АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ РОЗВИТКУ ГНН

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. III. Основні клінічні дані
  3. R 99 Інші неточно визначені та неуточнені причини смерті
  4. V. Основні етапи заняття
  5. Аномалії розвитку жіночих статевих органів.
  6. АНОМАЛІЇ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНІХ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ
  7. АНОМАЛІЇ РОЗВИТКУ МАТКИ ТА ПІХВИ
  8. Аномалії розвитку матки та піхви
  9. Аномалії розвитку статевих органів.
  10. АНОМАЛІЇ РОЗВИТКУ ЯЄЧНИКІВ

1. Шокова нирка (травматичний шок, кровотеча, важка операційна травма, ушкодження або розпад тканини печінки.-підшлункової залози, інфаркт міокарда й інші судинні катастрофи, опіки, масивний гемоліз, септичні аборти, стеноз воротаря і т.і.).

2. Токсична нирка (отруєння нефротропними отрутами — ртуть, пропіленгліколь, бертолетова сіль, сульфаніламіди, антибіотики, рентгенконтрастні засоби, органічні розчинники).

3. Гостра інфекційна (інфекційно-токсична) нирка (лептоспіроз,-анаеробна інфекція).

4. Судинна обструкція (ниркові васкулити, злоякісна АГ, тотальний некроз коркового шару нирок у вагітних, пієлонефрит із некротичним папілітом).

5. Гостра обструкція сечових шляхів (закупорка сечоводу каменем, пухлиною, гостра затримка сечі при аденомі простат лини сечового міхура).

Клінічний перебіг ГНН підрозділяється на 4 періоди:

1) період дії етіологічного чинника;

2) період олігурії-анурії, при якому добовий діурез складає менше 300 мл (тривалість– до 3-х тижнів);

3) період відновлення діурезу з фазою початкового діурезу (коли кількість сечі перевищує 300 мл на добу) і з фазою поліурії (кількість сечі 2-3 л і більше на добу);

4) період видужання, що починається з моменту нормалізації азотемії.

Про ступінь гіперазотемії судять за рівнем креатиніну і сечовини в плазмі крові. Більш достовірним є дослідження рівня креатиніну, що не залежить від харчування хворого і рівня білкового катаболізму й у нормі складає 0,072-0,123 ммоль/л.

У підтвердженні захворювань нирок як запального, так і імунного похоження великого значення надається загальноклінічному аналізу сечі та аналізам сечі за Нечипоренком та Зимницьким. Окрім цих досліджень має значення дослідження функції нирок при ультразвуковому та біохімічному вивченні змін.

Вказівки до практичної роботи студентів на занятті

Інтерпретація аналізів сечі: загального, проби за Нечипоренком та проби Зимницького


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 359 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)