АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

З’єднання кісток поясу верхньої кінцівки

Прочитайте:
  1. B Верхньої міхурової та яєчникової
  2. S.45. Травма кровоносних судин в області плеча та плечового поясу
  3. S.46. Травма м'яза та сухожилля в області плеча та плечового поясу
  4. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  5. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  6. Безперервні з’єднання – сінартрози
  7. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  8. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi
  9. Будова покривних кісток черепа.
  10. Варикозне розширення вен лівої нижньої кінцівки. Хронічний тромбофлебіт підшкірних вен в стадії загострення

1. Груднино – ключичний суглоб, articulatio sternocostalis, утворюється груднинним кінцем ключиці і ключичною вирізкою груднини. В порожнині суглобу розміщений суглобовий диск. Суглобова капсула укріплена зв’язками: спереду і ззаду передньою та задньою груднино – ключичними зв’язками, знизу – реберно–ключичною зв’язкою і зверху міжключичною зв’язкою. Завдяки наявності диску, рухи в цьому суглобі здійснюються навколо трьох осей, хоча його поверхні мають сідлоподібну форму. Основні рухи здійснюються навколо сагітальної (передньо – задньої) осі – підняття і опускання ключиці, і вертикальної – рух ключиці вперед і назад. Окрім зазначених рухів можливе іще обертання ключиці навколо її осі, але тільки як співдружню при згинанні і розгинанні кінцівки в плечовому суглобі. Разом з ключицею рухається і лопатка, а, отже, приходить в рух весь пояс верхньої кінцівки на відповідній стороні. Зокрема, рухи лопатки проходять доверху і донизу, вперед і назад і, нарешті, лопатка може обертатись навколо передньо – задньої осі, причому її нижній кут зміщується зовні, як це буває при піднятті руки вище горизонтального рівня.

2. Акроміально – ключичний суглоб, articulatio acromioclavicularis, з’єднує акроміон лопатки і акроміальний кінець ключиці, які дотикаються між собою еліпсоподібними поверхнями, які нерідко розділені суглобовим диском. Суглобова капсула зміцняється акроміально – ключичною зв’язкою, а все зчленування – потужною клюво – ключичною зв’язкою, яка натягнута між нижньою поверхнею ключиці і дзьобоподібним відросткам лопатки.

З’єднання кісток поясу і вільної верхньої кінцівки.

Плечовий суглоб

Плечовий суглоб, articulatio humeri, зв’язує плечову кістку, а через її посередництво всю вільну верхню кінцівку з поясом верхньої кінцівки, зокрема, з лопаткою. Головка плечової кістки, яка приймаю участь в утворенні суглобу, має форму кулі. Суглобова западина лопатки, яка зчленовується з нею, являє собою плоску ямку. По окружності западини знаходиться хрящова суглобова губа, labrum glenoidale, яка збільшує об’єм западини без зменшення рухливості у суглобі, а також помягшує поштовхи і потрясіння при рухові головки. Суглобова капсула плечового суглобу на лопатці прикріплюється до кісткового краю суглобової западини і охопивши головку плечової кістки, закінчується на анатомічній шийці. В якості допоміжної зв’язки плечового суглобу існує більш щільний пучок волокон, який іде від основи дзьобоподібного відростка і вплітається в капсулу суглобу, дзьобоплечова зв’язка, ligamentum coracohumerale. В цілому плечовий суглоб не має справжніх зв’язок і укріплюється м’язами поясу верхньої кінцівки. Ця обставина, з одного боку, є позитивною, так як сприяє великим за обсягом рухам плечового суглобу, який необхідний для руки як органу праці. З іншого боку, слабка фіксація в плечовому суглобі являється негативним моментом, будучи причиною його частих вивихів.

Синовіальна оболонка, яка вистеляє зсередини капсулу суглобу, дає два поза суглобових випинання. Перше з них, міжгорбкова синовіальна піхва, vagina sinovialis intertubercularis, оточує сухожилок довгої головки двоголового м’язу плеча, який лежить в міжгорбковій борозні; друге випинання, підсухожилкова сумка підлопаткового м’язу, bursa m. subscapularis subtendinea, розміщується під верхнім відділом підлопаткового м’язу.

Плечовий суглоб відзначається великою рухливістю. Рухи здійснюються навколо трьох основних осей: фронтальної, сагітальної і вертикальної існують також колові рухи (циркумдукція). При рухові навколо фронтальної осі рука проводить згинання і розгинання. Навколо сагітальної осі здійснюються приведення і відведення. Навколо вертикальної осі проходить обертання кінцівки зовні (супінація) і всередину (пронація). Згинання руки можливі тільки до рівня плеча, так як подальший рух гальмується натягом суглобової капсули і упором верхнього кінця плечової кістки в склепіння плеча, яке утворюється акроміоном лопатки і дзьобоакроміальною зв’язкою. Якщо рухи плеча продовжуються вище горизонталі, то тоді цей рух здійснюється уже не в плечовому суглобі, а вся кінцівка рухається разом з поясом верхньої кінцівки, причому лопатка робить поворот зі зміщення нижнього кута наперед і в бічну сторону. Людській руці властива найбільша свобода рухів. Звільнення руки було вирішальним кроком в процесі еволюції людини. Тому плечове зчленування стало найбільш вільним суглобом людського тіла. Внаслідок цього ми можемо достати рукою до любої точки нашого тіла і маніпулювати кистями у всіх напрямках, що важливо для тонких трудових навичок.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 416 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)