АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ КІСТОК, СУГЛОБІВ, СУХОЖИЛКІВ

Прочитайте:
  1. D. Скоріше за все ятрогенне захворювання з елементами неврозу,однак пацієнтку слід до обстежити
  2. II. Захворювання, викликані впливом промислових аерозолів
  3. II.Захворювання черевної стінки і органів черевної порожнини
  4. III. Історія теперішнього (нинішнього) захворювання (Anamnesis morbi)
  5. IV. Захворювання, синдроми і феномени
  6. V. РЕВМАТИЗМ. ХВОРОБИ СУГЛОБІВ. СИСТЕМНІ ЗАХВОРЮВАННЯ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ.
  7. XIX. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями органів черевної порожнини.
  8. XVI. Догляд за хворими з пошкодженнями та захворюваннями голови.
  9. XVIII. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями грудної клітки та органів грудної порожнини.
  10. Абсцес, флегмона (запальні та гнійні процеси на місці ін’єкції).

 

Остеомієліт (osteomyelitis)

Це запальний процес кісткового мозку, кістки та надкісниці, що супроводжується їх некрозом і розплавленням (лізисом). Збудником остеомієліту є стафілокок, стрептокок та інші мікроорганізми. У 10-15 % випадків зустріча­ються мікробні асоціації.

Класифікація остеомієліту:

1. За етіологією: неспецифічний (що викликається банальною гнійною інфекцією) і специфічний (що викликається збудниками специфічної інфекції -туберкульозу, сифілісу, бруцельозу і т. ін.).

2. Залежно від шляхів проникнення мікроорганізмів: гематогенний остеомієліт, при якому збудник попадає в кістку по кровоносних або лімфатичних судинах з інших джерел запалення; і негематогенний остеомієліт, при якому відбувається екзогенне інфікування кісткової тканини (наприклад, при відкри­тих переломах кісток - травматичний, після операції на кістках - післяопера­ційний, після вогнепального поранення - вогнепальний та ін.

3. За клінічним перебігом: 1) гематогенний: а) гострий (токсична форма, септикопіемічна, місцева форма); б) первинно-хронічний; в) вторинно-хроніч­ний; 2) негематогенний: а) гострий, б) хронічний.

4. Залежно від локалізації процесу: остеомієліт трубчастих кісток (стег­нової, плечової, великогомілкової та ін.) і плоских кісток (тазової кістки, ло­патки, кісток черепа та ін.).

5. За морфологічними змінами: місцеву (локальну), дифузну та змішану форми остеомієліту.

6. За ускладненнями: місцеві (патологічний перелом, деформація кістки, арозивна кровотеча та ін.) і загальні - сепсис, амілоїдоз (білкове перероджен­ня) внутрішніх органів, ендокардит та ін.

Гематогенний остеомієліт. В основному уражає дітей у віці 8-14 років, хлопчики хворіють у 2 рази частіше, ніж дівчата. У 70% випадків хвороба розпочинається у весняно-осінній період, що в більшості випадків пов'язано з переохолодженням, частими ангінами і гострими респіраторним захворюваннями (ГРЗ). Переважно гематогенний остеомієліт локалізується у великогоміл ковій кістці, нижній третині стегнової кістки, плечової кістки. Інфекція, попадаючи в кістковий канал, викликає гостре запалення кісткового мозку з на­ступним його гнійним розплавленням. Гній з кісткового каналу через гаверсові щілини проникає в товщу кістки, що призводить до утворення гнійно-некротичних ділянок кістки (секвестрів), які, відходячи або розплавляючись, утворюють секвестральну порожнину. У разі руйнування надкісниці гнійний вміст поширюється на прилеглі тканини, викликаючи остеомієлітну флегмо­ну. Гнійник може самостійно розкритись з утворенням гнійних нориць, через які виділяються кісткові секвестри (рис.2.4.13).

 

Рис. 2.4.13. Схема формування остеомієлітичного джерела:

а - гематогенний шлях поширення інфекції; б - формування

первинного джерела; в - остеомієлітична порожнина з норицею;

г - післятравматичний остеомієліт.

 

Клініка. За клінічним перебігом виділяють місцеву (локальну), коли про­цес локалізований у певній ділянці кістки, і генералізовану (септико-токсичну або септикопіємічну) форми остеомієліту. Остання перебігає з ознаками інтоксикації і сепсису. Гострий остеомієліт починається гостро, подібно до бага­тьох інфекційних хвороб. Спочатку з'являється загальна слабість, нездужан­ня, підвищується температура тіла (39-40°С). Хворі скаржаться на сильний головний біль, нудоту, втрату апетиту. Потім виникає лихоманка, запаморочен­ня, галюцинації, деколи - ознаки подразнення мозкових оболонок. На 3-4-й - день захворювання в ділянці ураження з'являється припухлість м'яких тканин, помірне почервоніння шкіри, місцеве підвищення температури. На 10-12-й день захворювання при пальпації можна виявити флюктуацію. При рентгенологічному дослідженні спостерігають відшарування потовщеної надкісниці. При не­своєчасному наданні якісної медичної допомоги гострий гематогенний осте­омієліт може перейти в хронічну форму.

При посттравматичному остеомієліті гостре запалення розпочинається в м'яких тканинах і травмованій ділянці кістки. Паралельно з гнійним розплавленням некротизованих ділянок м'яких тканин відбу­вається ураження і секвестра­ція пошкоджених ділянок кістки. Розрізняють первинні секвестри, що утворюються з вільних кісткових фрагментів, і вторинні - фрагменти кістки, що є результатом гнійного процесу (рис. 2.4.14).

 

 

Рис. 2.4.14. Післятравматичний остеомієліт кісток правої ступні.

 

Остеомієліт як наслідок переходу запалення на кістку з прилеглих тканин розвиваєть­ся, як правило, при тривалому гнійному процесі в м'яких тка­нинах. Спочатку спостері­гається ураження прилеглої надкісниці (per continuitatem -через дотик), потім кіркової речовини. При відсутності адекватного лікування процес переходить у хронічну стадію. Він проявляється періодичним загостренням запального процесу, формуванням нориць з виділенням із них гною і сек­вестрів (рис.2.4.15).

 

 

Рис. 2.4.15. Остеомієліт ІІІ пальця лівої кисті (після панарицію).

 

В окремих випадках осте­омієліт може з самого початку набирати форму хронічного. До цього виду остеомієліту відносять атипові форми захво­рювання: абсцес Броді (обме­жена гнійна порожнина, пере­важно в епіфізарній частині кістки, оточена сполучнотка­нинною оболонкою), альбумінозний остеомієліт Ольє (білковий ексудат, що локалізується переважно в кірко­вому шарі кістки), склерозивний остеомієліт Гарре (характеризується склерозуванням кістки, переважно діафізарної частини, за рахунок потовщення та ущільнення кісткової тканини і повної облітерації кістковомозкового каналу).

Лікування. Хворого з гострим остеомієлітом госпіталізують у гнійне хірургічне відділення. Лікування повинно бути своєчасним та повноцінним і спря­мованим на: 1) ліквідацію інфекції; 2) підвищення реактивності організму та імунітету; 3) санацію місцевого ураження кістки.

Для боротьби з інфекцією призначають антибіотики (інколи їх вводять внутрішньокістково в ділянку ураженої кістки). З метою створення в кістці високої концентрації антибіотика, його можна вводити і внутрішньоартеріально.

Антибактеріальне лікування необхідно починати з моменту прийняття хво­рого в стаціонар. Використовують комбінацію 2-3 антибіотиків широкого спектра дії. Конкретний вибір останніх уточнюють за даними антибіотикограми, яку виконують не рідше одного разу на тиждень.

Для підвищення реактивності організму призначають антистафілококову плазму, γ-глобулін, полібіолін. З метою підвищення імунітету застосовують імуностимулятори: тимоген, тималін, Т-активін і т. ін.

Місцеве лікування починають з іммобілізації кінцівки шиною або гіпсо­вою пов'язкою. Призначають УВЧ, електрофорез з антибіотиками, йодидом калію, лазеротерапію. При наявності гною в кістковомозковому каналі проводять остеопункцію і трепанацію кістки. Слід зазначити, що пункційний ме­тод застосовують тільки у дітей віком 4-6 років. В інтрамедулярній фазі осте­омієліту, сьогодні, замість традиційної широкої трепанації кістки проводять декомпресійну мікроостеоперфорацію з наступним внутрішньокістковим лаважем (промиванням) через дренажну трубку і введенням антибіотиків у кістко­вий канал. В екстрамедулярній фазі остеомієліту операцію доповнюють роз­криттям і дренуванням параосальної і міжм'язової флегмони. При хронічному остеомієліті теж розкривають секвестральну порожнину, видаляють секвест­ри та гіпергрануляції. Рану дренують для наступного промивання і відсмок­тування гнійного вмісту. Інколи її наповнюють біологічною пломбою - м'яза­ми на ніжці. Після затихання запального процесу хороший ефект дає санатор­но-курортне лікування (Хмельник, Микулинці).

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 775 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)