АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

A. Комуністичний режим

Прочитайте:
  1. III.3. Особенности кислородного режима крови
  2. IV.3. Особенности кислородного режима крови
  3. VI.3. Особенности кислородного режима крови
  4. А. В одномерном и двумерном режиме
  5. А. Режим работы предприятия.
  6. Асептика антисептика родильном доме. Роль санитарно - гигиенического режима в снижении септических осложнений в учреждениях родовспоможения
  7. Б) в аварийном режиме
  8. Вопр№108 Бактериологический контроль противоэпидемического режима
  9. Вот нехитрые советы нарушающим пищевой режим, выполнение которых помогает достигнуть общей цели — сбросить вес, похудеть.

22. Перший період стосується режиму комуністичного Радянського Союзу, до якого Україна належала до розпаду СРСР в 1991 році. Не існує ніяких сумнівів, що комуністичний режим характеризувався серйозними порушеннями прав людини, а також відсутністю свободи і демократії. Це було чітко зазначено в Резолюції 1481 (2006) Парламентської Асамблеї. Всі інші закони про люстрацію, які були прийняті в країнах Центральної та Східної Європи протягом останніх трьох десятиліть фокусуються на цьому періоді. Люстрація, спрямована на запобігання тоталітарного характеру режиму, не підлягає сумніву.

 

b. Правління Президента Януковича

 

23. Другим періодом є період "узурпації влади з боку Президента України Віктора Януковича", що, відповідно до статті 3.1 Закону охоплює весь строк його повноважень - з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року.

24. Цей період розпочався через більш ніж два десятиліття пісяля повалення тоталітарного комуністичного режиму і через майже двадцять років після вступу України до Ради Європи (1995).

 

 

25. Керівні принципи встановлюють, що люстрація "може бути застосована за умови створення життєздатної вільної демократії та виключно з метою усунення або суттєвого зменшення загрози у зв’язку з використанням особою певного положення задля порушення прав людини або блокування процесу з демократизації. "[8] Таким чином, люстрація "не може використовуватися задля покарання, відплати або помсти; вирок може бути винесений тільки за минулу злочинну діяльність на основі чинного Кримінального кодексу і у відповідності з усіма процедурами і гарантіями кримінального переслідування ".[9] Таким чином," мета люстрації повина полягати, насамперед, у захисті демократії від спогадів тоталітаризму, в той час як друга мета, яка підпорядкована реалізації головної мети, повинна полягати в індивідуальнійй пеналізації осіб, які співпрацювали з тоталітарним режимом ".[10] Період, протягом якого застосовується люстрація, є одним з найважливіших питань. Люстрація, як метод боротьби з минулим, повинна застосовуватися до періоду колишньої політичної системи, яка порушувала права людини та людську гідність, а не до наступного періоду, коли була створена нова система, заснована на гарантіях демократії та прав людини.

 

26. Відповідно до ЄСПЛ, історичний і політичний контекст, який впливає на структуру демократичних інститутів, може становити загрозу для нового демократичного порядку (через відродження ідей, які можуть бути здатними відновити тоталітарний режим, якщо є сприятливий грунт) і, отже, може виправдати застосування люстраційних заходів щодо дій, вчинених після закінчення тоталітарного режиму.[11]

 

27. Що стосується застосування люстраційних заходів щодо дій, вчинених у період після повалення комуністичного тоталітарного режиму, Венеціанська комісія раніше зазначала, що демократичний конституційний порядок повинен себе захищати шляхом демократичного функціонування його установ, шляхом реалізації верховенства права та гарантій захисту прав людини (що включає заборону зловживання правами). По-перше, демократичний уряд є відповідальним перед виборцями, які можуть не визнати перевибори. По-друге, в правовій державі уряд підпорядковується правовим та конституційним стандартам. По-третє, злочини, вчинені членами уряду, є предметом кримінального переслідування. Зрештою, кожна демократична держава може запровадити мінімальну лояльність і може звільнити осіб з посад іншим способом, не вдаючись до такого особливого інструменту, як люстрація.[12] Підсумовуючи: люстрація має бути інструментом, до якого потрібно вдаватися в останню чергу.

 

28. Партійна приналежність, політичні та ідеологічні причини не повинні використовуватися в якості підстави для застосування люстраційних заходів, оскільки в правовій державі, в якій діє верховенство права, стигматизація та дискримінація політичних опонентів не є прийнятними засобами політичної боротьби.[13]

 

29. У лютому 2010 року Президент Янукович переміг на президентських виборах, які вважалися такими, що відповідали міжнародним стандартам.[14] Ситуація в країні почала погіршуватися поступово.[15] Були прийняті заходи, спрямовані на придушення опозиційних сил, але, незважаючи на це, пан Янукович ніколи не мав повної політичної, ідеологічної та економічної монополії по всій країні. Крім того, таке негативне явище, як корупція, було притаманне українському суспільству і до 2010 року. Вищі державні посадовці, які обіймали посади при президенстві Януковича, ймовірно, обіймали їх і до його президенства, і, ймовірно, були лояльними і до колишнього уряду. Вже були прийняті заходи, спрямовані на боротьбу з корупцією, в тому числі, нове законодавства щодо боротьби з корупцією, як це було рекомендовано ГРЕКО. На додаток слід зазначити, що Україна є державою-членом Ради Європи з 1995 року і, як наслідок, з того часу демократичність та відповідність європейським стандартам є предметом мониторингу.

 

30. Звернення до повномасштабних люстраційних заходів щодо цього конкретного періоду означатиме оцінку фактичного функціонування конституційної та правової бази України як демократичної держави, заснованої на верховенстві права. Чи є підстави для таких заходів має оцінювати українська влада, а не Венеціанська комісія. У будь-якому випадку, люстрація повинна бути доповнена іншими засобами забезпечення правосуддя та зміцнення системи державного управління та верховенства права, наприклад, кримінальним переслідуванням осіб, відповідальних за серйозні злочини, включаючи злочини проти людяності, структурними реформами, спрямованими на зміцнення верховенства права, боротьбу з корупцією та викорінення непотизму. Люстрація може бути доповненням до цих способів, але вона ніколи не може замінити їх, так як її роль має бути конкретною і точною.

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 633 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)