АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Завдання № 4

Прочитайте:
  1. До виконання індивідуального завдання
  2. Етапний медико-біологічний контроль: спрямованість, завдання, зміст і методи.
  3. Завдання
  4. Завдання 3
  5. Завдання акушера по веденню другого періоду пологів.
  6. Завдання акушера по веденню першого періоду пологів.
  7. Завдання мають по п’ять варіантів відповідей. Оберіть лише одну правильну або найкращу відповідь і позначте її у бланку відповідей
  8. Завдання № 1
  9. Завдання № 2
  10. Завдання № 3

1. Мутації генів, які викликають укорочення кінцівок (а) і довгошерстість (в) у овець, передаються в наступне покоління за рецесивним типом. Їх домінантні алелі формують нормальні кінцівки (А) і коротку шерсть (В). Гени не зчеплені. У господарстві, де розводять вівці з домінантними ознаками, було отримано в потомстві 2336 ягнят. З них 425 довгошерстих з нормальними кінцівками і 143 довгошерстих з короткими кінцівками. Визначити кількість короткошерстих ягнят і скільки серед них з нормальними кінцівками?

2. При схрещуванні рослин дурману, що мають пурпурне забарвлення квіток і гладкі насінні коробочки, з рослинами, що мають біле забарвлення квіток і колючі насінні коробочки, в першому поколінні всі рослини мали пурпурне забарвлення квіток і колючі насінні коробочки. У другому поколінні виявилося 2480 рослин, серед яких 465 рослин мали пурпурне забарвлення квіток і гладкі насінні коробочки. Які генотипи вихідних особин? Яка кількість рослин в F2 матимуть біле забарвлення квіток і гладкі насінні коробочки?

3. Рецесивні гени (а) і (с) визначають прояв таких захворювань у людини, як глухота і альбінізм. Їх домінантні алелі контролюють успадкування нормального слуху (А) і синтез пігменту меланіну (С). Гени не зчеплені. Батьки мають нормальний слух; мати брюнетка, батько альбінос. Народилися три однояйцеві близнюки, хворі за двома ознаками. Яка вірогідність того, що наступне дитя в цій сім'ї матиме обидва захворювання?

4. У дрозофіли червоний колір очей і нормальні крила домінантні ознаки. Яке потомство можна чекати, якщо схрестити гомозиготну червонооку самку із зачатковими крилами з білооком самцем, що має зачаткові крила?

5. Темноволоса великоока жінка (домінантні ознаки), гетерозиготна за обома ознаками, одружилася зі світловолосим великооким чоловіком, мати якого мала маленькі очі. Які можливі генотипи і фенотипи дітей від цього шлюбу?

6. Волохату чорну кролицю (домінантні ознаки), гетерозиготну за другою ознакою, схрестили з білим волохатим самцем, гетерозиготним за другою ознакою. Яке потомство можна чекати від цього схрещування?

7. Схрещувалися високорослі червоно плідні (домінантні ознаки) томати, гетерозиготні за обома ознаками, з низькорослими червоно плідними томатами, гетерозиготними за другою ознакою. У результаті цього схрещування отримано 620 нащадків. Скільки серед них буде гетерозигот за обома ознаками і скільки гомозигот?

8. Відомо, що полідактилія і «білий локон» волосся − домінантні ознаки у людини. У одній сім'ї у батька ампутований 6 палець і він має «білий локон» волосся, його дружина з нормальною будовою кисті і з «білим локоном» волосся. Серед їх трьох дітей одне дитя не має «білого локона», але страждає полідактилією, другою і третій, − мають «білий локоном» і мають нормальну будову кисті. Яка вірогідність народження в цій сім'ї дитяти з полідактилією і «білим локоном» волосся?

9. У великої рогатої худоби чорний колір шерсті, комолість (безрогість) і біла голова домінують відповідно над червоним забарвленням шерсті, рогатістю і суцільним забарвленням шерсті. При схрещуванні між собою комолих, чорних тварин, що мають білу голову, в потомстві виявилися комолі, чорні з білою головою. Визначити генотипи батьків і можливі генотипи телят.

10.Плямистий кіт із заломленими вухами схрещується з однобарвною кішкою зі стоячими вухами, У кішки народилося 7 котенят: 6 − плямистих і 1 − однобарвне Всі котенята мають заломлені вуха. Які ознаки будуть домінантними? Визначити генотипи батьків і потомства.

11.Визначити вірогідність народження в сім'ї карооких дітей нормального зросту, якщо відоме наступне: дружина була блакитноокою низькорослою; батько мав карі очі і низький зріст, його батьки були: один − блакитноокий нормального зросту, а інший − кароокий і низькорослий. У цій сім'ї вже є одне дитя, що має нормальний зріст і блакитні очі. Низький зріст і карі очі − домінантні ознаки.

12.У собак чорний колір шерсті домінує над коричневим, а коротка шерсть − над довгою. Який відсоток короткошерстих коричневих щенят можна чекати від схрещування двох гетерозиготних за обома ознаками собак?

13.У щурів гени, які обумовлюють нормальний розвиток сенсорної системи і нормальне функціонування активності головного мозку, домінують по відношенню до генів, які обумовлюють дефект сенсорної системи і низьку функціональну активність головного мозку. Відомо, що гомозиготні за обома рецесивними генами щури не здатні виучуватися в лабіринті, а гомозиготні рецесивні за якою-небудь однією парою генів і які мають хоча б одну домінантну алель за іншою парою генів, погано вчаться. У лабораторії схрещували між собою гетерозиготних за обома парах генів щурів. Яка вірогідність отримання потомства, яке погано навчається?

14.У великої рогатої худоби чорний колір шерсті, комолість (безрогість) і біла голова домінують відповідно над червоним забарвленням шерсті, рогатістю і суцільним забарвленням шерсті. При схрещуванні між собою комолих, чорних тварин, що мають білу голову, в потомстві виявилися комолі, чорні, з суцільним забарвленням шерсті. Визначити генотипи батьків і можливі генотипи телят.

15.У людини вузький ніс і монголоїдний тип очей домінують над широким носом і європеоїдним типом очей. Жінка має широкий ніс і монголоїдний тип очей, а її мати була з європеоїдним типом очей. Чоловік має вузький ніс і монголоїдний тип очей і є гетерозиготним за обома ознаками. Яке потомство можна чекати від шлюбу цих чоловіка і жінки?

16.При схрещуванні чорних мишей з довгими вухами і коричневих мишей з короткими вухами все потомство виявилося чорним з довгими вухами. У результаті схрещування цього потомства між собою отримали 144 мишенята. Визначити генотипи і фенотипи усіх нащадків та їх співвідношення.

17.При схрещуванні гарбузів, що мають жовті дископодібні плоди, з гарбузами, що мають білі сферичні плоди, в потомстві виявилися білі гарбузи з дископодібними плодами. У другому поколінні 340 гарбузів мали жовті сферичні плоди. Визначити генотипи батьків. Яка кількість гарбузів в F2 матиме білі сферичні плоди і скільки гарбузів матиме дископодібні плоди?

18.У дорослої людини глаукома буває двох типів, одна визначається домінантним аутосомним геном, інша − рецесивним аутосомним, не зчепленим з попереднім геном. Яка вірогідність народження дітей з аномалією, якщо один батько гетерозиготний за обома парами генів, а інший − має нормальний зір і гомозиготний за обома парами генів.

19.Допустимо, що рудий колір шерсті великого кенгуру домінує над сірим кольором, а ознака повністю опушеної морди − над частково оголеною мордою. У зоопарку схрещували між собою рудих кенгуру, що мають повністю опушені морди, гетерозиготних за обома ознаками. Яка вірогідність народження від цього схрещування сірих кенгуру, що мають повністю опушені морди?

20.У томатів пурпурне забарвлення стебла домінує над зеленим, а розітнуте листя над суцільнокраїм. У господарстві схрещували рослини томату з пурпурними стеблами, що мають розсічене листя з рослинами, що мають зелені стебла і розітнуте листя. У потомстві виявилося 386 рослин з пурпурним стеблом і розітнутим листям, 126 рослин з пурпурним стеблом і суцільнокраїм листям, 390 рослин із зеленим стеблом і розітнутим листям і 122 рослини із зеленим стеблом і суцільнокраїм листям. Як успадковуються ознаки? Визначити генотипи вихідних рослин.

21.Передбачимо, що розвиток незвичайної сили, слабкої стомлюваності м'язів і хорошої гнучкості визначаються рецесивними аутосомними генами. Яких дітей можна чекати від шлюбу Іллі Муромця і звичайної дівчини, якщо про них відоме наступне: Ілля Муромець володів незвичайною силою, слабкою стомлюваністю м'язів, поганою гнучкістю і був гетерозиготним за третьою ознакою; дівчина мала середні силові якості, швидку втомлюваність м'язів, хорошу гнучкість і була гетерозиготною за першими двома ознаками.

22.У великої рогатої худоби чорний колір шерсті, комолість (безрогість) і біла голова домінують відповідно над червоним забарвленням шерсті, рогатістю і суцільним забарвленням шерсті. При схрещуванні між собою комолих, чорних тварин, що мають білу голову, в потомстві виявилися комолі рогаті, червоні з білою головою. Визначити генотипи батьків і можливі генотипи телят.

23.При схрещуванні рослин дурману, що мають пурпурне забарвлення квіток і гладкі насінні коробочки, з рослинами, що мають біле забарвлення квіток і колючі насінні коробочки, в першому поколінні всі рослини мали пурпурне забарвлення квіток і колючі насінні коробочки. У другому поколінні виявилося 2480 рослин, серед яких 465 рослин мали пурпурне забарвлення квіток і гладкі насінні коробочки. Які генотипи вихідних особин? Яка кількість рослин в F2 матимуть біле забарвлення квіток і колючі насінні коробочки?

24.На птахофабриці схрещували бурих півнів без чубків і чорних чубатих курей. У першому поколінні отримали 147 чорних чубатих і 151 бурих чубатих птиць. При схрещуванні чорних чубатих півнів і бурих чубатих курей з першого покоління в F2 отримали 126 чорних чубатих птиць. Скільки птахів в F2 будуть чорними без чубка?

25.При схрещуванні кавунів, що мають зелене забарвлення і кулеподібну форму плодів, з кавунами, що мають смугасте забарвлення і подовжену форму плодів, в потомстві всі кавуни мали зелене забарвлення і кулеподібні форму плодів. Кавуни з F1 схрестили з кавунами, що мають смугасте забарвлення і подовжену форму плодів. У результаті цього схрещування отримали 620 кавунів зі смугастим забарвленням і кулеподібною формою плодів. Яка кількість плодів з другого схрещування матимуть зелене забарвлення і кулеподібні форму плодів?

26.При схрещуванні чистопородних безвухих овець білої масті з чистопородними чорними вівцями, що мають довгі вуха, в першому поколінні отримали білих овець з довгими вухами. У другому поколінні отримали 768 ягнят. Скільки ягнят в F2 будуть білими і яка частина серед них виявиться безвухою?

27.Чорний кролик з гладким хутром схрещувався з сірою волохатою кролицею. У результаті цього схрещування отримали сірих волохатих кроленят. Яка частина кроленят в F2 матиме батьківські ознаки?

28.Схрещувалися білі морські свинки, що мають довгу волохату шерсть, з чорними морськими свинками, що мають коротку гладку шерсть. Яка вірогідність отримання в потомстві чорних морських свинок з довгою і волохатою шерстю (домінантні ознаки)?

29.При схрещуванні пізньостиглого вівса нормального росту з ранньостиглим вівсом гігантського росту отримано ранньостигле потомство нормального росту. У другому поколінні отримано 795 ранньостиглих рослин гігантського росту. Які генотипи вихідних особин? Скільки рослин матимуть нормальне ріст і ранню стиглість?

30.Блакитноокий правша одружувався на кароокій правші. У них народилося двоє дітей – кароокий лівша і блакитноокий правша. Від другого браку у цієї жінки з іншим карооким чоловіком – правшею народилося троє дітей. Які генотипи батьків? Блакитні очі домінують над карими, а праворукість над ліворукістю.

31.У людини відсутність ямок домінує над їх наявністю, а кучеряве волосся домінує над прямими. У шлюб вступили жінка з ямками на щоках з прямим волоссям і чоловік з відсутністю ямок і кучерявим волоссям. Відомо, що мати чоловіка мала ямки і була з прямим волоссям. Скільки типів гамет у чоловіка? Яка вірогідність (у %) народження в сім'ї дитяти, яке буде схоже на матір? Скільки різних фенотипів серед дітей в цій сім'ї? Яка вірогідність (у %) народження в сім'ї дитяти схожого на батька? Скільки різних генотипів може бути серед дітей?

32.У людини відсутність малих корінних зубів і шестипалість є домінантними по відношенню до норми. Чоловік з шестипалістю і відсутністю малих корінних зубів, гетерозиготний за обома вищезазначених ознаках одружується з жінкою нормальною за цими ознаками. Скільки типів гамет у жінки? Яка вірогідність (у %) народження в сім'ї дитяти, яке успадкує обоє аномалії батька? Скільки різних фенотипів серед дітей в цій сім'ї? Яка вірогідність (у %) народження в сім'ї здорового дитяти? Скільки різних генотипів може бути серед дітей?

33.У морських свинок чорна шерсть домінує над білою, а кучерява над гладкою. Схрестили білу, гладку свинку з гетерозиготним чорним, кучерявим самцем. Яка частина нащадків матиме білу гладку шерсть.

34.У свиней чорна щетина рецесивна по відношенню до білої, а довгі вуха домінують над нормальними. Схрестили свинку чорну з нормальними вухами з білим кабаном з довгими вухами, який гетерозиготний за обома ознаками. Яка вірогідність отримання чорного поросяти з довгими вухами.

35.У людини шестипалість і гіпертонія – домінантні, а п’ятипалість і нормальний тиск – рецесивні. Чоловік з шестипалість одружився з жінкою в якої гіпертонія, але у них народився здоровий син. Скільки типів гамет утворюється у чоловіка? Скільки типів гамет утворюється у чоловіка дочки? Яка вірогідність (у %) народження дитяти з однією аномалією? Яка вірогідність (у %) народження дитяти з двома аномаліями? Яка вірогідність (у %) народження здорового дитяти?

36.У людини відсутність корінних зубів домінує над їх наявністю, а полідактилія домінують над нормальною кількістю пальців. Одружилися жінка з відсутністю корінних зубів і чоловік, який має полідактилію. У сім'ї народилося дитя, що не має вказаних аномалій. Яка вірогідність (у %) народження в сім'ї дитяти, що має одну аномалію? Яка вірогідність (у %) народження в сім'ї дитяти, яке матиме обоє аномалії? Скільки різних фенотипів серед дітей в цій сім'ї? Яка вірогідність (у %) народження в сім'ї дитяти схожого на батька? Скільки різних генотипів може бути серед дітей?

37.У курей строкате забарвлення оперення домінує над сірим, а голі ноги рецесивні по відношенню до оперених. Яке потомство вийде від схрещування строкатої курки з опереними ногами з півнем сірим з голими ногами. Відомо, що курка була нащадком сірої курки.

38.У собак висячі вуха домінують над стоячими, а коричнева шерсть над білою. Від схрещування чистопорідних собак з висячим вухами з коричневою шерстю з чистопорідними собаками, що мають стоячі вуха і біле забарвлення, отримали гібридів F1. Гібриди F1 були схрещені з собаками, що мають стоячі вуха і біле забарвлення. Отримали 26 щенят F2. Скільки типів гамет у самця? Яка вірогідність народження в F2 щеняти, з генотипом батька? Скільки різних фенотипів серед щенят? Яка вірогідність народження в F2 гомозиготних щенят? Скільки різних генотипів може бути серед щенят?

39.У кішок чорна шерсть домінує над білою, а довга − над короткою. Схрестили білу, короткошерсту кішку з дигетерозиготним чорним, довгошерстим самцем. Яка частина нащадків матиме білу гладку шерсть.

40.У людини наявність ластовиння домінує над їх відсутністю, а руде волосся рецесивне по відношенню до русявого. У сім'ї обоє батьки мають веснянки і русяве волосся, а у їх дочки руді і не мають веснянок. Яка вірогідність (у %) народження в сім'ї дитяти з русявим волоссям? Яка вірогідність (у частинах) народження в сім'ї дитяти з веснянками? Скільки різних фенотипів серед дітей в цій сім'ї? Яка вірогідність (у %) народження в сім'ї дитяти без веснянок, рудого? Скільки різних генотипів може бути серед дітей?

41.У папуг хвилясте оперення домінує над гладким, а різноколірне забарвлення над зеленим. Схрестили гетерозиготну самку папуги з хвилястим оперенням і різноколірним забарвленням і самця папуги з гладким оперенням із зеленим забарвленням. Яка частина хвилястих нащадків гомозиготна?

42.У людини ген гіпертонії домінує по відношенню до нормального тиску, а короткозорість над нормальним зором. У сім'ї обоє батьків страждають гіпертонією і короткозорі, але їх дочка здорова. Скільки типів гамет утворюється у дочки? Яка вірогідність (у %) народження в цієї подружньої пари дитяти з гетерозиготними генами? Скільки різних генотипів серед дітей цієї сім'ї? Яка вірогідність (у %) народження в цієї подружньої пари дитяти з гіпертонією? Яка вірогідність (у %) народження в цієї подружньої пари дитяти з гіпертонією і короткозорістю?

43.Кароокий чоловік з прямим носом одружувався на блакитноокій жінці з кирпоносим носом. Дитя у них народилося карооким з кирпоносим носом. Визначите генотипи всіх згаданих осіб. Ген, що визначає карий колір очей домінує. Прямий ніс домінує над кирпоносим.

44.Коротка шерсть рецесивна, довга домінантна, руда домінантна над сірою. Гетерозиготна довгошерста, руда кішка схрещена з короткошерстним, сірим котом. Визначите генотипи всіх тварин.

45.У людини ген довгих вій домінує по відношенню до коротких вій, а вільна мочка вуха над не вільною. Жінка з довгими віями, вільною мочкою вуха у батька якої вії були короткими, а мочка вуха не вільною вийшла заміж за чоловіка з короткими віями і не вільною мочкою вуха. Скільки типів гамет утворюється у жінки? Яка вірогідність (у %) народження дитяти з довгими віями і вільною мочкою вуха? Скільки різних генотипів серед дітей цієї сім'ї? Яка вірогідність (у %) народження дитяти з короткими віями? Яка вірогідність (у %) народження дитяти з не вільною мочкою вуха?

46.У людини веснянки домінантні над їх відсутністю, а чорне волосся над русявим. Які можуть народитися діти в цій сім'ї, якщо мати має веснянки і русяве волосся, а її батьки не мають веснянок, вийшла заміж за чоловіка без веснянок з чорним волоссям?

47.У гусаків червоні лапи домінують над жовтими, а горбок на дзьобі над його відсутністю. Гетерозиготного гусака з червоними лапами з горбком схрестили з гускою з жовтими лапами без горбка на дзьобі. Скільки типів гамет утворюється у гусака? Яка вірогідність (у частинах) народження гусеняти з червоними лапами? Яка вірогідність (у %) народження гусеняти з жовтими лапами, без горбка? Яка вірогідність (у %) народження гусеняти з горбком? Скільки різних генотипів може бути серед гусят?

48.У томату червоне забарвлення плоду домінує над помаранчевим, а відсутність ворсинок − над їх наявністю. Червоний сорт з ворсинками схрестили з помаранчевим сортом без ворсинок. Отримали гібридів F1. Їх схрестили між собою. У F2 вийшло 420 гібридів. Скільки різних генотипів серед рослин F2? Скільки вийшло в F2 гомозиготних помаранчевих рослин? Скільки різних фенотипів вийшло в F1? Скільки вийшло в F2 червоних рослин з ворсинками? Скільки рослин в F2 з ворсинками?

49.У кішок довга шерсть рецесивна по відношенню до короткої, а відсутність пензлика на хвості домінує над наявністю пензлика. Довгошерста кішка з пензликом на хвості від схрещування з короткошерстим котом без пензлика принесла 3-х котенят: 2 з них − короткошерсті без пензлика на хвості, один довгошерстий з пензликом. Які генотипи всіх тварин?

50.У кукурудзи темне забарвлення домінує над світлим, а подовжена форма над круглою. Темний, подовжений гомозиготний сорт схрестили зі світлим, круглий сортом. Отримали 56 гібридів F1. Їх схрестили з рослинами зі світлим забарвленням. У F2 вийшло 532 гібридів. Скільки різних генотипів серед рослин F2? Скільки вийшло в F2 рослин зі світлим забарвленням? Скільки вийшло в F1 темних з подовженою формою рослин? Скільки різних генотипів в F1? Скільки в F2 гетерозиготних особин?

 


Дата добавления: 2014-11-24 | Просмотры: 1370 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)