АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фактори соціальної реабілітації

Прочитайте:
  1. A.1.8 Коротка епідеміологічна інформація – загальна поширеність патології, поширеність серед окремих груп населення (віко-статевих та ін., фактори ризику, прогноз).
  2. V. Створення умов для безперешкодного доступу інвалідів до соціальної інфраструктури
  3. Антисуїцидальні фактори
  4. Артеріальний тиск, фактори, що визначають його величину. Методи реєстрації артеріального тиску.
  5. БОЛЕЗНИ С НАСЛЕДСТВЕННОЙ ПРЕДРАСПОЛОЖЕННОСТЬЮ (МУЛЬТИФАКТОРИАЛЬНЫЕ)
  6. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  7. Види адаптації І фактори, які впливають на неї (на розвиток позитивного ставлення до роботи, задоволеності роботою)
  8. Види відшкодування шкоди та інші заходи реабілітації.
  9. Визначення травм, фактори, що спричиняють травми
  10. Визначте фактори середовища, які впливають на генетику таланту і обдарованості.

Перша група факторів – це макрофактори, до яких належать космос, планета, країна, суспільство, держава. Вони впливають на всіх жителів планети, на великі групи людей різних країн.

Друга група – мезофактори – це умови, що виділяються за національними ознаками, місцем і типом розселення (регіон, місто, селище, село), за належністю до аудиторії тих чи інших мереж масової комунікації (радіо, телебачення, кіно тощо).

Третю групу складають мікрофактори, до яких включають сім’ю, ровесників, організації, в яких відбувається соціальне виховання. Вплив мікрофакторів на розвиток людини з особливими потребами здійснюється через осіб, у взаємодії з якими перебігає все її життя (рідні, родичі, ровесники, сусіди, вчителі та ін.).

 

 

4. Психологічна реабілітація – система заходів, спрямованих на відновлення, корекцію психологічних функцій, якостей, властивостей особи, створення сприятливих умов для розвитку та утвердження особистості (З А К О Н У К Р А Ї Н И Про реабілітацію інвалідів в Україні (ст.1) м. Київ, 6 жовтня 2005 року N 2961-ІV). Це відновлення втрачених психічних утворень або психічних операцій. Психічні функції можуть бути порушені як в результаті травми, фізичної або психічної, так і в результаті спотворень в процесі розвитку (наприклад, гіперопіка батьків, неповна сім'я, неадекватна референтна група і так далі).

Мета психологічної реабілітації полягає проведенні заходів щодо своєчасної профілактики і лікування психічних порушень, по формуванню у пацієнта свідомої і активної участі в реабілітаційному процесі.

Психокорекція – це система заходів, спрямованих на виправлення недоліків психологічного розвитку чи поведінки людини з допомогою спеціальних заходів психологічного впливу.

Психологічна підтримка – система соціально-психологічних, психолого-педагогічних способів і методів допомоги особі з метою оптимізації її психоемоційного стану в процесі формування здібностей і самосвідомості, сприяння соціально-професійному самовизначенню, підвищенню конкурентоспроможності на ринку праці та спрямуванню зусиль особи на реалізацію власної професійної кар'єри.

Психолого-педагогічний супровід – системна діяльність практичного психолога та корекційного педагога, спрямована на створення комплексної системи клініко-психологічних, психолого-педагогічних і психотерапевтичних умов, що сприяють
засвоєнню знань, умінь і навичок, успішній адаптації, реабілітації, особистісному становленню особи, нормалізації сімейних стосунків, її інтеграції в соціум.
Психологічна адаптація – система заходів, спрямованих на формування в особи здатності пристосовуватися до існуючих у суспільстві вимог та критеріїв за рахунок присвоєння їй норм і цінностей даного суспільства.

Психологічна реабілітація проводиться із врахуванням результатів діагностики психологічних якостей, здібностей та інтересів молоді з особливими потребами.

Психологічна реабілітація полягає в тактовному втручанні в процеси психічного й особистісного розвитку людини з метою усунення відхилень у цих процесах, що має вплив не лише на особистість, але й на організацію життєдіяльності його оточення.

Вона включає психодіагностичні обстеження, психокорекційні заходи, консультативну підтримку задля формування у студентів установки на подолання всіх можливих проблем щодо негативних наслідків хвороби.

Класифікація (надзвичайних) ситуацій, які пов’язані зі зміною життя і впливають на фізичний та психічний стан постраждалого (жертви):

1. Природні катастрофи: землетруси, цунамі, повені, селеві потоки, схід льодовика, тайфуни і ін. Сюди ж можна зарахувати і інші перешкоди непереборної сили і їх наслідку (масштабні епідемії, наприклад).

2. Техногенні катастрофи: аварії на атомних станціях, вибухи газу, авіа- і автокатастрофи і ін.

3. Соціальні катастрофи: військові дії, міжетнічні конфлікти, теракти, бандитські напади, захоплення заручників і ін.

Всі види надзвичайних ситуацій надають на людину таку дію, яка відбивається на фізичному і психічному стані, приводячи до тяжких наслідків.

Об’єкти психологічної реабілітації:

– ті, що постраждали внаслідок:

· травми (з втратою частини тіла/органу чи набуття інвалідності),

· конфліктних дій,

· фізичного, сексуального, психологічного насильства,

· сімейного насильства,

· тероризму,

· екологічної катастрофи,

· ДТП,

· надзвичайної ситуації,

· авіакатастрофи,

· пожежі,

· військових дій,

· економічної кризи,

· епідемії,

· азартних ігор.

– сім’ї, в яких проживає інвалід (дитина-інвалід);

– ті, хто втратив житло, роботу, близьку людину, сім’ю,

– діти, які постраждали внаслідок шкільної ситуації,

– кинуті діти, діти-вулиці, соціальні сироти, діти розведених батьків,

– люди похилого віку, які залишились без опіки дітей,

– люди іншої віри, національності,

– люди з невиліковними хворобами.

Психологічну реабілітацію проводять:

– психолог,

– соціальний психолог,

– психотерапевт,

– лікар-психотерапевт,

– медичний психолог,

– психіатр,

– волонтери.

Методи психологічної реабілітації: консультація, діагностика, патронаж, корекція, анкетування, інтерв’ю, моделювання, переконування, навіювання, наслідування, тестування, бесіда, експеримент, спостереження, тренінги, психологічні ігри, психологічні програми, психомасаж (м’язове тестування, мануальне обстеження та вербальне діагностування соматичного і психічного стану клієнта), терапії (психотерапія, арттерапія, ескапотерапія, книготерапія, казкотерапія, ігротерапія, танцетерапія, бібліотерапія, музикотерапія, психофармакологічна (антидепресанти, транквілізатори, снодійні)).

Психотерапія – Психотерапія (від грецького psyche - душа і therapeia – лікування) - це сфера практичного застосування психологічних методів і засобів для вирішення різних форм психологічних проблем, лікування психічних відхилень і психосоматичних захворювань. Психотерапія – це, в першу чергу, лікування словом. В процесі словесної взаємодії між психотерапевтом і клієнтом здійснюється пошук і виявлення внутрішніх прихованих значень, лежачих в основі тих або інших психологічних проблем.

Арт-терапія представляє собою процес динамічної комунікації, що здійснюється через символічну “мову” образів. Прийомами арттерапії є малювання, моделювання з папером, фарбами, деревом, образні розмови, написання розповідей, спів, музика, виразні рухи тіла та ін.

Ескапотерапія (эскапізм – (от англ. escape - бігти - рятуватись), читання спеціальної літератури, прагнення особистості відійти від реальності в світ ілюзій, фантастики в кризових ситуаціях, безсилля, відчуження.

Ігротерапія – метод психотерапевтичного впливу на дітей і дорослих з використанням гри.

Танцетерапія спрямована на розвиток усвідомлення власного тіла, створення позитивного образу тіла, розвиток навичок спілкування, дослідження почуттів і набуття групового досвіду. Тіло і розум розглядаються як єдине ціле.

Музикотерапія представляє метод, що використовує музику в якості засобів корекції емоційних відхилень, страхів, рухових і мовних порушень, психосоматичних захворювань, відхилень у поведінці. Існують “лікувальні” каталоги музики.

Бібліотерапія – спеціальний корекційний вплив на клієнта з допомогою читання спеціально підібраної літератури з метою нормалізації і оптимізації його психічного стану.

Засоби психологічної реабілітації:

– стимульні іграшки (м’які іграшки, ляльки, м’ячі, машини, настільні ігри, конструктор),

– книги (казки для дітей, ескаполітература),

– матеріали для продуктивної діяльності – канцелярські товари (ручки, олівці, фломастери, пластилін, фарба, папір, ножиці, голка, нитка і т.п.),

– спеціальні картинки,

– психофармакологічні засоби (ліки, пігулки),

– комп’ютерні програми (тести, анкетування).

Установи психологічної реабілітації:

– психологічні консультації,

– центри практичної психології,

– центри соціально-психологічної реабілітації для дітей та молоді з особливими потребами,

– навчальні заклади всіх типів,

– навчальні заклади УТОГ,

– навчальні заклади УТОС,

– служби екстреної психологічної допомоги (телефон довіри, мобільна допомога),

– науково-дослідницькі інститути,

– поліклініки, лікарні з психотерапевтичним відділенням,

– центри психологічної реабілітації.

 


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 629 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)