АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Диференціальний діагноз. Диференціальну діагностику гострого панкреатиту необхідно провести передусім між тромбозом або емболією брижових судин

Прочитайте:
  1. IX. Диференціальний діагноз
  2. Диференціальний діагноз
  3. Диференціальний діагноз
  4. Диференціальний діагноз.
  5. Диференціальний діагноз.
  6. Диференційний діагноз.
  7. Диференційний діагноз.
  8. ДІАГНОЗ І ДИФЕРЕНЦІАЛЬНИЙ ДІАГНОЗ.
  9. Діагноз.

Диференціальну діагностику гострого панкреатиту необхідно провести передусім між тромбозом або емболією брижових судин, а також пенетрації виразки шлунка або 12 палої кишки в підшлункову залозу і гострої кишкової непрохідності.

1. З тромбозом або емболією брижових судин.

Для тромбозу або емболії брижових судин характерно: важкий стан з самого початку, в анамнезі перенесені ревмокардит або інфаркт, швидко з'являються симптоми перитоніту і наростає інтоксикація.

Даних ознак у даного хворого не виявлено

2. З пенетрацією виразки шлунка або 12 п. Кишки в підшлункову залозу.

При пенетрують виразці в підшлункову залозу спостерігається наступна картина: виразковий анамнез частіше властивий цієї категорії хворих, перед пенетрацією біль підсилюється, при пенетрації болю стають менш правильними (втрачається їх зв'язок з прийомом їжі, частіше це нічні болі), вони мають оперізуючий характер. На висоті болю виникає блювота в крові підвищуються показники властиві поразці підшлункової залози (амілаза, діастаза сечі, трипсин, ліпаза і д.р.) Ренгенологіческі визначається непорушність шлунка в області пенетрації, симптом глибокої ніші виходить за межі органу. При ФГС виявляється виразковий дефект з пенетрацією в підшлункову залозу, при фізика льоном обстеженні спостерігається місцеве напруження м'язів черевної стінки і локальна болючість. У нашої пацієнтки дуже схожа клініка, але т.к. болю зберігають зв'язок з прийомом їжі і найголовніше немає підтвердження при ФГС даний діагноз також можна виключити.

3. З гострою кишковою непрохідністю.

При гострої кишкової непрохідності з'являються переймоподібні болі без іррадіації її в інші області. Цей біль супроводжується різким посиленням кишкових шумів, визначених при аускультації живота і навіть на відстані у вигляді різкого бурчання в животі, (в початковому періоді захворювання), надалі перистальтичні шуми затихають і спостерігається симптом гробової тиші. Багаторазова блювота при кишкової непрохідності з часом набуває каловий характер. Хворі приймають вимушене положення, живіт у них роздутий. Над роздутої кишкової петлею при перкусії живота встановлюють зону високого тімпаніта (симптом Валя і Ківуля). На рентгенограмі спостерігаються чаші Клойбер. Чого у нашої хворої не спостерігається.

При панкреатиті виникає біль у подложечной області часто оперізуючого характеру, біль зазвичай постійна. Захворювання провокується погрішностями дієти, інтенсивність болю залежить від ступеня запальних явищ протікають в залозі (від середньої інтенсивності до дуже жорстоких болів) Також частим ознакою панкреатиту є блювота яка нерідко передує болів, язик обкладений. У більшості хворих температура субфебрильна, ослаблення кишкових шумів при аускультації живота і наявність специфічних симптомів: Мейо-Робсона, Махова, Чухріенко. Більшість з вище перерахованих симптомів спостерігається у пацієнта.

На підставі вищесказаного найбільш вірогідний діагноз гострий панкреатит.

Остаточний діагноз:

 

На підставі анамнезу (на розлиті, інтенсивні болі в животі, а також важкість у лівому підребер'ї, багаторазова блювота після вживання гострої, солоної, смаженої і жирної їжі, а також після зловживання алкоголю, субфебрильна температура), на підставі об'єктивного дослідження (наявність в епігастральній області хворобливості середньої інтенсивності), на підставі даних лабораторних та інструментальних досліджень (ШОЕ 12 мм \ год; УЗД: підшлункова залоза зменшених розмірів, підвищеної ехогенності.) ставиться остаточний діагноз гострий панкреатит.

Супутні захворювання: поверхневий гастрит, злоякісний перебіг.

Прогноз щодо життя сприятливий за умови дотримання всіх дієтологічних рекомендацій та рекомендацій щодо способу життя.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 564 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.011 сек.)