АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

VI. Система навчаючих завдань для перевірки кінцевого рівня знань

Прочитайте:
  1. A. система сбора, обработки и хранения и выдачи информации о техническом состоянии недвижимого имущества
  2. E. четырьмя буферными системами плазмы крови
  3. Fl-адренергическая система
  4. Fl-адренергическая система
  5. II ступень - окуляр - система из 2-5 линз, предназначенная для рассматривания промежуточного изображения.
  6. II. СИСТЕМА ДЫХАНИЯ
  7. II. СИСТЕМА ОРГАНОВ ДЫХАНИЯ
  8. II. Эндокринная система и опухоль
  9. III. Иммунная система и опухоль.
  10. IV.Розпитування по органах і системах

Ситуаційні задачі:

 

6. Хворий 81 року, звернувся зі скаргами на різкій біль у животі. Біль виник раптово через 2 години після їжі. Промивання шлунку і очисні клізми полегшення не принесли. У хворого ІХС, 5 міс потому переніс інфаркт міокарду. Стан хворого важкий, блідий, слизові оболонки цианотичні, акроцианоз. Задуха. Пульс – 100 ударів за 1 хвилину, миготлива аритмія. Живіт рівномірно здутий, м’який, при глибокий пальпації – болючий. Перкуторно – високий тимпаніт, перистальтика різко ослаблена. Перитонеальних симптомів не визначається. Per rectum – залишки калу зі слизом і темною кров'ю. Який ймовірний діагноз і яка буде тактика лікування?

Відповідь. У хворого тромбоз мезентеріальних судин. Показана резекція змертвілої петлі кишечнику.

 

7. Хворий Ш., 72 років доставлений в приймальне відділення у важкому стані із скаргами на здуття живота, біль без чіткої локалізації протягом трьох діб. Загальний стан важкий, шкіра та видимі слизові бліді. Язик сухий. Пульс – 98 ударів за 1 хвилину, АТ 100/60 мм рт. ст. Живіт здутий, болючий в усіх ділянках, визначаються нечіткі ознаки подразнення очеревини. При аускультації - перистальтичні шуми не вислуховуються. Рer rectum - ампула прямої кишки порожня, на рукавичці - сліди кров´янисто-слизових виділень. Найбільш вірогідний попередній діагноз? Оптимальний метод лікування?

Відповідь. У хворого тромбоз мезентеріальних судин. Показана резекція змертвілої петлі.

 

8. Хворий 47 років звернувся із скаргами на підвищення температури до 38оС, біль в області потилиці, наявність набряку. При огляді по задній поверхні шиї визначається інфільтрат 7х5 см, шкіра під ним багрово-чорна, у центрі – багато нориць з гнійно-некротичним вмістом. Визначить діагноз і тактику лікування.

Відповідь. У хворого карбункул шиї. Показаний Х- або Н-подібний розтин і некректомія. В подальшому – пов’язки з протеолітичними ферментами, багатокомпонентними мазям на гідрофільній основі, сорбентами і антисептиками.

 

9. Хворий, 76 років, поступив у хірургічне відділення із скаргами на біль у лівій стопі і гомілці. Впродовж 12 років хворіє на облітеруючий атеросклероз. Близько 2 тижнів тому раптово виник сильний біль у лівій стопі. За медичною допомогою не звертався. Швидко наростав набряк. Шкіра на початку була блідою, далі – мармуровою, на дотик холодною. З'явились міхури відшарованого епідермісу наповнені сукровицею. Пульс на підколінній артерії і артеріях стопи не визначається. Рухи відсутні. Температура тіла – 37,8оС, ЧСС – 100 за 1 хв, АТ – 90/50 мм рт ст. Визначить діагноз і тактику лікування.

Відповідь. У хворого волога гангрена стопи на ґрунті тромбозу атеросклеротично змінених артерій. Показана висока ампутація нижньої кінцівки (верхня третина гомілки, стегно).

 

10. Хворий 65 років, 4 роки тому переніс апендектомію. В ділянці післяопераційного рубця відзначається дефект покривів (отвір) діаметром 1,5-2 мм, через який виділяється близько 2 мл жовтуватого мутного вмісту за добу. Шкіра навкруги даного дефекту не змінена. Пальпація не болюча. Набряку, інфільтрату оточуючих тканин немає.

Визначити необхідні додаткові обстеження.

Відповідь. Хворому потрібно виконати фістулографію.

 

4. У хворої, 38 років, після апендектомії в ділянці післяопераційного рубця відмічається дефект шкіри до 4 мм у диаметрі, який сполучається з ходом вкритим грануляціями. Через нього виділяється до 50 мл виділень за добу. При проведенні фістулографії виявився хід діаметром до 3 мм, довжиною до 4 см по якому контраст потрапляє в сліпу кишку, добре її виповнює. Порушення моторно-евакуаційної функції кишкового тракту не відзначається. Встановіть діагноз та запропонуйте тактику подальшого лікування.

Відповідь. У хворого неповна зовнішня неепітелізована трубчаста кишкова нориця. Лікування варто почати з обтюрації норицевого ходу.

 

11. Хворий, 78 років, переніс операцію з приводу раку сліпої кишки: екстерпація прямої кишки з формуванням одноствольного протиприродного відхідника. Весь кишковий вміст виділяється на передню черевну стінку.

Дайте повну характеристику даної кишкової нориці. Визначте тактику ведення хворого.

Відповідь. У хворого штучна повна зовнішня епітелізована губоподібна нориця. Потрібен підбір калоприймача, догляд за шкірою, лікування основного захворювання.

 

12. У хворого, 68 років, в ділянці внутрішньої кісточки правої гомілки є дефект шкіри, округлої форми діаметром 4 см, глибина 3-4 мм, дефект виповнений грануляціями, периферичної епітелізації немає. Появу дефекту хворий відмічає 6 місяців потому після перенесеної мікротравми. Навколо дефекту шкіра потовщена, синюшно-коричнева. Підшкірні вени гомілки та стегна звивисті, нерівномірно розширені.

Визначте характер описаного дефекту та тактику його лікування.

Відповідь. У хворого трофічна виразка, що виникла на ґрунті хронічної венозної недостатності. Показано місцеве лікування виразки (компресійні пов’язки, санація виразки, стимуляція регенерації) і оперативне лікування (сафенектомія і автодермопластика виразкового дефекту).

 

5. Хворий, 68 років, відмічає мерзлякуватість стоп, виникнення болю у литкових м'язах при ході біля 50 метрів. Пульс на підколінних артеріях та артеріях стопи відсутній. В ділянці зовнішньої кісточки дефект округлої форми, великих розмірів діаметром до 3 см, глибина 2 мм. Дно дефекту виповнено тьмяними грануляціями, вкрито фібрином. Визначте причину виникнення та характер описаного дефекту. Вкажіть тактику обстеження та подальшого лікування даного хворого.

Відповідь. У хворого хронічна ішемія нижніх кінцівок на ґрунті облітеруючого атеросклерозу. Описаний дефект – трофічна виразка, що виникла на фоні хронічної ішемії нижніх кінцівок. Хворий потребує додаткового обстеження (артеріографія, УЗ-дуплексне артеріосканування з доплерографією) і реконструктивної операції на артеріях нижніх кінцівок.

 

6. Пацієнт з психічними розладами проковтнув декілька монет (50 копійок). Скарг не подає. Дихання не утруднене. Кашлю немає. Живіт не здутий, симетричний, безболісний, м'який, бере участь в акті дихання. Перистальтичні шуми звичайні. Визначить тактику ведення хворого.

Відповідь. Потрібне динамічне спостереження в умовах стаціонару. Для контролю просування монет в динаміці потрібно виконувати оглядову рентгенографію черевної порожнини. Оперативне лікування буде показано лише у випадку виникнення перитоніту на фоні можливої перфорація кишки (що в подібних випадках трапляється вкрай рідко) або при тривалій затримці у ШКТ (небезпека пролежня і перфорації).

 

11. Хворій У., 77 років, 1 добу потому була виконана операція – ампутація лівої нижньої кінцівки з приводу вологої гангрени. Стан хворої важкий. Самостійно рухатись вона не може. При огляді виявлена гіперемія шкіри в ділянках кутів обох лопаток, крижово-куприкової ділянки. Яке ускладнення може розвинутись у даної пацієнти? Що необхідно робити в такій ситуації?

Відповідь: у хворої можуть розвинутись пролежні; необхідно протерти вказані ділянки 40% розчином етилового спирту, проводити комплекс заходів з профілактики пролежнів.

 

12. У хворого М., 73 років, що знаходиться в лежачому положенні, в крижово-куприковій ділянці має місце гіперемія шкіри, наявні пухирі з кров’янистим вмістом. Яке ускладнення розвинулось у даного пацієнта, що необхідно зробити в даному випадку?

Відповідь: у хворого розвинувся пролежень крижово-куприкової ділянки (ІІ ступінь); необхідно обробити ділянку ураження 1% розчином діамантового зеленого, накласти асептичну пов’язку, проводити комплексну профілактику пролежнів.

 

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 668 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)