АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Флегмона новонароджених.

Прочитайте:
  1. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  2. Абсцес, флегмона (запальні та гнійні процеси на місці ін’єкції).
  3. Абсцесс и флегмона века
  4. Аденофлегмона
  5. Бактеріальні інфекції у новонароджених. СЕПСИС.
  6. І завд. 5 курс. Геморагічна хвороба новонароджених.
  7. І завд. 5 курс. Геморагічна хвороба новонароджених.
  8. Лікування геморагічної хвороби новонароджених.
  9. Лімфангіт, лімфаденіт, аденофлегмона. Етіологія, діагностика, лікування.
  10. Організація роботи відділень новонароджених.

Гнійно-запальні захворювання м”яких тканин новонароджених.

До гнійно-запальних захворювань новонароджених відносять:

- флегмону новонароджених

- мастит новонароджених

- омфаліт новонароджених

- парапроктит новонароджених.

Флегмона новонароджених.

Етіологія та патогенез.

Своерідне ураження підшкірної клітковини, що виникає в дітей перших тижнів життя, характеризується швидким поширенням, розвитком некрозів клітковини, супроводжується септичними явищами й інтоксикацією. Перевага у вогнищі поразки некротических змін над запальними відрізняє це захворювання від інших гнійних процесів м'яких тканин. Термін «некротическая флегмона немовлят більш точно відбиває сутність патологічного процесу.

Головним збудником флегмони немовляти є стафілокок, що виявляється, як правило, у посівах гною й у ряді випадків висівається з крові. Надалі при виникненні некротичних ран часто приєднується вторинна інфекція (протей, кишкова паличка, синьогнійна паличка й ін.).

Некротичну флегмону немовлят варто розглядати як прояв сепсису. Захворювання може виникнути як метастатичне вогнище на тлі вже наявного сепсису, або, почавшись первинно, служити джерелом розвитку генералізованої інфекції.

Вхідними воротами для мікробів служить шкіра немовляти, оскільки вона легко піддається травмі. Мацерація, попрілості, перегрівання дитини й інші погрішності в уході, а також наявність піодермічних вогнищ полегшують проникнення інфекції. Можливий і гематогенний шлях поширення збудника.

патологічний процес у вогнищі характеризується некрозом підшкірної жирової клітковини внаслідок тромбозу кровоносних судин з явищами эндо- і периартериита. Швидкість розвитку некрозу обумовлена особливостями кровопостачання шкіри немовляти. Судини шкіри мають перпендикулярний хід по відношенню до поверхні шкіри, мають кінцевий тип з мінімальним числом коллатералей, і отже не ограничують запальний процес, а легко передають його на підшкірну клітковину. Некроз підшкірної клітковини приводить до гнійного її розплавлення, відшарування шкіри гноєм, внаслідок чого шкіра також некротизуєься, утворюючи значні шкірні дефекти на ділянках флегмони. Мікробні токсини і продукти розпаду підшкірної клітковини викликають важку токсемію з порушенням обмінних процесів і гемодинаміки. При відсутності адекватного лікування настає бактеріально-токсичний шок, дитина може загинути внаслідок гострої сердцевої недостатності.

Флегмона новонароджених найбільше часто локалізується на задній поверхні тіла — попереково-крижова область, сідниці, область лопаток, потилиця. Рідше уражаються кінцівки, шия, передня грудна стінка, живіт.

Характерною рисою некротичної флегмони немовлят є швидке поширення патологічного процесу. Почавши з невеликого обмеженого вогнища, уже за кілька годин флегмона може захопити великі ділянки шкіри.

Швидкість поширення, схильність до некротизації диктують необхідність ранньої діагностики і своєчасного початку лікування у повному обсязі. Кожна упущена година погіршує стан дитини і погіршує прогноз.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 492 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)