АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Біомеханіка суглобів

Прочитайте:
  1. S.83. Вивих, розтягнення та деформація суглобів та зв'язок коліна
  2. V. РЕВМАТИЗМ. ХВОРОБИ СУГЛОБІВ. СИСТЕМНІ ЗАХВОРЮВАННЯ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ.
  3. Види суглобів
  4. ВРОДЖЕНІ ДЕФОРМАЦІЇ ХРЕБТА, КІСТОК ТА СУГЛОБІВ. СКОЛІОЗ
  5. ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ КІСТОК, СУГЛОБІВ, СУХОЖИЛКІВ
  6. ДЕГЕНЕРАТИВНО-ДИСТРОФІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ХРЕБТА ТА СУГЛОБІВ
  7. Загальна характеристика системи дихання. Основні етапи дихання. Біомеханіка вдиху і видиху.
  8. Заслуговує максимальне згинання тазово-стегнових суглобів роділлі. Даний метод є найменш травматичним і в
  9. Класифікація суглобів і їх загальна характеристика

У організмі живої людини суглоби відіграють потрійну роль: 1) вони сприяють збереженню положення тіла; 2) приймають участь у переміщенні частин тіла по відношенню одна до іншої і 3) є органами локомоції (переміщення) тіла у просторі.

Так як в процесі еволюції умови для м’язової діяльності були різними, то і отримали зчленування різної форми і функції. За формою суглобової поверхні можуть розглядатись як відрізки геометричних тіл обертання: циліндра, який обертається навколо однієї осі; еліпса, який обертається навколо двох осей, і кулі – навкруг трьох і більше осей.

В суглобах рухи здійснюються навколо трьох головних осей.

Розрізняють наступні види рухів у суглобах:

1. Рух навколо фронтальної (горизонтальної) осі – згинання, flexio, зменшення кута між кістками, які зчленовуються і розгинання (extensio) – збільшення цього кута.

2. Рух навколо сагітальної (горизонтальної) осі – приведення (adductio), наближення до серединної площини, і відведення (abductio), віддалення від серединної площини

3. Рухи навколо вертикальної осі, обертання (rotatio), обертання всередину, (pronatio), обертання зовні (supinatio).

4. Коловий рух (circumductio), при якому здійснюється перехід з одної осі на іншу, причому один кінець кістки робить коло, а вся кістка – фігуру конусу.

Можливі і ковзаючі рухи суглобових поверхонь, а також віддалення їх одна від іншої, як це, наприклад, спостерігається при розтягуванні пальців.

Характер руху у суглобах обумовлюється формою суглобових поверхонь. Об’єм рухів у суглобах залежить від різниці в розмірах поверхонь, які зчленовуються. Якщо, наприклад, суглобова ямка являє за своєю протяжністю дугу в 140 градусів, а головка в 210 градусів, то дуга рухів буде дорівнювати 70 градусам. Чім більша різниця площ суглобових поверхонь, тим більша дуга (об’єм) рухів, і навпаки. Рухи в суглобах обмежуються іще різного роду гальмами, роль яких виконують деякі зв’язки, м’язи, кісткові виступи. Так як посилене фізичне (силове) навантаження, яка викликає робочу гіпертрофію кісток, зв’язок і м’язів, приводить до розростання цих утворень і обмеженню рухливості, то у різних спортсменів відмічається різна гнучкість у суглобах в залежності від виду спорту. Наприклад, плечовий суглоб має великий об’єм рухів у легкоатлетів і менший у важкоатлетів. Якщо гальмуючі пристосування в суглобах розвинені особливо сильно, то рухи в таких суглобах різко обмежені. Такі суглоби називають тугими.

На амплітуду рухів впливають і внутрішньосуглобові хрящі, які збільшують різноманітність рухів. Так, у скронево – нижньощелепному суглобі, який за формою суглобових поверхонь відноситься до двоосних суглобів, завдяки присутності внутрішньосуглобового диску можливі троякого виду рухи.

Закономірності розташування зв’язок. Скріплюючою частиною суглобу є зв’язки, ligamenta, які направляють у підтримують роботу суглобів, звідси їх поділяють на направляючі і підтримуючі. Число зв’язок у тілі людини велике, тому, щоб краще вивчити і запам’ятати, необхідно знати загальні закони їх розміщення.

1. Зв’язки направляють рух суглобових поверхонь навколо визначеної осі обертання даного суглобу і тому розподіляються в кожному суглобі в залежності від числа і положення його осей.

2. Зв’язки розміщуються: а) перпендикулярно даній осі обертання і б) переважно на її кінцях.

3. Вони лежать у даній площині руху суглобу.

Так, у міжфаланговому суглобі з одною фронтальною віссю обертання направляючі зв’язки розміщуються з її боків (ligamentum collateralia) і вертикально. В ліктьовому двоосному суглобі бокові зв’язки також ідуть вертикально, перпендикулярно фронтальній осі, по її кінцям, а кільцева зв’язка розміщується горизонтально, перпендикулярно вертикальній осі. Нарешті, в багатоосьовому кульшовому суглобі зв’язки розміщуються в різних напрямках.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 1922 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)