АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Завдання № 3

Прочитайте:
  1. До виконання індивідуального завдання
  2. Етапний медико-біологічний контроль: спрямованість, завдання, зміст і методи.
  3. Завдання
  4. Завдання 3
  5. Завдання акушера по веденню другого періоду пологів.
  6. Завдання акушера по веденню першого періоду пологів.
  7. Завдання мають по п’ять варіантів відповідей. Оберіть лише одну правильну або найкращу відповідь і позначте її у бланку відповідей
  8. Завдання № 1
  9. Завдання № 2

1. У господарство, що займається розведенням м'ясної худоби, було завезено 50 телиць і один бугай. Усі тварини були чорними і комолими, тобто за фенотипом вони були подібні з абердин-ангусами. Точних даних про їхніх походження не було. Серед отриманих від цих тварин 50-ти телят 28 були чорними комолими, 10 − червоними комолими, 8 − чорними рогатими і 4 теляти − червоними рогатими. Які ознаки є домінантними, а які рецесивними? Який генотип завезених тварин? Яке теоретично очікуване розщеплення в їхньому потомстві?

2. Написати можливих типів гамет, що продукуються організмами з наступними генотипами: ААВВ, CCDD, EeFf, gghh (гени успадковуються незалежно).

3. У морських свинок ген чорного забарвлення шерсті W домінує над алеллю білого забарвлення w. Короткошерстість визначається домінантним геном L, а довгошерстість − рецесивним l. Гени забарвлення і довжини шерсті успадковуються незалежно. Гомозиготна чорна короткошерста тварина була схрещена з гомозиготним білим довгошерстим. Яке потомство вийде від поворотного схрещування свинок з F1 з батьківською особиною?

4. Чистопородного чорного комолого бугая (домінантні ознаки, які успадковуються незалежно) схрестили з червоними рогатими коровами. Якими будуть гібриди? Яким виявиться наступне покоління від схрещування гібридів між собою?

5. У дрозофіли сіре забарвлення тіла і наявність щетинок – домінантні ознаки, які успадковуються незалежно. Яке потомство слід чекати від схрещування жовтої самки без щетинок з гетерозиготним за обома ознаками самцем?

6. При схрещуванні рослин флокса з білими блюдцеподібними і кремовими воронкоподібними квітками все потомство мало білі блюдцеподібні квітки. При схрещуванні отриманих гібридів між собою було отримано 726 рослин, що мають білі блюдцеподібні квіти, 238 – білі воронкоподібні, 245 – кремові блюдцеподібні і 83 – кремові воронкоподібні. Як успадковуються ознаки забарвлення і форми квітів у флокса? Які генотипи вихідних рослин?

7. Скільки типів гамет і які саме утворюють наступні організми: а) організм з генотипом Ссdd; б) дигібрид CcDd; в) тригібрид CcDdEe?

8. У морської свинки є дві алелі, які визначають чорне або біле забарвлення шерсті, і дві алелі, які визначають коротку або довгу шерсть. При схрещуванні між гомозиготами з короткою чорною шерстю і гомозиготами з довгою білою шерстю у всіх нащадків F1 шерсть була коротка і чорна. Які алелі є домінантними? Яким буде співвідношення різних фенотипів в F2?

9. У кішок ген короткої шерсті (L) домінує над геном довгої шерсті (l), а ген, що визначає білі плями (S), домінує над геном відсутності білих плям (s). Яке буде співвідношенням фенотипів нащадків від схрещування LLSs х Llss?

10. Нормальні розміри у вівса домінують над гігантизмом, а ранньостиглість – над пізньостиглістю. Гени обох ознак знаходяться в різних парах хромосом. Якими ознаками володітимуть гібриди від схрещування гомозиготних рослин пізньостиглого вівса нормальних розмірів з гігантським ранньостиглим?

11. У людини короткозорість домінує над нормальним зором, а карий колір очей – над блакитним. Єдине дитя короткозорих карооких батьків має блакитні очі і нормальний зір. Встановити генотипи всіх членів сім'ї.

12. При самозапиленні рослин томатів високих з розітнутим листям було отримано: таких же рослин – 924, високих з картоплеподібним листям – 317, карликових з розітнутим листям – 298, карликових з картоплеподібним листям. Визначити генотипи вказаних рослин.

13. У собак ген чорної шерсті домінує над кольором кавової шерсті, а ген короткої шерсті – над довгою. Мисливець купив собаку чорну з короткою шерстю і хоче бути упевнений, що вона не несе генів кавового кольору і довгої шерсті. Якого партнера за фенотипом і генотипом треба підібрати для схрещування, аби перевірити генотип купленого собаки?

14. У гарбуза біле забарвлення плодів домінує над жовтим, а дископодібна форма − над кулеподібною. Якими будуть забарвлення і форма плодів у рослин першого покоління від схрещування гомозиготної рослини з жовтими дископодібними плодами з рослиною, гомозиготною за білим забарвленням і кулеподібною формою плодів?

15. Скільки типів гамет і які саме утворюють наступні організми: а) організм з генотипом ССdd; б) організм з генотипом ссDD; в) організм гомозиготний рецесивний за генами с і d?

16. Нормальні розміри у вівса домінують над гігантизмом, а ранньостиглість – над пізньостиглістю. Гени обох ознак знаходяться в різних парах хромосом. Який відсоток гігантських ранньостиглих рослин можна чекати від схрещування гетерозиготних за обома ознаками рослин?

17. У гороху жовтий колір насіння А домінує над зеленим а, гладка поверхня насіння В − над зморшкуватою b. Гомозиготний жовтий гладкий горох схрещували із зеленим зморшкуватим. Визначити фенотип і генотип потомства в першому і в другому поколіннях.

18. У гороху жовтий колір насіння А домінує над зеленим а, гладка поверхня насіння В − над зморшкуватою b. Дигетерозиготний горох з жовтим гладким насінням схрещений із зеленим зморшкуватим. Яке розщеплювання по фенотипу і генотипу очікується в потомстві?

19. Нормальні розміри у вівса домінують над гігантизмом, а ранньостиглість – над пізньостиглістю. Гени обох ознак знаходяться в різних парах хромосом. Від схрещування ранньостиглих рослин нормальних розмірів між собою було отримано 22372 рослини. З них гігантських виявилися 5593 рослини і стільки ж пізньостиглих. Визначите число отриманих гігантських рослин пізнього дозрівання.

20. У фігурного гарбуза біле забарвлення плодів W домінує над жовтою w, а дископодібна форма плодів D – над кулеподібною d. Схрещується рослина, гомозиготна за жовтим забарвленням і дископодібною формою плодів, з рослиною, гомозиготною за білим забарвленням і кулеподібною формою плодів. Якими будуть забарвлення і форма плодів у рослин першого і другого покоління?

21. У батьків, що мають нормальну пігментацію і кучеряве волосся (обоє ознаки домінантні), дитя – альбінос з гладким волоссям. Які генотипи батьків і яких дітей можна чекати від цього шлюбу надалі?

22. У блакитноокого темноволосого батька і кароокої світловолосої матері четверо дітей. Кожен з них відрізняється за однією з вказаних ознак. Які генотипи батьків, якщо темне волосся і карі очі – домінантні ознаки?

23. У людини карий колір очей домінує над блакитним, а здатність володіти правою рукою – над здатністю володіти лівою рукою. Гени обох ознак знаходяться в різних хромосомах. Кароокий правша одружується на блакитноокій лівші. Яке потомство відносно вказаних ознак можна чекати?

24. Гомозиготна муха дрозофіла жовтого кольору з дуже вузькими крилами схрещена із звичайною гомозиготною дрозофілою (сіре тіло, нормальні крила). Якими будуть гібриди? Яке потомство вийде в результаті схрещування гібридів?

25. Світловолосий кароокий чоловік з сім'ї, всі члени якої мали карі очі, одружувався на блакитноокій темноволосій жінці, мати якої була світловолосою. Який фенотип можна чекати у дітей?

26. Муха дрозофіла з чорним тілом і зачатковими крилами схрещена з мухою, що має сіре тіло і нормальні крила. Яке потомство можна чекати, якщо друга муха гомозиготна за обома генами?

27. Яке потомство вийде від схрещування гетерозиготного чорного комолого бугая з рогатою червоною коровою, якщо комолість і чорна масть – домінантні ознаки?

28. У кішок ген короткої шерсті (L) домінує над геном довгої шерсті (l), а ген, що визначає білі плями (S), домінує над геном відсутності білих плям (s). Яке буде співвідношенням фенотипів нащадків від схрещування LlSs х Llss?

29. У гарбуза біле забарвлення плодів домінує над жовтим, а дископодібна форма − над кулеподібною. Які ознаки будуть у рослин в потомстві від поворотного схрещування особин першого покоління з жовтим дископодібним батьком; з білим кулеподібним батьком? Чи будуть дані схрещування відноситися до аналізуючого схрещування?

30. У гороху жовтий колір насіння А домінує над зеленим а, гладка поверхня насіння В − над зморшкуватою b. При запиленні кольорів зеленого гладкого гороху пилком жовтого зморшкуватого в потомстві отримані жовті гладкі, жовті зморшкуваті, зелені гладкі, зелені зморшкуваті плоди в рівних кількостях (по 1/4). Визначити генотипи батьків.

31. Чорна масть великої рогатої худоби домінує над рудою, а білоголовість − над суцільним забарвленням голови. Яке потомство можна отримати від схрещування гетерозиготного чорного бугая з суцільним забарвленням голови з рудою білоголовою коровою, якщо остання гетерозиготна за білоголовістю? Гени обох ознак знаходяться в різних хромосомах.

32. У собак чорний колір шерсті домінує над кавовим, а коротка шерсть над довгою. Обидві пари генів знаходяться в різних хромосомах. Який відсоток чорних короткошерстних щенят можна чекати від схрещування двох особин, гетерозиготних за обома ознаками?

33. У фігурного гарбуза біле забарвлення плодів W домінує над жовтою w, а дископодібна форма плодів D – над кулеподібною d. Схрещується рослина, гомозиготна за жовтим забарвленням і дископодібною формою плодів, з рослиною, гомозиготною за білим забарвленням і кулеподібною формою плодів. Якими будуть забарвлення і форма плодів у потомстві від поворотного схрещування рослин цього покоління з жовтим дископодібним батьком?

34. У рослин томату ген пурпурного забарвлення стебел (А) домінує над геном зеленого забарвлення (а), а ген червоного забарвлення плодів (R) домінує над геном жовтого забарвлення (r). Якщо схрестити дві рослини томату, гетерозиготних за обома з цих ознак, то якою буде серед нащадків частка рослин з пурпурними стеблами і жовтими плодами?

35. У фігурного гарбуза біле забарвлення плодів W домінує над жовтою w, а дископодібна форма плодів D – над кулеподібною d. Схрещується рослина, гомозиготна за жовтим забарвленням і дископодібною формою плодів, з рослиною, гомозиготною за білим забарвленням і кулеподібною формою плодів. Якими будуть забарвлення і форма плодів у потомстві від поворотного схрещування рослин цього покоління з білим кулеподібним батьком?

36. У гороху жовтий колір насіння А домінує над зеленим а, гладка поверхня насіння В − над зморшкуватою b. Гетерозиготний жовтий зморшкуватий горох схрещений із зеленим, гетерозиготним за гладкою формою насіння. Яким буде розщеплювання за фенотипом і генотипом у першому поколінні?

37. Рослина гарбуза з білими дископодібними плодами, схрещена з рослиною, що має білі кулеподібні плоди, дає 38 рослин з білими дископодібними, 36 – з білими кулеподібними, 13 – з жовтими дископодібними і 12 – з жовтими кулеподібними плодами. Визначити генотипи батьківських рослин, знаючи, що у фігурного гарбуза біле забарвлення плодів W домінує над жовтою w, а дископодібна форма плодів D – над кулеподібною d.

38. У кролика біле забарвлення шерсті рецесивне по відношенню до сірого, а хвиляста шерсть домінує над гладкою. Сірий хвилястий кролик схрещується з сірою гладкошерстою самкою. У потомстві отримані білі хвилясті кролики. Як провести схрещування далі, аби отримати більше білих хвилястих кроликів? Як перевірити чистоту лінії білих хвилястих кроликів з першого покоління?

39. Курка і півень чорні чубаті. От них отримані курчата: 7 чорних і 3 бурих чубатих, 2 чорних і 1 бурий без чуба. Як успадковуються вказані ознаки у курей? Які генотипи батьківських особин?

40. У рослин томату ген пурпурного забарвлення стебел (А) домінує над геном зеленого забарвлення (а), а ген червоного забарвлення плодів (R) домінує над геном жовтого забарвлення (r). Якщо схрестити дві рослини томату, гетерозиготних за обома з цих ознак, то якою буде серед нащадків частка рослин із зеленими стеблами і червоними плодами

41. Яке потомство можна чекати при схрещуванні двох мух дрозофіл отримано 35 мух з сірим тілом і зачатковими крилами і 37 мух з чорним тілом і зачатковими крилами. Який фенотип батьків?

42. Плоди томатів бувають червоні і жовті, гладкі і пухнасті. Ген червоного кольору домінантний, ген пухнастої рецесивний. Обоє пари генів знаходяться в різних хромосомах. Яке потомство можна чекати від схрещування гетерозиготних томатів з червоними і гладкими плодами з особиною, гомозиготною за обома рецесивними ознаками?

43. У гороху жовтий колір насіння А домінує над зеленим а, гладка поверхня насіння В − над зморшкуватою b. При запиленні кольорів жовтого зморшкуватого гороху пилком зеленого гладкого одна половина потомства була жовтою гладкою, друга – зеленою гладкою. Визначити генотипи батьківських рослин.

44. Із зібраного в селянському господарстві урожаю помідорів виявилося 36 т гладких червоних і 12 т червоних пухнастих. Скільки в зібраному урожаї буде жовтих пухнастих помідорів, якщо вихідний матеріал був гетерозиготним по обох ознаках?

45. У кішок ген короткої шерсті (L) домінує над геном довгої шерсті (l), а ген, що визначає білі плями (S), домінує над геном відсутності білих плям (s). Яке буде співвідношенням фенотипів нащадків від схрещування LlSs х llss?

46. У рослин томату ген пурпурного забарвлення стебел (А) домінує над геном зеленого забарвлення (а), а ген червоного забарвлення плодів (R) домінує над геном жовтого забарвлення (r). Якщо схрестити дві рослини томату, гетерозиготних за обома з цих ознак, то якою буде серед нащадків частка рослин з пурпурними стеблами і червоними плодами?

47. Схрещуються дві породи тутового шовкопряда, які відрізняються наступними двома ознаками: одна з них дає однобарвну гусінь, що плете жовті кокони, а інша – смугастих гусениць, що плетуть білі кокони. У першому поколінні всі гусениці були смугастими і плели жовті кокони. У другому поколінні вийшло наступне розщеплювання: 6385 смугастих гусениць, що плетуть жовті кокони, 2147 – смугастих з білими коконами, 2099 – однобарвних з жовтими коконами і 691 – однобарвних з білими коконами. Визначите генотипи вихідних форм і потомства першого і другого поколінь.

48. Яке буде потомство при аналізуючому схрещуванні дигетерозиготної дрозофіли з сірим тілом, нормальними крилами і дрозофіли з чорним тілом, зачатковими крилами?

49. У батьків, що мають нормальну пігментацію і кучеряве волосся (обоє ознаки домінантні), дитя – альбінос з гладким волоссям. Які генотипи батьків і яких дітей можна чекати від цього шлюбу надалі?

50. При схрещуванні рослин флокса з білими блюдцеподібними і кремовими воронкоподібними квітками все потомство мало білі блюдцеподібні квітки. При схрещуванні отриманих гібридів між собою було отримано 726 рослин, що мають білі блюдцеподібні квіти, 238 – білі воронкоподібні, 245 – кремові блюдцеподібні і 83 – кремові воронкоподібні. Як успадковуються ознаки забарвлення і форми квітів у флокса? Які генотипи вихідних рослин?

 


Дата добавления: 2014-11-24 | Просмотры: 2374 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)