АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ШКІРИ, ПІДШКІРНОЇ КЛІТКОВИНИ ТА ЛІМФАТИЧНИХ ВУЗЛІВ

Прочитайте:
  1. D. Скоріше за все ятрогенне захворювання з елементами неврозу,однак пацієнтку слід до обстежити
  2. E. - Лімфатичних вузлів.
  3. II. Захворювання, викликані впливом промислових аерозолів
  4. II.Захворювання черевної стінки і органів черевної порожнини
  5. III. Історія теперішнього (нинішнього) захворювання (Anamnesis morbi)
  6. IV. Захворювання, синдроми і феномени
  7. Nx – для оцінки стану регіонарних лімфовузлів даних недостатньо.
  8. V. РЕВМАТИЗМ. ХВОРОБИ СУГЛОБІВ. СИСТЕМНІ ЗАХВОРЮВАННЯ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ.
  9. XIX. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями органів черевної порожнини.
  10. XVI. Догляд за хворими з пошкодженнями та захворюваннями голови.

 

Найпоширенішими місцями ураження хірургічною інфекцією є шкіра та підшкірна клітковина.

Фурункул (furunculus)

Це гостре гнійне запалення волосяного мішечка, сальної залози та прилег­лих тканин (рис. 2.4.4).

 

 

Рис. 2.4.4. Фурункул верхньої губи.

 

Появу фурункула досить часто пов'язують із порушенням правил особистої гігієни, наяв­ністю мікротравми. Зумовлювальними факто­рами можуть бути перевтома, хронічні захво­рювання, особливо діабет, анемія та ін. Збуд­ником фурункула, переважно, є стафілокок.

Клініка. Фурункул починається з появи запального інфільтрату з волосяним мішечком у центрі (фаза інфільтрації). Шкіра в цьому місці стає гіперемованою, з часом у центрі утвору виникає темна або жовта пляма, на місці якої утворюється ділянка некрозу. По­ширення зони некрозу на сосочковий шар, сальні залози, прилеглі тканини призводить до формування гнійника (фаза абсцедування). В подальшому, внаслідок лізису епідермісу, гнійний осередок у вигляді стержня виходить назовні. Після відходження стерж­ня утворюється порожнина, яка виповнюється грануляційною тканиною (ста­дія розрішення, або загоєння). Поряд із цим, у більшості випадків фурункул зу­мовлює незначні загальні прояви захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, втрату апетиту, загальне нездужання). При дослідженні крові спостерігають незначний лейкоцитоз, зсув лейкоцитарної формули вліво.

Лікування. Хворих із фурункулами при відсутності ускладнень (за винят­ком локалізації фурункула на обличчі) лікують амбулаторно. У процесі ліку­вання важливе значення має догляд за шкірою навколо ділянки запалення. Шкіру слід протирати 70° спиртом або 5% розчином калію перманганату, 1 % розчином діамантового зеленого та ін. Під час лікування фурункула не рекомендують застосовувати зігрівальні компреси, які можуть викликати мацерацію шкіри та сприяти розповсюдженню інфекції. Не дозволяють видавлювати фурункул, особливо на обличчі, - це може призвести до поширення інфекції, виникнення сепсису. При абсцедуванні фурункула показане хірургічне ліку­вання - розкриття та дренування гнійника. В окремих випадках для відход­ження некротичного стержня на верхівку гнійника можна накласти кристали­ки саліцилової кислоти на 12-14 год. Остання руйнує епідерміс і сприяє відходженню гною. Для того, щоб не пошкодити прилеглу ділянку шкіри, з липкого пластиру вирізають пластинку, в центрі якої роблять отвір для гнійника, на який накладають кристали кислоти. Зверху закривають шматком марлевої серветки та заклеюють пластиром.

При своєчасному і правильному лікуванні оперативне втручання, як пра­вило, не проводять.

 

Фурункульоз (furunculosus)

Поява декількох фурункулів в одній або декількох ділянках тіла. Як пра­вило, він виникає в ослаблених, виснажених хворих, особливо у хворих на цукровий діабет.

Лікування. У цих хворих, поряд із місцевим, необхідно проводити загальне лікування. Хворим призначають висококалорійну їжу, вітаміни, пивні дріжджі, вводять гамма-глобулін, проводять сеанси автогемотерапії (кров, узяту з вени в кількості 3-5 мл, вводять у сідничний м'яз). Маніпуляцію повторюють через 2-3 доби. У тяжкохворих застосовують антибіотикотерапію, імуностимуляцію, УФ та лазерне опромінення крові, загальне опромінення кварцом і т. ін.

 

Карбункул (carbiincidus)

Це гостре гнійно-некротичне запалення кількох волосяних мішечків, саль­них залоз і тканин, що оточують їх, із некрозом шкіри та підшкірної клітковини. Карбункул спричиняють стафілококи і стрептококи.

Клініка. Найчастіше карбункул виникає на потиличній поверхні шиї, спині (рис. 2.4.5).

 

 

Рис. 2.4.5. Карбункул шиї.

 

У ділянці його формування утворюється інфільтрат, який піднімається над поверхнею шкіри. Шкіра набуває багряно-синього коль­ору. Швидко виникають множинні гнійники, кожний з яких є результатом некрозу волосяних мішків і сальних залоз. Ці гнійники по­ступово, протягом 3-5 днів, об'єднуються в єдиний гнійно-некротичний конгломерат, який розпадається, утворюючи велику рану. При своєчасному та правильному лікуванні такі гнійні рани заповнюються грануляцій­ною тканиною і протягом 3-4 тижнів загою­ються. Після карбункула, як правило, у хво­рих залишаються зірчасті деформуючі рубці. На відміну від фурункула, у хворих із карбункулом спостерігають виражені загальні ознаки гнійної інтоксикації: підвищення тем­ператури, головний біль, у тяжких випадках - лихоманка, запаморочення і т. ін. Особливо тяжко перебігають карбункули у виснажених хворих, а також у хво­рих на цукровий діабет.

Лікування. Хворі на карбункул підлягають госпіталізації в хірургічне відділення. Лікують їх переважно хірургічним методом. У перші дні захворю­вання можна застосовувати метод обколювання карбункула 0,25-0,5% роз­чином новокаїну з антибіотиком широкого спектра дії, проводити ультрафіо­летове опромінення, електрофорез з антибіотиком. Поверхню карбункула зма­зують 70% спиртом, 3% спиртовим розчином йоду. Для загального лікування призначають антибіотики, сульфаніламідні препарати. При погіршенні стану хворого, наростанні гнійної інтоксикації показане хірургічне лікування. Роз­кривають карбункул хрестоподібними розрізами через усю його товщу до здо­рових тканин із наступним видаленням некротичних тканин і розсіченням гнійних запливів. Подальше лікування проводять за загальними принципами гнійної хірургії.

 

Абсцес (abscessus)

Це обмежене запалення і скупчення гною в тканинах чи органах, оточене піогенною оболонкою. Захворювання викликається різними мікроорганізмами (частіше коковою флорою), які проникають у тканини й органи при їх уш­кодженні, порушенні цілості шкіри, слизових оболонок. Нерідко мають місце метастатичні абсцеси при перенесенні інфекції з однієї ділянки тіла в другу лімфогенним або гематогенним шляхом. Слід пам'ятати, що у тяжкохворих, а також при порушеннях асептики абсцеси можуть виникати після ін'єкцій (післяін'єкційний абсцес).

Клініка. В усіх випадках спочатку утворюється обмежений запальний інфільтрат, який, локалізуючись у підшкірній клітковині, при пальпації визна­чається як болісне ущільнення (рис. 2.4.6).

 

 

Рис. 2.4.6. Абсцес правої сідниці.

 

Після його розплавлення утворюється ділянка флуктуації. Часто абсцеси розплавляють шкіру, і гнійний вміст виділяється самовільно. При абсцесах, розташованих у внутрішніх органах (печінці, селезінці, мозку, легенях та ін.), на перше місце виступають ознаки загальної інтоксикації (висока температу­ра, лихоманка, пітливість, зміни крові).

Лікування. На початкових стадіях застосовують консервативне лікуван­ня (антибіотики, сульфаніламіди, болезаспокійливі). При утворенні гнійного вмісту та флуктуації проводять розкриття, дренування гнійника і подальше лікування гнійної рани (рис. 2.4.7).

 

Рис. 2.4.7. Розкриття абсцесу правого стегна.

 

Флегмона (phlegmone)

Розлите гнійне запалення підшкірної або інших локалізацій клітковини, яке має тенденцію до поширення. Розрізняють поверхневі (підшкірна, міжм'язова) та глибокі (позаочеревинного простору, малого таза, середостіння та ін.) флег­мони. Залежно від локалізації вони мають специфічні назви: запалення навколониркової клітковини - паранефрит; навколопрямокишкової - парапроктит; середостіння - медіастініт. Діагностика поверхневих флегмон не є складною.

Клініка. Поверхневі флегмони розпочинаються з розлитого болісного ущільнення, набряку тканин і почервонінням шкіри без чітких меж. Стан хворого погіршується, з'являється висока температура, головний біль, лихоманка. Згодом, за рахунок гнійного розплавлення і некрозу тканин, виникає флуктуація - утворюється порожнина, наповнена гноєм (рис. 2.4.8).

 

 

Рис. 2.4.8. Флегмона долонної поверхні правої кисті.

 

Складніше діагностувати глибокі флегмони. При цьому часто вдається пропальпувати в глибині тканин щільне болісне утворення. Поряд із високою температурою та іншими ознаками гнійної інфекції, вирішальне значення у встановленні діагнозу має діагностична пункція.

Лікування. На початку захворювання (при появі запального інфільтрату) прово­дять консервативну терапію (антибіотики, сульфаніламіди, УВЧ, кварц). При гнійному розплавленні тканин розкривають флегмо­ну за допомогою розрізів, достатніх для ви­далення гною. При цьому необхідно розкри­ти всі запливи, видалити гнійний вміст, не­кротичні тканини і дренувати рану хлорвініловими трубками для санації порож­нини. В подальшому лікування проводять за принципами лікування гнійної рани.

 

Гідраденіт (hydradenitis)

Гостре гнійне запалення потових залоз. Виникненню гідраденіту сприяють підвище­на пітливість і недотримання гігієнічних пра­вил. Гнійно-запальний процес первинно роз­вивається у пахвових ділянках.

Клініка. Захворювання розпочинається з утворення щільного болючого інфільтра­ту, який поступово в центрі розм'якшуєть­ся і призводить до утворення гнояка. Шкіра над ним набуває червоного або синьо-баг­ряного кольору. У народі таке захворюван­ня отримало назву "суче вим'я" (рис.2.4.9).

 

Рис. 2.4.9. Гідраденіт лівої пахвової ділянки.

 

 

Лікування. На початку захворювання проводять обробку ураженої ділянки: вист­ригають волосся, протирають шкіру 2-3% розчином формаліну (для зменшення пітли­вості), призначають сухе тепло, солюкс, УВЧ, кварц. Можна проводити обколювання 0,25-0,5% розчином новокаїну з одним із антибіотиків аміноглікозидного чи цефалоспоринового ряду. Поряд із цим, призначають загаль­не лікування: антибіотики, сульфаніламідні препарати, болезаспокійливі. При наявності розплавлення тканин, появи гнійника показане його розкриття розрі­зом, паралельним шкірній складці, і дренування.

 

Бешиха (erisipelas)

Це гостре прогресуюче запалення шкіри або слизових оболонок із залу­ченням у процес лімфатичних судин. Збудником є стрептокок. Вхідними воро­тами інфекції можуть бути будь-які пошкодження шкіри. Інфекція іноді передається контактним шляхом від одного хворого до іншого. Контактна передача інфекції можлива через руки медичного персоналу, інструментарій, матеріал. До­сить часто бешиха виникає внаслідок по­ширення інфекції гематогенним чи лімфогенним шляхом із гнійного джерела, яке уже є в організмі (нігтьові ложа, потер­тості пальців, ступні). Найчастіше беши­ха локалізується на нижніх кінцівках, у ділянці обличчя, голови, рідше на тулубі.

Клініка. Захворювання починається гостро, супроводжується високою темпе­ратурою (39-40°С), лихоманкою, загаль­ною слабістю. Одночасно на шкірі вини­кає набряк і почервоніння з чіткими межа­ми еритематозна форма; рис. 2.4.10).

 

 

 

Рис. 2.4.10. Бешиха правої стопи (еритематозна форма).

 

 

Інколи на ураженій ділянці шкіри з'являються різної величини міхурці, що містять серозний ексудат (бульозна форма). При їх нагноєнні виникає пустульозна форма, при наявності геморагічного вмісту - геморагічна форма, при нагноєнні та поширенні процесу на підшкірну клітковину - флегмонозна фор­ма і при розвитку некрозу шкіри - некротична. Інколи трапляється так звана блукаюча, або мігруюча, форма бешихи, при якій процес з однієї ділянки пере­ходить на іншу.

Слід пам'ятати, що бешиха може викликати рецидив захворювання. По­вторні запалення нижніх кінцівок досить часто призводять до розвитку слоно­вості (лімфостазу).

Лікування проводять у стаціонарі. Хворим призначають ліжковий режим. Хороший ефект дає опромінення уражених ділянок кварцом в еритемних або суберитемних дозах, змазування (2-3 рази на день) антисептиками: 1 % спир­товим розчином хлоргексидину; сумішшю (2:1) 96% етилового спирту з 20% розчином нашатирного спирту; 5% розчином перманганату калію, люголівським розчином.

Застосування вологих пов'язок у вигляді компресів, у тому числі мазевих, у хворих на бешиху - протипоказане.

Для запобігання поширенню інфекції і для лікування бешихи частіше за­стосовують напівсинтетичні пеніциліни (ампіцилін по 2-4 г на добу), сульфаніламідні препарати (сульфадимезин, сульфадиметоксин, сульфален і т. ін.). При бульозній формі бешихи великі міхурі розкривають, після чого накладають вологовисихаючі пов'язки з антисептиком (фурацилін, борна кислота). У разі флегмонозної та некротичної форм застосовують оперативне ліку­вання (рис. 2.4.11).

 

 

Рис. 2.4.11. Розкриття міхурів і висікання некротичних тканин.

 

При тяжких формах та реци­дивах захворювання застосовують цефалоспорини другого ряду. При частих рецидивах бешихи, залиш­кових явищах захворювання, після першого курсу антибіотиків упро­довж 10 днів рекомендують вве­дення продигіозану (3 ін'єкції по 50-100 мкг з інтервалом 3 дні) або тималіну, тимогену (по 10 мг через день) з метою імуномодуляції та активації L-форм стрептокока. Потім проводять повторний курс

антибактеріальної терапії (6-7 днів), надаючи перевагу тетрациклінам або макролідам. Іншим методом запобігання рецидивам є біцилінопрофілактика: біцилін-5 вводять внутрішньом'язово по 1,5 млн ОД кожних 4 тижні впродовж 4-12 місяців. При частих рецидивах бешихи призначають гормональні препарати (преднізолон по 30 мг на добу, до 420 мг на курс). При розвитку лімфедеми - здійснюють корекцію лімфовідтоку, яка зумовлює загострення захворювання.

 

Еризипелоїд (erysipeloides)

Це різновидність бешихи, що є наслідком проникнення в організм палички свинячої бешихи. Хворіють на цю недугу люди, які мають справу з м'ясом (м'ясники, домогосподарки, ветеринари).

Клініка. Захворювання уражає, як правило, руки, зокрема, пальці. Рідше локалізується на обличчі, шиї. При еризипелоїді спостерігають запалення всіх шарів шкіри з вираженим набряком, розширенням лімфатичних судин, лімфостазом. Тривалість гострого періоду може бути 10-20 діб. Захворюванню при­таманні рецидиви.

Лікують так само, як і бешихове захворювання. У тяжких випадках за­стосовують специфічну антитоксичну сироватку.

 

Лімфаденіт (lymphadenitis)

Це запалення лімфатичних вузлів. Виникає внаслідок проникнення в них мікроорганізмів і їх токсинів із первинного запального джерела (карбункула, фурункула, флегмони та ін.).

Клініка. Захворювання проявляється збільшенням лімфатичного вузла і бо­лючістю при його пальпації. При нагноєнні лімфатичного вузла спостерігають розм'якшення, набряклість і гіперемію шкіри. Запальний процес із лімфатично­го вузла може перейти на прилеглі тканини та викликати аденофлегмону. Найбільш часто аденофлегмона виникає в ділянці шиї. Наявність на шиї важ­ливих утворень - великих судин, гортані, трахеї, стравоходу, щитоподібної залози, фасції - створює небезпеку поширення флегмони та затрудняє її оперативне лікування. Лімфадені­ти часто супроводжуються за­паленням лімфатичних судин (лімфангіїтом; рис. 2.4.12).

 

 

Рис. 2.4.12. Панарицій І пальця правої кисті, лімфангіїт передпліччя.

 

Лікування. Перш за все, необхідно ліквідувати первин­не джерело інфекції. Призна­чають ліжковий режим. Засто­совують антибіотики, суль­фаніламідні препарати. При абсцедуванні показано роз­криття гнійного лімфаденіту.

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1469 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.01 сек.)