АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Лататтєві – Nymphaeaceae

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядають глечики жовті? Багаторічна водяна рослина понад 100 см завдовжки, з горизонтальним грубим, вкритим рубцями від черешків, кореневищем і плавучими, майже шкірястими, глибоко-серцевидними цілокраїми листками. Квіти жовті, запашні, 4 – 5 см у діаметрі, чашолистки округло-обернено-яйцевидні, знизу зелені або зеленуваті, зверху жовті. Плоди голі, зелені, гладенькі, ослизлі. Цвіте в червні – серпні.

Де ростуть глечики жовті? В стоячих і повільно текучих водах – у річках, старицях, озерах – майже по всій території УРСР. У великій кількості зустрічаються на лівобережній частині республіки (в лісових і лісостепових районах); меншою мірою в ставках і річках – на правобережній. Досить рідко росте в степових районах і плавнях великих річок.

Що й коли збирають? Кореневища – під час цвітіння і в червні – вересні. Виривають їх баграми або руками з попереднім підрізуванням ножами. Відокремлюють листки, квітки і кореневища, які розрізують ножами на тонкі пластинки (3 – 5 мм завтовшки) та сушать на горищах з доброю вентиляцією під залізним дахом, розстелюючи тонким шаром на мішковині або папері.

Коли застосовують глечики жовті? В кореневищах рослин є отруйний алкалоїд нуфарин, дубильні речовини, крохмаль, сітостерол, стигмастерол, метарабінова кислота. Великі дози настою рослини спричинюють блювання, пронос, сон. Може настати смерть від паралічу центральної нервової системи. Малі дози глечиків жовтих викликають збудження організму. Дотримуючи обережності при запальних процесах шлунково-кишкового тракту (в'яжуча дія), анацидних гастритах, ревматизмі, пропасниці, шкірних хворобах, надмірних місячних і при порушенні статевої сфери – імпотенції, холодності – застосовують відвари кореневища. Зовнішньо використовують для спринцювання при гострих і хронічних трихомонадних кольпітах, ускладнених бактеріальною і грибковою (типу кандида) флорою. Лікування складається з 10 – 20 процедур, що проводяться щоденно або через день, залежно від переносимості; всього чотири курси. Процедури призначають після менструації. Як протизаплідний засіб використовують для спринцювання за 5 – 10 хвилин перед статевим актом.

Для виготовлення відвару 4 ложки подрібнених кореневищ варять в 1 літрі води 5 – 7 хвилин. Борошно з кореневищ – випробуваний засіб протії тарганів. У листках і квітках містяться глікозиди, що сприятливо впливають на діяльність серця.

Як виглядає латаття біле (біла водяна лілія)? Водяна рослина з великими плавучими округло-овальними цілокраїми листками і білими великими квітками.

Коли застосовують? При лихоманці, проти безсоння (настоєм тривалий час витриманих у воді свіжих пелюсток натирають руки й ноги), при серцевій слабості (у вигляді настоянки або напару з суміші однакової кількості сушених пелюсток квіток латаття білого і квіток глоду, для приготування якого беруть по 2 столові ложки кожної рослини на 1 склянку окропу; вживають по 1 столовій ложці через 2 години – дія алкалоїду нуфарину і глікозиду німфаліну) та для лікування проносів і гнійних ран (порошок з кореневищ латаття білого – дія дубильних). Відваром з кореневищ миють голову при випаданні волосся.

 

ГЛІД КОЛЮЧИЙ (ГЛІД-КОЛЮХ) –


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1110 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)