусим м'якошерстим самцем. Визначите можливі фенотипи і генотипи нащадків першого і другого поколінь.

35. У кукурудзи успадковуються незалежно та є домінантними ознаки: високорослість, стійкість до іржі та сприйнятливість до гельмінтоспорозу. Рецесивні – карликовість, сприйнятливість до іржі та стійкість до гельмінтоспорозу. Від схрещування рослин, гетерозиготних за трьома ознаками, з рослиною, що має всі ознаки у рецесивному стані, отримали 832 рослини. Скільки і які типи гамет утворює гетерозиготна рослина? Скільки генотипів і які можуть мати рослини Fа? Скільки фенотипів і які можуть мати рослини Fа? Скільки рослин Fа можуть бути високорослими, стійкими до іржі та гельмінтоспорозу (з яким генотипом)? Скільки рослин можуть бути гетерозиготними за трьома ознаками? Вкажіть генотип.

36. У шкільний куточок живої природи принесли двох сірих кроликів (самця і самку), вважаючи їх чистопордними, але в F2 серед їх внуків з'явилися чорні кроленята. Чому?

37. У стаді корів є тварини чорної і червоної масті. Відомо, що домінантний ген відповідає за формування чорного забарвлення, а рецесивний – за червоне забарвлення. У стаді є бугай хорошими екстер'єрними характеристиками, але невідомий його генотип. Він має чорну масть. Як визначити чистопорідність бугая за мастю?

38. Особина, гомозиготна за чотирма домінантними алелями, схрещується з особиною, гомозиготною за її чотирма рецесивними алелями. Яка частина потомства в F2 буде зовні схожа на домінантну вихідну форму, а яка − на рецесивну?

39. Визначити число класів за генотипом і фенотипом в F2 при гексагібридному схрещуванні (за всіма парами ознак має місце лише повне домінування).

40. У запашного горошку високе стебло (Т) домінує над карликовим (t), зелені боби (G) − над жовтими (g), а гладке насіння (R) − над зморшкуватими (r). Висока рослина з жовтим і гладким насінням, схрещена з карликовою рослиною із зеленим гладким насінням, дала наступне розщеплювання: 58 − високі зелені гладкі; 61 – високі жовті гладкі; 62 – карликові зелені гладкі; 59 – карликові жовті гладкі; 19 – високі зелені зморшкуваті; 20 – високі жовті зморшкуваті; 21 – карликові зелені зморшкуваті; 20 – карликові жовті зморшкуваті. Визначите генотипи батьків і нащадків.

41. Рослини, які схрещують, гомозиготні, але відрізняються одна від одної за п'ятьма ознаками, які успадковуються незалежно. З них три ознаки материнської рослини домінантні і дві рецесивні. Отримані гібриди розмножуються шляхом самозапилення. Яка частка виявиться фенотипові подібна до бабусі, яка − до дідуся серед гібридів другого покоління?

42. Білі леггорни несуть домінантну алель білого пера і рецесивні ознаки простого гребеня, жовтої шкіри, відсутності баків і борідки. Для гуданів характерні домінантні ознаки білої шкіри, подвійного гребеня (роздвоєння простого гребеня), наявність баків і борідки (подовжене пір'я, яке росте по обидві сторони лицьової частини голови і на горлі). Півнів першого покоління від схрещування цих порід схрещували з курми анконскої породи, яка володіє лише рецесивними алелями вказаних генів. Який генотип і фенотип був півнів першого покоління, які фенотипічні класи були отримані від схрещування цих півнів з анконськими курми і в якому кількісному співвідношенні були представлені ці класи серед 389 птиць, отриманих в цьому схрещуванні?

43. Велика рогата худоба типу африкандер зазвичай має червону масть і роги, але в Південно-західній Африці популярна жовта масть. На одній дослідній фермі був отриманий комолий бугай жовтої масті. У даному випадку комолість була результатом мутації. Від схрещування цього бугая з червоними рогатими коровами було отримано: жовтих комолих телят − 7, жовтих рогатих − 6, червоних комолих − 7, червоних рогатих − 7. Що можна сказати на основі цих даних про успадкування в цієї породи жовтої і червоної масті і комолості? Що виявив даний досвід оцінки бугая за нащадками відносно його генотипу за вказаними ознаками? Яких з його нащадків слід схрещувати між собою, аби покласти початок породі, комолої з жовтою мастю?

44. У 1901 році Бейтсон представив Лондонській королівській спілці свою доповідь про результати схрещування білих леггорнів (біле забарвлення оперення і простий листоподібний гребінь) з індійськими бійцівськими курми (темне забарвлення оперення і трояндоподібний гребінь − три ряди зубців, з яких найбільш виражений середній, − гребінь). Всі особини в першому поколінні були білими і мали трояндоподібний гребінь. У другому поколінні було отримано 111 курей з білим оперенням і трояндоподібним гребенем, 37 курей − з білим оперенням і листоподібним гребенем, 34 курки − з темним оперенням і трояндоподібним гребенем і 8 курей − з темним оперенням і листоподібним гребенем. Як успадковується забарвлення пера і форма гребеня у курей, які генотипи були у леггорнів і індійських курей, яке теоретично очікуване розщеплювання мало б бути серед 190 гібридів другого покоління?

45. Півень з опереними ногами і трояндоподібним гребенем схрещений з двома курми, фенотипові схожими на нього. З першою куркою цей півень дав всіх курчат з опереними ногами, причому частина з них мала трояндоподібний, а частина − простий гребінь. Всі курчата, отримані від другої курки, мали трояндо подібний гребінь, частина з них була з опереними, а частина з голими ногами. Які генотипи всіх трьох птахів?

46. Детлефсен і Кармайкел (1921) виявили, що чорний однопалий кабан дав від схрещування з дюрок-джерсейскими (рудими) матками потомство, що складається виключно з чорних однопалих тварин. Поворотне схрещування цих особин з дюрок-джерсеями дало 8 чорних однопалих, 9 рудих однопалих, 11 чорних двопалих і 14 рудих двопалих поросят. Як успадковується однопалість? Як успадковується чорна і руда масть? Яка очікувана чисельність кожного з чотирьох інших нащадків від поворотного схрещування? Скільки з них були гетерозиготні лише за однією парою генів? Що б ви зробили, аби отримати лінію однопалих рудих свиней, константних за цими ознаками?

47. Згідно повідомлення Хафіза (1958), в штаті Вашингтон в одному невеликому стаді чистопородних герефордів від бугая Принца Ларрі в результаті схрещування з шістьма коровами було отримано шість телят, у тому числі двох карликів і трьох альбіносів. З корів, схрещених з даним биком, дві були його повними сестрами, а дві − напівсестрами. Отримане потомство було наступного типу: від корови А − альбінос, карлик; від корови Б − не альбінос, карлик; від корови В − альбінос, не карлик; від корови Г − не альбінос, не карлик; від корови Д − альбінос, не карлик; від корови Е − не альбінос, не карлик. Яке найбільш правдоподібне пояснення природи альбінізму в даному стаді? Природи карликовості? Чи є незалежне розщеплення цих двох ознаках? У кого з семи батьків виявлений генотип відносно альбінізму? Карликовості? Відносно обох цих ознак? Чи можна було б використовувати бика Принца Ларрі в якому-небудь іншому стаді без великого ризику, що від нього народяться ще альбіноси і карлики? При позитивній відповіді поясніть, що це повинно бути за стадо?

48. У запашного горошку високий ріст (А) домінує над карликовим (а), зелене забарвлення бобів (В) − над жовтою (в), а кругла форма насіння (С) − над зморшкуватою (с). Яке буде потомство в наступних схрещувань: ААВвСс X ааВвсс?

49. Деякі форми катаракти і глухонімоти у людини передаються як аутосомні рецесивні незчеплені між собою ознаки. Відсутність різців і іклів верхньої щелепи також може передаватися як рецесивна ознака. Яка вірогідність народження дітей зі всіма трьома аномаліями в сім'ї, де один з батьків страждає катарактою і глухонімотою, але гетерозиготний за третьою ознакою, а інший гетерозиготний за катарактою і глухонімотою, але страждає відсутністю різців і іклів верхньої щелепи?

50. Полідактилія (шестипалость), короткозорість і відсутність малих корінних зубів передаються як домінантні аутосомні ознаки. Яка вірогідність народження дітей без аномалій в сім'ї, де обоє батька страждають всіма трьома недоліками, але гетерозиготні за всіма трьома генами? Визначите вірогідність народження дітей без аномалій в сім'ї, про яку відоме наступне: бабка по лінії дружини була шестипалою, а дід − короткозорий. Відносно інших ознак вони нормальні. Дочка ж успадкувала від своїх батьків дві аномалії. Бабка по лінії чоловіка не мала малих корінних зубів, у неї нормальний зір і п'ятипала кисть. Дід був нормальний відносно всіх трьох ознак. Син успадкував аномалію матері.

 

 


Дата добавления: 2014-11-24 | Просмотры: 2032 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)