АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

М’язи поясу верхньої кінцівки

Прочитайте:
  1. B Верхньої міхурової та яєчникової
  2. S.45. Травма кровоносних судин в області плеча та плечового поясу
  3. S.46. Травма м'яза та сухожилля в області плеча та плечового поясу
  4. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  5. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  6. Варикозне розширення вен лівої нижньої кінцівки. Хронічний тромбофлебіт підшкірних вен в стадії загострення
  7. Верхні кінцівки
  8. верхньої і нижньої щелепи.
  9. Вільна частина верхньої кінцівки
  10. Вільна частина нижньої кінцівки

Відповідно кульоподібній формі плечового суглобу і рухові його у всіх напрямках (багатоосьовий суглоб) м’язи, які обслуговують його, розміщуються із усіх боків. Вони поділяються топографічно на передню та задню групи.

Задня група. 1. Дельтоподібний м’яз, покриває собою проксимальний кінець плечової кістки. Він починається від латеральної третини ключиці і надплечового відростку, а також від ості лопатки на всьому її протязі. Передні і задні пучки м’язу ідуть майже прямолінійно вниз і латерально; середні, перегинаючись через головку плечової кістки, направляються прямо вниз. Всі пучки сходяться і прикріплюються до дельтоподібної горбистості плечової кістки на її середині.

Функція. При скороченні передньої (ключичної) частини м’язу проходить згинання руки, скорочення задньої (лопаткової) частини проводить зворотній рух – розгинання. Скорочення середньої (надплечової) частини або всього м’язу викликає відведення руки від тулубу до горизонтального рівня. Всі ці рухи проходять у плечовому суглобі. Коли внаслідок упору плеча в плечове склепіння рух в плечовому суглобі гальмується, подальше підіймання руки вище горизонтального рівня здійснюється при сприянні м’язів поясу верхньої кінцівки і спини, які прикріплюються до лопатки. При цьому верхні пучки трапецієподібного м’язу тягнуть латеральний кут лопатки через посередництво лопаткової ості вверх і медіально, а нижні пучки переднього зубчастого м’язу тягнуть нижній кут вверх і латерально, внаслідок чого лопатка обертається навколо сагітальної осі, яка проходить через верхній її кут. Останній фіксуються скорочення ромбоподібного м’язу, переднього зубчастого і м’язу – підіймача лопатки. В результаті повороту лопатки її суглобова западина підіймається наверх, а разом з нею і плечова кістка, яка утримується у попередньому стані по відношенню до плечового склепіння скороченням надосного і дельтоподібного м’язів.

2. Надосний м’яз, musculus supraspinatus, лежить в надосній ямці лопатки і прикріплюється до великого горбика плечової кістки.

Функція. Відводить руку, являючись синергістом дельтоподібного м’язу.

3. Підосний м’яз, musculus infraspinatus, виповнює більшу частину підосної ямки і прикріплюється до великого горбика плечової кістки.

Функція. Супінує плече.

4. Малий круглий м’яз, musculus teres minor, починається від бічного краю лопатки і прикріплюється до великого горбика плечової кістки нижче сухожилка підосного м’язу.

Функція. Як і в попереднього м’язу.

5. Великий круглий м’яз, musculus teres major, починається від задньої поверхні нижнього кута лопатки і прикріплюється разом із найширшим м’язом спини до гребеня малого горбика. У людини вона відокремлюється від підлопаткового м’язу.

Функція. Тягне руку назад і вниз, приводячи її до тулубу, а також обертає всередину.

6. Підлопатковий м’яз, musculus subscapularis, займає своїм початком всю реберну поверхню лопатки і прикріплюється до малого горбика плечової кістки.

Функція. Обертає плече всередину (пронує).

7. Найширший м’яз спини (дивись м’язи спини).

Передня група. 1. Великий грудний м’яз (дивись м’язи грудної клітки). 2. Малий грудний м’яз (дивись м’язи грудної клітки). 3. Дзьобо – плечовий м’яз, musculus coracobrachialis, починається від дзьобоподібного відростку лопатки разом з короткою головкою двоголового м’язу плеча і малим грудним м’язом; прикріплюється до медіальної поверхні плечової кістки дистально від гребеня малого горбика.

Функція. Згинає плече і приводить.

М’язи плеча

М’язи плеча зберігають у найбільш простій формі первинне розміщення м’язів кінцівок і поділяються по класично простій схемі: два згиначі (двоголовий м’яз плеча і плечовий м’яз) на передній поверхні (передня група) і два розгиначі (триголовий м яз плеча і ліктьовий м’яз) – на задній поверхні (задня група). Вони діють на ліктьовий суглоб, проводячи рух навколо фронтальної осі, і тому розміщуються на передній і задній поверхнях плеча, прикріплюючись до кісток передпліччя. Обидві групи м’язів відокремлені одна від іншої двома сполучнотканинними перегородками, septa intermuscularia brachii,Які ідуть по медіальному і латеральному краях плечової кістки від загальної фасції плеча, яка одягає всі м’язи останнього.

Передні м’язи плеча. 1. Двоголовий м’яз плеча, musculus biceps brachii, великий м’яз, скорочення якого дуже помітно під шкірою, завдяки чому її знають люди, далекі від знань анатомії. М’яз проксимально складається із двох головок; одна (довга, caput longum) починається від надсуглобового горбика лопатки довгим сухожилком, який проходить через порожнину плечового суглобу і лягає потім у міжгорбкову борозну плечової кістки; інша головка (коротка, caput breve). Обидві головки, з’єднуючись, переходять у довгасте веретеноподібне черевце, яке закінчується сухожилком і прикріплюється до горбистості променевої кістки.

Функція. Проводить згинання передпліччя в ліктьовому суглобі; завдяки точці свого прикріплення на променевій кістці, вона також може діяти як супінатор, якщо передпліччя попередньо було пронованим. Двоголовий м’яз перекидається не тільки через ліктьовий суглоб, а і через плечовий і може діяти на нього, згинаючи плече, але тільки у випадку укріплення ліктьового суглобу скорочення триголового м’язу плеча.

Плечовий м’яз, musculus brachialis, лежить глибше двоголового м’язу і бере початок від передньої поверхні плечової кістки, а також від обидвох міжм’язових перегородок плеча і прикріплюється до горбистості ліктьової кістки.

Функція. Чистий згинач передпліччя.

Задні м’язи плеча. 1. Триголовий м’яз плеча, musculus triceps brachii, займає всю задню поверхню плеча і складається із трьох головок, які переходять у один спільний сухожилок. Довга головка, caput longum, починається від підсуглобового горбику лопатки, опускається вниз, проходячи між великим та малим круглими м’язами. Латеральна головка, caput laterale, бере початок від задньої поверхні плеча, вверху і латерально від борозни променевого нерва, а нижче – від латеральної міжм’язової перегородки плеча. Медіальна головка, caput mediale, починається від задньої поверхні плечової кістки дистальніше від борозни променевого нерва, а також від обидвох міжм’язових перегородок. Широкий спільний сухожилок прикріплюється до ліктьового відростку ліктьової кістки.

Функція. Розгинає передпліччя у ліктьовому суглобі, довга головка розгинає і приводить плече.

Ліктьовий м’яз, musculus anconeus. Невеликий, трикутної форми м’яз, примикає своїм проксимальним кінцем до триголового м’язу. Почавшись бічного надвиростка плечової кістки і променевої бокової зв’язки, прикріплюється до задньої поверхні ліктьової кістки у її проксимальній чверті.

Функція. Така ж, як і у триголового м’язу.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 898 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)