АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

З’єднання хребтового стовпа з черепом

Прочитайте:
  1. Безперервні з’єднання – сінартрози
  2. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  3. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi
  4. Загальні відомості про з’єднання кісток
  5. Змістовий модуль 3. З’єднання кісток скелета
  6. З’єднання кiсток вiльної нижньої кiнцiвки.
  7. З’єднання кiсток кистi мiж собою i з кiстками передплiччя.
  8. З’єднання кiсток передплiччя та кистi.
  9. З’єднання кiсток тазовового пояса
  10. З’єднання кiсток тулуба

З’єднання хребтового стовпа з черепом являють собою комбінацію кількох суглобів, які допускають рух у всіх трьох осях, як у кульоподібному суглобі.

Атланто – потиличний суглоб, articulatio atlantooccipitalis, відноситься до виросткових суглобів; він утворений двома виростками потиличної кістки, condili occipitales і ввігнутими верхніми суглобовими поверхнями атланта, foveae articulares superiores atlantis. Обидві пари зчленованих поверхонь заключені в окремі суглобові капсули, але здійснюють рух одночасно, утворюючи єдиний комбінований суглоб. Допоміжні зв’язки: 1) передня атлантопотилична мембрана, membrana atlantooccipitalis anterior, натянута між передньою дугою атланта і потиличною кісткою; 2) задня атлантопотилична мембрана, membrana atlantooccipitalis posterior, знаходиться між задньою дугою атланта і задньою окружністю великого потиличного отвору. В атлантопотиличному суглобі проходять рухи навколо двох осей: фронтальної і сагітальної. Навкруг першої із них здійснюються кивальні рухи – згинання голови вперед і назад (вираз згоди), а навколо другої осі – нахили голови вправо і вліво. Сагітальна ось своїм переднім кінцем стоїть трохи вище, чім заднім. Завдяки такому косому положенню осі одночасно з бічним нахилом голови проходить зазвичай невеликий поворот її в протилежну сторону.

Суглоби між атлантом і осьовим хребцями. Тут є три суглоби. Два бічних суглоби, articulaciones atlantoaxiales laterales, утворені нижніми суглобовими ямками атланта і верхніми суглобовими ямками осьового хребця, складаючи комбіноване зчленування. Зуб, dens axis, з’єднаний з передньою дугою атланта і поперечною зв’язкою, ligamentum transversum atlantis, яка натягнута між внутрішніми поверхнями бічних мас атланта.

Зуб оточений фіброзно – кістковим кільцем. Утвореним передньою дугою атланта і поперечною зв’язкою, внаслідок чого виникає циліндричний обертовий суглоб, articulatio atlantoaxialis mediana.

Від країв поперечної зв’язки відходять два фіброзних пучки: один вверх, до передньої окружності великого отвору потиличної кістки, а другий вниз, до задньої поверхні тіла осьового хребця. Ці два пучки разом з поперечною зв’язкою утворюють хрестоподібну зв’язку атланта, ligamentum cruciforme atlantis. Ця зв’язка має велике функціональне значення: вона, з одного боку, є суглобовою поверхнею для зуба і направляє його рухи, а з другої – утримує його від вивиху, який може пошкодити спинний мозок і розміщений поблизу довгастий мозок, що може привести до смерті.

Допоміжними зв’язками слугують зв’язка верхівки зуба, яка іде від верхівки зуба, і крилоподібні зв’язки – від його бокових поверхонь до потиличної кістки.

Весь апарат зв’язок прикривається ззаду, з боку хребтового каналу, перепонкою, яка іде від ската потиличної кістки.

В атлантоосьовому суглобі проходить один вид рухів – обертання голови навколо вертикальної осі (повороти вправо і вліво, вираз незгоди), яка проходить через зуб осьового хребця, причому голова рухається навколо відростка разом з атлантом (циліндричний суглоб). Одночасно рухи проходять рухи в бічних суглобах між атлантом і осьовим хребцем.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 430 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)